Theresa May
NOS NieuwsAangepast

Wie is de nieuwe Britse premier Theresa May?

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe premier: Theresa May. Vandaag volgde de 59-jarige May David Cameron op als minister-president.

Sinds 2010 was May minister van Binnenlandse Zaken onder Cameron. Ze was een van de langst zittende ministers op die post in de Britse geschiedenis.

Hoewel May campagne voerde voor het remain-kamp, vindt ze dat de uitkomst van het referendum over de EU gerespecteerd moet worden. Maar ze heeft geen haast om de artikel 50-procedure in gang te zetten - het startschot voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat gebeurt op zijn vroegst eind dit jaar, zodat de Britten de tijd hebben om goed voorbereid de onderhandelingen in te gaan.

  • Getty Images
    Theresa May spreekt de partij toe in 1999
  • AFP
    May met haar Franse collega Cazeneuve bij de Kanaaltunnel, augustus 2015
  • Reuters
    May staat bekend om haar exotische smaak in schoenen
  • AFP
    May en haar man Philip bij een congres van de Conservatieve partij, oktober 2014
  • EPA
    May in debat over de uitzetting van haatprediker Abu Qatada, april 2012

'The nasty party'

May studeerde in Oxford en werkte na haar studie bij de Bank of England. In 1997 kwam ze in het Lagerhuis. Vijf jaar later werd ze de eerste vrouwelijke partijvoorzitter van de Conservatieven.

Al voor het brexit-referendum en David Camerons aankondiging dat hij vertrekt, zagen vele Conservatieven haar als mogelijke opvolger. Maar niet alle Tories zijn blij met May. Een uitspraak tijdens het partijcongres in 1999 zette kwaad bloed. Ze vertelde haar partijgenoten dat de Conservatieven werden gezien als ´the nasty party´, een partij van gemeneriken. Sommigen hebben haar die opmerking nooit vergeven, schrijft de BBC.

Voorgangers Theresa May (sinds 1979)

Naam premier (partij), periode
Margaret Thatcher (Conservatieven), mei 1979-november 1990
John Major (Conservatieven), november 1990-mei 1997
Tony Blair (Labour), mei 1997-juni 2007
Gordon Brown (Labour), juni 2007-mei 2010
David Cameron (Conservatieven), mei 2010-juli 2016

Het weerhield Cameron er niet van haar op te nemen in zijn kabinet. Als minister groeide haar populariteit, vooral na een van haar belangrijkste successen: de deportatie van haatprediker Abu Qatada in 2013. Haar voorgangers was het niet gelukt hem Groot-Brittannië uit te zetten.

Maar er is ook kritiek op het asielbeleid van May. Ze is er niet in geslaagd het aantal migranten onder de 100.000 per jaar te krijgen, zoals de regering had beloofd.

We hebben een gedurfde visie nodig op de toekomst van ons land.

Theresa May

May staat bekend als drijvende kracht achter de modernisering van de Conservatieve partij. Zo is ze een voorvechter voor meer vrouwen op verkiesbare plaatsen op de kieslijst.

Ze heeft beloofd meer te zijn dan een 'brexit-premier' en haar partij weer te verenigen. "We hebben een gedurfde nieuwe visie nodig op de toekomst", zei ze over de toekomst van Groot-Brittannië, "een land dat er niet alleen is voor een paar bevoorrechten maar voor ieder van ons."

Geen moeder

Volgens de BBC staat May ook bekend om haar exotische smaak in schoenen. Over haar persoonlijke leven meldt de Britse omroep verder dat May als enig kind van een dominee opgroeide in Oxfordshire. Ze ontmoette haar man Philip op de universiteit. Ze trouwden in 1980. Het paar heeft geen kinderen. Dat speelde nog een rol in de strijd om het leiderschap van de partij.

Haar rivaal Andrea Leadsom suggereerde dat May daardoor toch minder een aandeel in de toekomst van het land heeft dan ze als moeder zou hebben. Die opmerking kwam Leadsom op felle kritiek te staan.

De kritiek en het gebrek aan steun vanuit haar partij hebben geleid tot Leadsoms besluit zich terug te trekken. Daarmee was de weg vrij voor de benoeming van Theresa May als premier: de eerste vrouw aan het hoofd van de Britse regering na Margareth Thatcher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl