Theresa May
Aangepast

Theresa May nieuwe Britse premier

Theresa May was de enig overgebleven kandidate voor de opvolging van David Cameron als leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar concurrent Andrea Leadsom heeft zich vandaag uit de race teruggetrokken.

Leadsom voelde zich onvoldoende gesteund door haar eigen partijgenoten. Bij een stemming van de Conservatieven schaarden 84 partijgenoten zich vorige week achter Leadsom, May kreeg 199 stemmen. Daaruit concludeerde Leadsom dat zij binnen de partij te weinig draagvlak heeft om de Britse regering te kunnen leiden.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met Nina Schick, van de eurokritische denktank Open Europe.

Wie is Theresa May?

Opspraak

Leadsom vindt de wekenlange onzekerheid over wie de opvolger van Cameron wordt ‘onwenselijk’ voor het land en slecht voor het bedrijfsleven. "Ik wens Theresa May alle succes", zei ze.

Vorige week kwam Leadsom in opspraak na een interview in The Times. Daarin wees Leadsom, moeder van drie kinderen, op haar moederschap. In tegenstelling tot May die ongewenst kinderloos is. Leadsom leek te suggereren dat het moederschap haar geschikter maakt als premier. Ze distantieerde zich van die suggestie, maar kreeg desalniettemin veel kritiek op haar uitspraken.

Schokkend

Leadsom bood May haar excuses aan. 'Ik heb Theresa verteld hoe erg het me spijt dat ik haar heb gekwetst en hoe het artikel volledig het tegenovergestelde meldde van wat ik zei en geloof.' Leadsom lag na de publicatie van het interview naar eigen zeggen onder vuur. 'Het was schokkend.'

David Cameron treedt af omdat hij het historische referendum verloor, waarbij door 52 procent van de kiezers voor een vertrek uit de Europese Unie werd gekozen. May zegt in een interview dat ze vastberaden is het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie uit te leiden, ook al steunde ze de 'Remain'-campagne. Leadsom was voorstander van een brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl