NOS Wielrennen

Muzic verrast Vollering in laatste loodzware klimmeters van zesde Vuelta-etappe

Muzic verrast Vollering in laatste loodzware klimmeters van zesde Vuelta-etappe

Demi Vollering leek voor de tweede dag op rij een ritzege in de Ronde van Spanje te pakken, totdat Évita Muzic nog voorbijkwam. De Franse FDJ-renster spurtte in de laatste meters van de loodzware slotklim naar La Laguna Negra langs Vollering. Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) finishte als derde.

Vollering (SD Worx-Protime) verstevigde wel haar leiding in het klassement, want haar grootste concurrenten om de rode trui, Riejanne Markus (Visma-Lease a Bike) en Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), kwamen 17 en 21 seconden later boven. Marianne Vos (Visma) won de enige tussensprint van de zesde etappe en breidde daarmee haar leiding in het puntenklassement uit.

Op zaterdag fietsen de rensters nog een vlakke etappe van 139 kilometer naar Sigüenza, waarna een dag later de beslissing valt in de slotetappe, de koninginnenrit van 89 kilometer met twee cols van de eerste categorie. Vollering heeft met nog twee etappes te gaan 56 seconden voorsprong op Longo Borghini en 1.14 op Markus.

In die strijd om het klassement stapten vrijdag twee uitdagers van Vollering niet meer op: de Poolse Katarzyna Niewiadoma (Canyon) en de Italiaanse Gaia Realini (Lidl-Trek) bleven in het hotel. Zo begon Vollering aan de 132 kilometer lange rit vanuit Tarazona met twee zorgen minder.

Vier vroege vluchters kregen de ruimte op de 125 vlakke kilometers die de slotklim van de eerste categorie inleidden. Laura Molenaar (VolkerWessels), Fauve Bastiaenssen (Lotto Dstny Ladies), Aurelo Nerlo (Winspace) en Claudia San Justo (Eneicat - CMTeam) reden urenlang gezamenlijk vooruit op lange rechte wegen, op het hoogtepunt vier minuten weg.

Armgebaar

Toen duidelijk werd dat de vlucht geen succes zou opleveren, begonnen de vluchters maar om zich heen te kijken. Met een bewonderend armgebaar wees Bastiaenssen haar medevluchters op de schoonheid van de natuur toen de kopgroep een grote dam opdraaide. Even later werden ze op 17 kilometer van de finish ingerekend.

Na een slaapverwekkende aanloop bracht de venijnige slotklim van 6,5 kilometers (à 6,8 procent) met stukken van dertien en veertien procent, wel vuurwerk.

In een mum van tijd was het peloton uitgedund tot een handvol rensters en reed Vollering met een kleine vier kilometer tot de finish plots al op kop van de groep. Vrijwel de hele slotklim fietste de leidster in de Vuelta vooraan, terwijl ze aanvallen van Pauliena Rooijakkers (op 1,5 kilometer) en Kastelijn (op 1 kilometer) afsloeg.

Op 600 meter van de finish, het steilste deel van de klim, versnelde Vollering zelf. Alleen Muzic kon mee. De Française beet zich vast in het wiel van Vollering en perste er op de laatste meters een sprintje uit voor de dagzege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl