Knegt verovert olympisch zilver op 1.500 meter

Sjinkie Knegt heeft zilver veroverd op de 1.500 meter. Knegt finishte in de finale, waarin maar liefst negen schaatsers aan de start stonden, net achter de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun. Direct na de finish feliciteerde Knegt zijn rivaal en stak een hand in de lucht.

Knegt reed enkele rondes voor het einde nog op kop, werd gepasseerd door Lim en kreeg vervolgens geen mogelijkheid meer om de Koreaan van de gouden positie te verdringen. Achter hem ging de andere Koreaan in de finale, Hwang Dae-heon, onderuit, maar dat had geen invloed op de race van Knegt.

Voor de Fries is het zijn tweede olympische medaille, na brons in Sotsji op de 1.000 meter. Itzhak de Laat werd zesde in de finale.

De Laat reed een groot deel van de race in laatste positie. Op ruim vier ronden van het einde schoof hij knap op naar de zesde plek. Door de val van Hwang en de Fransman Thibaut Fauconnet kwam hij zelfs even op de vijfde positie terecht, maar die moest hij snel weer inleveren.

De Laat kwam als zevende over de streep, maar werd door een diskwalificatie van Charles Hamelin alsnog zesde.

Itzhak de Laat tijdens zijn halve finale

Knegt begon de dag als een van de favorieten voor het goud. In de wereldbeker veroverde hij dit jaar twee medailles en werd hij tweede in het klassement van de 1.500 meter.

Veel valpartijen in serie en halve finale

In zowel zijn serie als de halve finale kreeg Knegt te maken met veel valpartijen. In de serie gingen drie van zijn vijf concurrenten onderuit, maar daar had de Fries geen aandeel in.

In de halve finale reed Knegt vanaf het begin van de race op kop. Hij stond de leidende positie in het tweede deel van de race niet meer af en had geen last van de valpartijen achter hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl