1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Corbyn heeft de jongeren naar de stembus gekregen'

'Jongeren zijn massaal gaan stemmen'

"Dit is ongelooflijk", zegt NOS correspondent in Groot-Brittannië Tim de Wit. "Eigenlijk niemand in het land had hier rekening mee gehouden. Dat May zelfs haar meerderheid zou verliezen."

May ging de verkiezingen in met het idee dat ze op weg was naar een 'monsteroverwinning', vervolgt De Wit in het NOS Journaal van vanochtend. "Ze hoopte op misschien wel een meerderheid van honderd zetels. Dat zou haar mandaat en haar positie verstevigen en dan zou ze met een beter gevoel naar de onderhandelingen over de brexit kunnen." Het verlies van de Conservatieven zet de positie van May volgens De Wit echter zwaar onder druk.

'Ik wil bij Corbyn zijn, ik wil bij de actie zijn'

Jeremy Corbyn van de sociaal-democratische Labourpartij wordt gezien als grote winnaar, hoewel hij niet als grootste partij eindigt. "Hij heeft het May veel moeilijker gemaakt dan gedacht. De strategie van Labour heeft gewerkt."

Er wordt nu gesproken van een opkomstpercentage van 70. Dat is de hoogste opkomst bij parlementaire verkiezingen in 20 jaar. Met name jongeren zijn massaal gaan stemmen.

"De jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar bleven eerder vaak weg, dat zag je ook bij het brexit-referendum. Corbyn is in staat gebleken die groep te mobiliseren en hen naar de stembus te krijgen. Waarschijnlijk heeft hem dat in veel districten zetels opgeleverd."

Of May kan doorregeren met zo'n vernederende uitslag is de grote vraag. "De Conservatieven kunnen op deze manier niet zelf gaan regeren, ze hebben minimaal één partij nodig om een meerderheid te vormen." Om 11.00 uur Nederlandse tijd zal May spreken, is de verwachting.

Het aantal zetels van May wordt nu geschat op zo'n 318. De Conservatieven hebben minimaal 326 zetels nodig om in het Lagerhuis een meerderheid te vormen.

Coalitie

"Een optie is dan dat ze gaat regeren met de Democratic Unionist Party. Dat is de protestantse partij in Noord-Ierland", vertelt De Wit. "Die lijken nu zo'n 10 zetels te halen en dan zouden ze een meerderheid dus net redden. Dat is nog steeds geen echt stabiele regering."

"May zou dan de komende zware jaren met een meerderheid van maar een paar zetels in moeten - de jaren met de meest ingewikkelde onderhandelingen die Groot-Brittannië heeft gevoerd de afgelopen decennia." De Wit doelt daarmee op de onderhandelingen over de brexit. "De grote vraag is of May dit aandurft. De druk op haar zal in ieder geval enorm toenemen."

NOS

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de Britse verkiezingen in ons liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl