NOS Nieuws Buitenland Aangepast

May gaat regering vormen, brexit gaat gewoon door

May regeert door met Noord-Ierse partij I Onderhandelingen over brexit gewoon van start I Bezoek May aan koningin was kort

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten nu het liveblog over de uitslagen van de Britse verkiezingen. Het verdere nieuws kun je volgen via onze reguliere berichtgeving op NOS.nl.

 • De toespraak van premier May

 • May regeert door met DUP

  May geeft haar toespraak voor de premierswoning Reuters

  Premier May gaat een regering vormen die zorgt voor zekerheid en stabiliteit. Dat zei ze in een korte toespraak voor Downing Street 10. De Conservatieve Partij van premier May is haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt, maar regeert door met de Noord-Ierse unionistische partij DUP.

  Volgens May zijn de Conservatieven en DUP de enigen die de meerderheid hebben om het land te kunnen regeren. Ze benadrukte dat de twee partijen een goede relatie hebben opgebouwd. May zei niet hoe de meerderheid met de DUP georganiseerd wordt. Mogelijk zal de DUP alleen informele steun geven, en geen ministers leveren.

  De premier beloofde dat ze de brexit met kracht zal doorzetten en een regering te vormen die het land door de onderhandelingen kan loodsen. De onderhandelingen over de brexit zullen zoals gepland over tien dagen beginnen. Met de woorden 'let's get to work' sloot May haar korte toespraak af.

 • Meeste stemmen voor Conservatieven sinds Thatcher

  De Conservatieven hebben zetels verloren, maar stemmen gewonnen. Ze kregen 42,4 procent van de stemmen, 5,5 procentpunt meer dan in 2015. Daarmee halen de Conservatieven onder Theresa May zelfs het hoogste percentage sinds 1983, toen ze met Margaret Thatcher ook 42,4 procent kregen. Thatcher boekte haar beste uitslag, 43,9 procent, toen ze aan de macht kwam in 1979.

  De stemmenwinst van de Conservatieven is voor een belangrijk deel te danken aan het verlies van het nationalistische UKIP, dat in 2015 met 12,6 procent van de stemmen zijn beste score ooit haalde en nu is teruggezakt naar een schamele 1,8 procent.

  Lees hier meer

 • May onderweg naar Buckingham Palace

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Theresa May onderweg naar the Queen
 • May straks naar the Queen 'met steun DUP'

  Queen Elizabeth wuift naar het publiek bij Buckingham Palace (oude foto) ANP

  Theresa May brengt om 13.30 uur (Nederlandse tijd) een bezoek aan koningin Elizabeth op Buckingham Palace. Ze zal daar toestemming vragen om een regering te vormen. Volgens Britse media heeft May een deal gesloten met de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Die zou een minderheidsregering willen ondersteunen.

  Volgens Britse media hebben de Conservatieven vannacht al achter de schermen met de DUP onderhandeld. Het lijkt erop dat er geen formeel akkoord gesloten wordt. In The Guardian zegt een DUP-woordvoerder dat de partij sowieso een Conservatieve regering zal steunen zolang Jeremy Corbyn de leider is van Labour.

  De DUP zou hebben bedongen dat Noord-Ierland bij de brexit geen speciale status krijgt, en daarmee nauw met de EU en dus ook met Ierland verbonden zou blijven. Het zou de eerste keer zijn dat de partij, die mede werd opgericht door dominee Paisley, direct invloed krijgt op de Britse regering.

 • Geen zetels voor UKIP, leider stapt op

  Paul Nuttall met Nigel Farage Reuters

  Paul Nuttall, de partijleider van de Britse UK Independence Party (UKIP) is afgetreden. Zijn partij wist bij de verkiezingen geen enkele zetel te behalen. Nuttall stond sinds zeven maanden aan het roer van UKIP; zijn leiderschap was dus van korte duur.

