Matthijs de Ligt

Ajax ziet titelkansen slinken bij laagvlieger Excelsior

Twee weken voor de Klassieker is de achterstand van Ajax op koploper Feyenoord opgelopen naar zes punten. Drie dagen na het sterke optreden tegen FC Kopenhagen bleek Excelsior een niet te nemen horde voor de Amsterdammers: 1-1.

Feyenoord maakte eerder op de dag een achterstand bij sc Heerenveen goed en won met 2-1. Met nog zeven speelronden te gaan, komt de landstitel steeds dichterbij voor de Rotterdammers. In de volgende speelronde staat Ajax-Feyenoord op het programma.

Hoofdrol De Ligt

Matthijs de Ligt eiste in de eerste helft tegen Excelsior de hoofdrol voor zich op: de pas 17-jarige verdediger, vrijdag voor het eerst geselecteerd voor Oranje, voorkwam met een fantastische tackle dat de enigszins treuzelende Mike van Duinen de score opende.

Mike van Duinen schiet Excelsior op voorsprong

Een fout van De Ligt leidde echter ook de openingstreffer van Excelsior in. Hij speelde zonder goed te kijken de bal in het eigen strafschopgebied in de voeten van Van Duinen. Die vond via het lichaam Kenny Tete de verre hoek.

Kluivert maakt eerste eredivisiegoal

Ajax schrok wakker en enkele minuten later was het alweer gelijk op Woudestein. Hakim Ziyech zette voor vanaf links en bij de tweede paal tekende de geheel vrijstaande Justin Kluivert voor zijn eerste eredivisiedoelpunt.

De Amsterdammers verhoogden de druk en vlak voor rust vond Ziyech met een hoekschop het hoofd van De Ligt. Diens kopbal werd maar ternauwernood door Warner Hahn uit het doel getikt.

Justin Kluivert

Na rust was het krachtsverschil op Woudestein weer gering, zoals in de eerste dertig minuten. Ajax had wel meer de bal, maar speelde in een te laag tempo en creëerde bitter weinig kansen. De ploeg van coach Peter Bosz vond slechts twee keer het zijnet en een kopbal van Daley Sinkgraven vloog ver over.

Slotfase is voor Excelsior

Excelsior hield dan ook gemakkelijk stand en kreeg een kwartier voor tijd zelfs een dot van een kans. Hicham Faik vond echter van dichtbij Andre Onana op zijn weg.

Vlak voor tijd was er nog een tweede grote kans voor de thuisploeg. Nigel Hasselbaink schoot vanuit een moeilijke hoek op de paal.