Demi Vollering
NOS Wielrennen

Kogel door de kerk: wielrenster Vollering naar Franse ploeg FDJ-Suez

Demi Vollering rijdt de komende twee seizoen voor FDJ-Suez. Dat heeft de Franse wielerploeg bekendgemaakt. FDJ heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot een van de sterkere blokken in het vrouwenwielrennen.

De 27-jarige Vollering had al besloten om haar ploeg SD Worx te verlaten en sinds die aankondiging werd ze met meerdere ploegen in verband gebracht. Maar de oud-winnares van de Tour de France gaat dus naar FDJ.

In totaal was Vollering vier seizoenen actief voor SD Worx. Daarin schreef ze onder meer de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik (twee keer) en de Amstel Gold Race op haar naam. Bij FDJ wordt Vollering ploeggenote van landgenotes Nina Buijsman, Amber Kraak en Lauren Molengraaf. Rensters van naam in die ploeg zijn Evita Muzic en Juliette Labous, die laatste is ook nieuw bij de Franse formatie.

Demi Vollering zelf geeft aan dat ze meteen een goed gevoel had toen de Franse ploeg zich meldde: "Ik kreeg die glimlach niet meer van mijn gezicht." Vollering roemt de aanvallende strijdwijze van de ploeg.

Onduidelijkheid

Al op 27 maart van dit jaar werd duidelijk dat Vollering haar contract bij SD Worx niet zou verlengen. Toen meldde ploegleider Danny Stam dat Vollering een bod van die ploeg niet had geaccepteerd.

Erwin Janssen, teammanager van SD Worx, bevestigde die uitspraak diezelfde dag nog: "We hebben Demi een genereus aanbod gedaan en aangegeven dat hierop gereageerd kon worden voor een bepaalde datum. Het management van Vollering heeft hier niet op gereageerd."

De geruchtenmolen kwam direct op gang. Naar verluidt heeft UAE Vollering zelfs één miljoen euro geboden. In april meldden diverse media echter al dat FDJ-Suez de volgende ploeg zou worden van de Nederlandse klassementsrenster. De bevestiging van de overstap kwam er alleen niet, terwijl de transfermarkt officieel op 1 augustus opende.

Teleurstellende zomer

Voor Vollering begon toen een moeilijke periode op sportief gebied. Zo verloor ze de Tour de France met een achterstand van slechts vier seconden op de Poolse winnares Katarzyna Niewiadoma. Extra pijnlijk was dat ze door een valpartij in de vijfde etappe 1.53 minuten verloor op de uiteindelijke winnares. Haar ploeggenoten, met uitzondering van Mischa Bredewold, wachtten die dag niet op haar.

Vollering (l.) werd uiteindelijk geklopt Katarzyna Niewiadoma in de Tour

Het volgende doel van Vollering waren de WK in het Zwitserse Zürich. Vollering stond als favoriet aan de start en iedereen keek naar haar, maar een overwinning zat er niet in. Na een reeks bijzondere tactische keuzes eindigde ze op de vijfde plaats.

FDJ-Suez kende zelf ook een lastige zomer. Muzic was goed in vorm en werd vierde in de Tour, maar reed de hele week onzichtbaar rond, terwijl ze eerder in het jaar Vollering nog versloeg in een rechtstreeks duel in een bergetappe in de Vuelta.

Cecilie Uttrup Ludwig was op haar beurt geen schim van zichzelf. Na jarenlang kopvrouw te zijn bij de Franse ploeg vertrekt zij naar Canyon//SRAM. Grace Brown is gestopt als wielrenster, van Marta Cavalli is nog niet bekend waar ze heen gaat, maar ze vertrekt wel.

Eerder werd al bekend dat ploegleider Lars Boom net als Vollering de overstap maakt van SD Worx naar FDJ-Suez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl