De Big Ben, de Houses of Parliament en Palace of Westminister vanuit The London Eye
NOS NieuwsAangepast

May haalt meeste stemmen voor Conservatieven sinds Thatcher

  • Dik Verkuil

    Researchredacteur

  • Dik Verkuil

    Researchredacteur

De Britse verkiezingen zijn uitgelopen op een klassieke tweestrijd. Sinds de jaren 90 hebben de twee grote partijen niet zoveel stemmen gekregen als nu. Door het districtenstelsel is dit niet direct zichtbaar, want samen boeken Labour en de Conservatieven maar 16 zetels winst. Maar in stempercentages is hun winst sensationeel. In 2015 haalden ze samen 67,4 procent van de stemmen, nu 82,4 procent.

De Conservatieven hebben zetels verloren, maar stemmen gewonnen. Ze kregen 42,4 procent van de stemmen, 5,5 procentpunt meer dan in 2015. Daarmee halen de Conservatieven onder Theresa May zelfs het hoogste percentage sinds 1983, toen ze met Margaret Thatcher ook 42,4 procent kregen. Thatcher boekte haar beste uitslag, 43,9 procent, toen ze aan de macht kwam in 1979.

Labour krijgt onder Jeremy Corbyn een derde meer stemmen dan twee jaar geleden onder Ed Milliband. Labour komt nu uit op 40,0 procent, terwijl de partij twee jaar geleden niet verder kwam dan 30,5 procent. De score van Labour is de beste sinds 2001, toen de partij met Tony Blair 40,7 procent kreeg.

Premier Margaret Thatcher in Blackpool in 1989

De stemmenwinst van de Conservatieven is te danken aan het verlies van het nationalistische UKIP, dat in 2015 met 12,6 procent van de stemmen zijn beste score ooit haalde en nu is teruggezakt naar een schamele 1,8 procent.

Labour wint veel zetels van de Scottish National Party, maar in stemmen levert het verlies van de SNP Labour minder op. De Schotse nationalisten haalden in 2015 wel 56 zetels, maar kregen landelijk slechts 4,7 procent van de stemmen. Nu is de SNP teruggezakt naar 3,0.

Labour heeft ook gewonnen van The Green Party, die zijn zetel houdt, maar in percentages van 3,7 naar 1,6 gaat.

De grootste winst voor Corbyn lijkt echter te zitten in de steun van jonge kiezers die vorige keer thuisbleven. Corbyn slaagde er de afgelopen weken verrassend in enthousiasme onder grote groepen jongeren te wekken. Dat is terug te zien in de opkomst, die met 68,7 procent, tegen 66,1 procent in 2015, opvallend hoog was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl