Feyenoord zes punten los van Ajax; PEC en AZ winnen

liveblog gesloten

Tot over twee weken!

Komend weekeinde is er geen eredivisievoetbal. Dan is het weer tijd voor het Nederlands elftal. Op zaterdag staat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije op het programma. En daar hebben we natuurlijk ook een liveblog van.

Vanaf 1 april (geen grap) gaat de eredivisie weer verder. Dan zijn er vijf wedstrijden, waaronder Sparta-PSV. Op zondag 2 april gaat alle aandacht uit naar de Klassieker in Amsterdam. Tot dan!

Afgelopen in Alkmaar

Het is afgelopen in Alkmaar. AZ had geen kind aan ADO Den Haag en wint met 4-0.

Slotfase

De laatste minuten lopen in Alkmaar. ADO had nog een kans op de eretreffer (Vlaar redde per sliding op een inzet van Fernandez) en AZ op de 5-0 (Zwinkels redde op een schot van Van Overeem).

AZ-ADO Den Haag 4-0

De nul voor Krul?

Het 'Haags kwartiertje' is begonnen en in de 79ste minuut zien we zowaar een kansje voor ADO. Fernandez schiet een voorzet in één keer op doel, maar de bal verdwijnt in de armen van Krul. Als hij zijn doel de rest van de wedstrijd schoon weet te houden, houdt Krul in de eredivisie voor het eerst de nul.

Wedstrijd gespeeld

Nog ruim een kwartier in Alkmaar en met de 4-0 op het scorebord is het duel natuurlijk al lang en breed gespeeld. ADO heeft de handdoek geworpen. Bij AZ is Vlaar ondertussen in de ploeg gekomen voor Luckassen. Dos Santos is vervangen door García.

GOAL AZ

En dat is vier. Na opnieuw een mooie aanval van AZ schiet Friday de 4-0 in het dak van het ADO-doel.

Na fraai voorbereidend werk van Van Overeem op de rechterflank heeft de Nigeriaan de bal simpel voor het binnenschieten. En dat doet hij ook. Het is een lijdensweg voor ADO in Alkmaar.

Fred Friday schiet de 4-0 binnen voor AZ

Kansen voor AZ

ADO Den Haag leek iets enthousiaster uit de kleedkamer te zijn gekomen, maar de eerste kans na rust is opnieuw voor AZ. Seuntjens zet goed door, de bal komt voor de voeten van Dos Santos, maar die schiet over.

Even later ontsnapt Ebuehi aan een rode kaart als hij te zacht terugspeelt en de toesnellende Dos Santos ten val lijkt te brengen. Scheidsrechter Janssen laat doorspelen.

AZ-ADO Den Haag 3-0

Tweede helft

Gelooft ADO Den Haag in wonderen? Dan moet er snel iets gebeuren. De tweede helft is begonnen en AZ leidt met 3-0.

Bij ADO is Bakker in de kleedkamer achtergebleven. Zijn vervanger is Trybull.

Ajax zoekt naar oorzaken

Trainer Peter Bosz en aanvoerder Davy Klaassen zijn na het teleurstellende 1-1 gelijkspel van Ajax bij Excelsior resoluut in hun antwoord op de vraag of de titelstrijd gestreden is: "Nee, die is niet voorbij."

Rust

ADO Den Haag kan even uitblazen. Het is rust in Alkmaar en AZ staat op een comfortabele 3-0 voorsprong.

GOAL AZ

Joris van Overeem zet AZ in de 34ste minuut op 3-0 met een fabelachtig stiftje-deluxe.

Hij krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied en krijgt de tijd om de bal prachtig over keeper Zwinkels te werken. ADO Den Haag is onderweg naar een pak slaag.

De stift-deluxe van Joris van Overeem is onderweg naar het ADO-doel

AZ leunt

Een klein half uur gespeeld in Alkmaar. AZ leunt op de 2-0 voorsprong en laat ADO Den Haag iets meer komen. Na de spectaculaire openingsfase levert dat een rommelige wedstrijd op.

AZ-ADO Den Haag 2-0

GOAL AZ

ADO Den Haag krijgt in de beginfase alle hoeken van het veld te zien bij AZ. De Alkmaarders combineren er lustig op los en in de dertiende minuut is het al 2-0. Dos Santos krijgt de bal op een presenteerblaadje van Wuytens en schiet simpel zijn tweede van de dag binnen.

AZ-trainer John van den Brom constateert tevreden dat het 2-0 staat

GOAL AZ

AZ begint prima aan de wedstrijd en na 7 minuten ligt de bal er al in: Dos Santos scoort.

De bal komt via Jahanbakhsh voor zijn voeten, hij raakt de bal niet helemaal vol maar keeper Zwinkels heeft desalniettemin geen kans.

AZ-ADO Den Haag 1-0

Dabney Dos Santos is het middelpunt van de feestvreugde na de 1-0

Kans AZ

In de tweede minuut is het al bijna raak voor AZ. Jahanbakhsh ontfutselt Meijers in het strafschopgebied van ADO de bal, schiet op doel, keeper Zwinkels brengt met de nodige moeite redding.

AZ-ADO Den Haag 0-0

De bal rolt!

De bal rolt bij het toetje van deze voetbaldag: AZ-ADO Den Haag.

Opstellingen AZ-ADO Den Haag (16.45 uur)

AZ moet het in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag doen zonder clubtopscorer Wout Weghorst. De spits is geblesseerd. Zijn vervanger in de punt van de aanval is Fred Friday. Aanvoerder Ron Vlaar moet in de Alkmaarse defensie zijn plaats afstaan aan Rens van Eijden, die terugkeert van een schorsing.

Bij ADO Den Haag ontbreekt Tom Beugelsdijk in de verdediging door een schorsing. Wilfried Kanon, verlost van een schorsing, vormt nu met Thomas Meißner het hart van de Haagse defensie. Aanvaller Mike Havenaar begint bij ADO opnieuw op de bank.

Klaar in Deventer

De IJsselderby zit erop. PEC Zwolle wint in Deventer met 3-1 van aartsrivaal Go Ahead Eagles.

Klaar in Kralingen

Het is klaar in Kralingen. Ajax verliest punten in Kralingen. Het wordt 1-1 bij Excelsior.

GOAL PEC Zwolle

Het is beslist in Deventer. Van Polen benut de eerste penalty van PEC Zwolle van dit seizoen. Het is 3-1.

Go Ahead Eagles-PEC Zwolle 1-3

Blessuretijd

Ajax heeft nog vier minuten om te scoren tegen Excelsior.

In de 91ste minuut ligt de bal er bijna in: Younes schiet, Hahn redt prachtig.

Excelsior-Ajax 1-1

In de 83ste minuut is het 2-1 voor PEC Zwolle! Warmerdam schiet Go Ahead Eagles in mineur. De verdediger stormt alleen op keeper Zwarthoed af en schiet beheerst binnen.

Go Ahead Eagles-PEC Zwolle 1-2

Spannende slotfase

Er gebeurt van alles in de slotfase in Kralingen. Na een bal op de buitenkant paal van Hasselbaink breekt Ajax uit, maar Kluivert komt niet verder dan een bal in het zijnet.

Ajax in de aanval

Excelsior-keeper Hahn moet in de 82ste minuut redding brengen op een hard afstandsschot van Schöne, die enkele minuten eerder nog een snoeiharde tackle van Koolwijk overleefde.

Even later wordt Koolwijk, bivakkerend op het randje van rood, naar de kant gehaald ten faveure van Fortes. Bij Ajax is Nouri in het veld gekomen voor Sinkgraven. Een extra aanvaller dus.

Westermann loopt warm

De tijd begint te dringen voor Ajax. Nog een kwartier in Kralingen en de stand is 1-1. Het ontbreekt de Amsterdammers aan stootkracht. Trainer Bosz heeft nu zelfs Westermann de dugout uitgestuurd, om mogelijk als breekijzer te dienen als de stand zo blijft.

In de 77ste minuut is het vervolgens bijna 2-1 voor Excelsior. Een fantastische redding van Onana op de inzet van Faik houdt Ajax op de been.

PEC dringt aan

PEC Zwolle krijgt steeds meer kansen in Deventer. In de 67ste minuut is het bijna 2-1: een fraai schot van Saymak wordt even zo fraai overgetikt door Zwarthoed. Zo blijft het 1-1.

Go Ahead Eagles-PEC Zwolle 1-1

Kans Ajax

De grootste kans voor Ajax sinds de rust was na een uur spelen voor Sinkgraven. Hahn onderschat een voorzet en de bal komt, tot zijn eigen verrassing, bij Sinkgraven terecht. Hij kopt over.

Ajax mist voorin Dolberg, zoveel is wel duidelijk. Trainer Bosz heeft diens vervanger in de spitspositie Traoré ondertussen naar de kant gehaald. Cassierra mag het nu proberen.

Kansen PEC

In de IJsselderby wordt vooral gestreden zonder goed voetbal. Het spel golft op en neer en het is spannend. De Eagles dringen iets meer aan, maar de grootste kans sinds de rust was voor PEC. Een schot van Mokhtar werd in de 55ste minuut knap gepareerd door Zwarthoed. Een paar minuten laten krijgen Brock-Madsen en Thomas mogelijkheden namens de Zwollenaren.

Nicolai Brock-Madsen probeert het met een halve omhaal

Ajax op zoek naar voorsprong

Ajax heeft de bal sinds de rust en is behoedzaam op zoek naar gaatjes in de Kralingse defensie. Ondertussen is het voor de Amsterdammers oppassen voor de uitbraken van Excelsior. Onana heeft al twee keer, ver voor zijn strafschopgebied maar zonder capriolen, moeten ingrijpen.

De tweede helft bij Excelsior-Ajax is begonnen. De stand is 1-1. Bij Ajax is Sánchez vervangen door Viergever.

Ook de IJsselderby is hervat. Het staat 1-1 bij Go Ahead Eagles-PEC Zwolle. Bij de Eagles is Antonia vervangen door Maatsen.

De reacties na Heerenveen-Feyenoord

Rust

Het is rust in Kralingen. Na een amusante eerste helft is de stand 1-1 bij Excelsior-Ajax.

En ook in Deventer is het tijd voor een bekertje thee. De ruststand bij Go Ahead Eagles-PEC Zwolle is 1-1 .

Balans in Deventer

In Deventer nadert de rust in de IJsselderby. Na het wervelende begin met twee goals is de wedstrijd in evenwicht. Beide ploegen krijgen hun kansjes, PEC ietsje meer dan Go Ahead.

Weer De Ligt

Excelsior staat nog steeds zijn mannetje tegen Ajax, maar in de 40ste minuut is het toch bijna 2-1 voor de Amsterdammers. De Ligt, die toch al een bijzondere week heeft, springt hoog en kopt knap, maar keeper Hahn brengt redding.

GOAL Ajax

Ajax komt in de 32ste minuut op gelijke hoogte in Kralingen. Justin Kluivert scoort, het is zijn eerste eredivisietreffer.

Een strakke lage voorzet van Ziyech gaat langs alles en iedereen en Kluivert kan bij de tweede paal simpel binnenschieten.

Justin Kluivert maakt een hartje na zijn gelijkmaker

GOAL Excelsior

In de 26ste minuut komt Excelsior via Van Duinen op 1-0 tegen Ajax. Aan de goal gaat een misser van De Ligt vooraf. De jonge verdediger levert de bal pardoes in en het schot van Van Duinen gaat via Tete het doel in.

De Amsterdammers begonnen na een moeizame start juist iets beter in de wedstrijd te komen. Maar nu is de nood aan de man.

Excelsior-Ajax 1-0

Mike van Duinen schiet Excelsior op voorsprong

Dolberg ook niet naar Denemarken

Ajacied Kasper Dolberg haakt ook af voor de selectie van Denemarken, dat op 26 maart een WK-kwalificatieduel tegen Roemenië speelt.

Kwartiertje in Kralingen

In Kralingen zijn we ondertussen een klein kwartier onderweg. Ajax is één keer gevaarlijk geweest via een vrije trap van Ziyech.

Excelsior had bijna een kans toen Van Duinen alleen op Onana afstormde, maar De Ligt bracht in het strafschopgebied redding met een Oranje-waardige tackle op de bal.

Excelsior-Ajax 0-0

In de vijfde minuut is het alweer gelijk in de IJsselderby! Menig tikt de 1-1 binnen voor PEC Zwolle. Wat een begin.

De bal komt via Brock-Madsen bij Menig, die keeper Zwarthoed omspeelt en beheerst de gelijkmaker binnenschuift.

Queensy Menig schuift de gelijkmaker binnen

GOAL Go Ahead Eagles

Doelpunt voor de Eagles! In de derde minuut ligt de bal erin door een doelpunt van Chirivella.

Manu levert een uitstekende voorzet af met buitenkantje voet, de Spanjaard schiet de bal langs Van der Hart en Deventer in extase.

Go Ahead Eagles-PEC Zwolle 1-0

Pedro Chirivella tikt Go Ahead Eagles op 1-0

De bal rollen in Rotterdam en Deventer

De bal rolt in Rotterdam: Excelsior-Ajax is begonnen.

En na enige vertraging vanwege vuurwerk op het veld is ook de IJsselderby begonnen: Go Ahead Eagles-PEC Zwolle.

Nu: Excelsior-Ajax en de IJsselderby

Ajax kan tegen Excelsior geen beroep doen op Kasper Dolberg. De spits heeft te veel last van een liesblessure die hij donderdag heeft opgelopen tegen FC Kopenhagen.

Bertrand Traoré vervangt Dolberg als centrumspits. Daardoor komt er op de rechterflank een plaats vrij voor Justin Kluivert. Kenny Tete krijgt rechts in de defensie de voorkeur boven Joël Veltman. Matthijs de Ligt en Daley Sinkgraven verschijnen ook aan de aftrap.

Libregts en Beenhakker over Excelsior, Ajax en Feyenoord

Klaar in Heerenveen

Het is klaar in Friesland. Feyenoord toont veerkracht en verslaat Heerenveen, na een beroerde eerste helft, met 2-1.

Slotfase

De laatste minuten lopen in Friesland. Heerenveen probeert het nog wel, vooral via invaller Veerman, maar Feyenoord lijkt de wedstrijd professioneel te kunnen uitspelen.

Heerenveen-Feyenoord 1-2

Heerenveen op jacht

Nog tien minuten in Heerenveen. Feyenoord heeft enorme veerkracht getoond door na een beroerde eerste helft de wedstrijd na rust helemaal om te draaien.

Heerenveen moet nu op jacht naar de gelijkmaker en begint weer een beetje op stoom te komen. Er waren kansen voor Slagveer en Larsson, maar beide malen is keeper Jones goud waard voor Feyenoord.

Wissels

Bij Heerenveen komt supersub Henk Veerman in het veld voor Reza Ghoochannejhad. Bij Feyenoord gaat het slot op de deur: Bart Nieuwkoop vervangt Dirk Kuijt.

GOAL Feyenoord

In de 70ste minuut komt Feyenoord op 2-1 in Friesland! Een prima doelpunt van Vilhena. Hij neemt de bal na een pass van Berghuis knap mee en schiet snoeihard en laag in de verre hoek.

De komende tijd is hij er waarschijnlijk niet bij, hangende de beroepszaak over zijn schorsing, maar vandaag is Vilhena weer erg nuttig voor de koploper.

Tonny Vilhena is de gevierde man bij Feyenoord na zijn 2-1

Omgedraaide rollen

De rollen in Friesland zijn in de tweede helft omgedraaid. Nu maakt Feyenoord de dienst uit en na de snelle 1-1 gaan de Rotterdammers op jacht naar de voorsprong.

Heerenveen lijkt het 'momentum' kwijt en moet nu ook Kobayashi missen. De Japanner moet aangeslagen van het veld en wordt vervangen door Namli.

Heerenveen-Feyenoord 1-1

Ontlading bij Feyenoord! In de 56ste minuut tikt Jørgensen bij de tweede paal de gelijkmaker binnen, als de bal via de kluts voor zijn voeten komt. Het is de negentiende goal van de Deen.

De goal hing wel een beetje in de lucht, want de Rotterdammers waren voortvarend aan de tweede helft begonnen.

Nicolai Jørgensen staat op de goede plek en tikt de 1-1 binnen

Spektakel

De tweede helft gaat verder waar de eerste was opgehouden. Heerenveen zit er fel bovenop. Maar Feyenoord lijkt zich een beetje te hebben herpakt in de rust.

In de 53ste minuut is er een enorme kans voor de Rotterdammers. Een kopbal van Botteghin, die al vaker belangrijk was in tijden van nood, wordt door oud-Feyenoorder Mulder ternauwernood uit het doel gebokst.

Heerenveen-Feyenoord 1-0

De bal rolt weer

De tweede helft is begonnen bij Heerenveen-Feyenoord. De Friezen leiden met 1-0. Wat kan de koploper nog?

Straks: de IJsselderby

Om 14.30 uur staat de altijd beladen IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle op het programma. In tegenstelling tot PEC heeft de club uit Deventer de overstap naar kunstgras nooit gemaakt en dus ronken wekelijks de grasmaaiers nog in de Adelaarshorst.

En juist dat zou in de derby van vandaag weleens van cruciale betekenis kunnen zijn. PEC en gras gaat de laatste tijd slecht samen. De laatste overwinning in de competitie op gras dateert alweer van 3 oktober 2015.

Ron Jans kijkt zorgelijk

Rust

Het is rust in Friesland. Een flitsend Heerenveen leidt met 1-0 tegen Feyenoord. De koploper moet na de thee flink aan de bak.

Enerverend

Feyenoord krijgt, na gele kaarten voor Nelom en Toornstra, na 33 minuten zijn eerste kans. Een kopbal van Kuijt suist voorlangs het Friese doel.

Een paar minuten later is Heerenveen weer dicht bij een treffer, als Jones een schot van Bijker net naast kan werken. Het blijft een enerverend duel in Friesland.

Feyenoord afgetroefd

Wat is er aan de hand met Feyenoord? De koploper heeft in het eerste half uur nog geen fatsoenlijke aanval afgeleverd en wordt op alle fronten afgetroefd door Heerenveen.

Jones is tot nu toe de beste man. De keeper bracht redding bij een kopbal van Jørgensen (!) op eigen doel en bij een gevaarlijke uitbraak van Van Amersfoort.

GOAL Heerenveen

Penalty voor Heerenveen in de 17de minuut! Nelom brengt Ghoochannejhad ten val. Scheidsrechter Higler wijst naar de stip en er lijkt geen discussie mogelijk.

Ghoochannejhad neemt de strafschop zelf en de Iraniër schiet onberispelijk binnen. De voorsprong van Heerenveen is verdiend, want de Friezen maken vooralsnog de dienst uit.

Reza Ghoochannejhad stuurt keeper Brad Jones de verkeerde kant uit

Kansen Heerenveen

De eerste grote kans van de wedstrijd is na tien minuten voor Heerenveen. Een lange voorzet van Marzo wordt door Van Amersfoort op het dak van het doel gekopt, terwijl hij in onzachte aanraking komt met de vuist van Jones.

Vier minuten later is er weer een Friese mogelijkheid: dit keer gaat een gevaarlijke kopbal van Slagveer over. Feyenoord is gewaarschuwd.

Heerenveen-Feyenoord 0-0

Levendig

Het is een levendige openingsfase in Friesland. De eerste minuten was Heerenveen dreigend, maar ook Feyenoord doet intussen mee. Het tempo is hoog en het is nu al een mooi gevecht, dus dat belooft wat.

Pagina 819

De Feyenoord-fans in Heerenveen hebben Teletekst-pagina 819 alvast ingevuld.

De Feyenoord-fans hebben pagina 819 al ingevuld

De balt rolt in Friesland

Het Friese volkslied heeft geklonken, de bal rolt bij sc Heerenveen-Feyenoord!

De Ligt sluit bijzondere week af op Woudestein

Na koploper Feyenoord is het om 14.30 uur de beurt aan naaste belager Ajax. De Amsterdammers treden op Woudestein aan tegen Excelsior. Met Matthijs de Ligt in de basis? Dat is nog de vraag.

Zeker is dat de 17-jarige verdediger een bijzondere week achter de rug heeft, met de Europa League-zege op FC Kopenhagen en de oproep voor Oranje op zak.

Matthijs de Ligt

Opstellingen sc Heerenveen-Feyenoord (12.30 uur)

Brad Jones keert op zijn 35ste verjaardag terug onder de lat bij Feyenoord. De Australische doelman ontbrak vorige week tegen AZ vanwege een geïnfecteerde wond aan zijn been. Kenneth Vermeer moet weer op de bank plaatsnemen.

Trainer Van Bronckhorst heeft zijn elftal verder ongewijzigd gelaten. Linksback Terence Kongolo en linksbuiten Eljero Elia ontbreken nog steeds vanwege blessures. Hun posities worden overgenomen door Miquel Nelom en Jens Toornstra.

Bij Heerenveen heeft trainer Jurgen Streppel huurling Martin Ødegaard van Real Madrid op de bank gezet, net als Arber Zeneli. Morten Thorsby en Luciano Slagveer staan in de basis.

Feyenoord en Ajax: het resterende programma

Met nog acht competitieronden op het programma is de voorsprong van koploper Feyenoord op achtervolger Ajax vier punten. Hoe spannend wordt de strijd om de landstitel nog?

De acht wedstrijden die Feyenoord en Ajax nog moeten spelen

Toornstra komt weer bovendrijven

Van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Kan hij dat niveau wel aan? Van ADO naar FC Utrecht. Kan hij dat niveau wel aan? Van Utrecht naar Feyenoord. Kan hij dat niveau wel aan? Er zijn vaak twijfels, maar de strijdlustige Jens Toornstra komt altijd bovendrijven.

Toornstra vergelijkt zichzelf niet met Kuijt, maar voelt zich wel vereerd

Heerenveen aast op revanche

Het contrast is groot. Halverwege het seizoen stond sc Heerenveen op een prachtige vierde plaats. En dat niet alleen: de Friezen legden prachtig aanvallend voetbal op de mat. Dit kalenderjaar is het anders. Heerenveen zakte ver weg, met als voorlopig dieptepunt de 4-1 nederlaag bij Excelsior van afgelopen weekend.

Het duel met Feyenoord, straks om 12.30 uur, is een mooi moment om af te rekenen met een slechte periode. Lees meer of luister naar trainer Jurgen Streppel.