  UKIP werd opgericht in 1993 en kwam in 2014 voor het eerst in het Britse parlement. Het voornaamste doel van de partij was de brexit. Toen dat doel was behaald, stapte Nigel Farage op als leider van de partij. Nuttall nam het stokje van hem over. Hij moest de partij opnieuw richting geven.

  Nuttall werd geplaagd door schandalen over zijn verleden. Zo claimde hij een professioneel voetballer te zijn voor de Tranmere Rovers. Een foutje van de woordvoerder, zei hij later daarover. Zijn Linkedin-pagina vermeldde een Phd-graad en deze werd later ingetrokken.

 • Recordaantal vrouwen verkozen

  Zeker 207 vrouwen hebben bij deze verkiezingen een plekje in het Britse Lagerhuis weten te bemachtigen, schrijft The Guardian. Dat is meer dan de 196 vrouwen die in het vorige parlement zaten.

 • Geen winst voor May in Bolton

  Nieuwsuur was gisteren in Bolton, van oudsher een Labour-bolwerk net buiten Manchester. Theresa May begon er haar verkiezingscampagne en leek succes te oogsten. Veel kiezers uit Bolton dachten over een switch: van Labour naar de Conservatieven. Maar May heeft het er uiteindelijk toch niet gered, zegt verslaggever Jan Eikelboom.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wie de verkiezingen in Bolton wint, wint ook het land'
 • Voorlopig nog geen definitieve uitslag

  In bijna alle kiesdistricten zijn de stemmen geteld. Alleen van Kensington is de uitslag nog niet binnen. Bij de eerste telling bleek dat de kandidaten van Labour en de Conservatieven zo dicht bij elkaar lagen, dat de stemmen nog een keer geteld moesten worden. Omdat er niet genoeg mensen zijn om dit meteen uit te voeren, laat de definitieve uitslag nog even op zich wachten.

 • May: een 'bloody difficult woman'

  Theresa May op campagnetour Reuters

  Theresa May (60) is nog maar een jaar premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar premierschap wordt tot nu toe gedomineerd door de brexit, het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ironisch genoeg voerde May bij de vorige verkiezingen juist campagne tegen die brexit, maar was ze als premier genoodzaakt de zogenaamde artikel 50-procedure (het vertrek van een lidstaat uit de EU) in gang te zetten.

  May was voor haar premierschap minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van David Cameron. Ze had die post sinds 2010. May is sinds 1992 actief in de Britse politiek. Voorafgaand aan haar politieke carrière werkte ze onder andere voor de Bank of England.

  May werd door een lid van de Conservatieve Partij een 'bloody difficult woman' genoemd. Een bijnaam die ze vol trots zou dragen bij de brexit-onderhandelingen.

  Lees hier een uitgebreider profiel van May.

 • Facebook Live met Tim de Wit

  Correspondent Tim de Wit beantwoordt straks vragen op de NOS Facebook pagina. Rond 12.15 uur gaan we live.

 • Leider UKIP stapt op

  Paul Nuttall stapt per direct op als leider van UKIP, voluit de UK Independence Party. "Een nieuw tijdperk moet beginnen, met een nieuwe leider", aldus Nuttall.

  Paul Nuttall nadat hij gisteren zijn stem had uitgebracht Reuters
 • De laatste uitslagen

  Om 11.30 uur, toen de telling in op één na alle districten klaar was, stonden de Conservatieven op 318 van de 650 zetels. Labour had er 261. Bij de vorige verkiezingen in 2015 haalden de Conservatieven 330 zetels, tegen 232 voor Labour. Samen met de DUP, die 10 zetels haalt, hebben de Conservatieven een kleine meerderheid.

 • May wil toestemming om regering te vormen

  Om 13.30 uur (Nederlandse tijd) gaat Theresa May naar Buckingham Palace om aan de koningin toestemming te vragen om een nieuwe regering te vormen. Waarschijnlijk zal ze gebruikmaken van informele steun van de Noord-Ierse unionistische partij DUP.