NOS Wielrennen

Vollering wint eerste bergetappe Vuelta en neemt leiding over van Vos

Demi Vollering heeft in de eerste bergetappe van La Vuelta Femenina de macht gegrepen. De Nederlandse kopvrouw van SD Worx won de vijfde rit en nam de rode leiderstrui over van Marianne Vos.

"Voor mijn gevoel duurde het dit seizoen lang voordat ik mijn eerste zege boekte, maar ik ben heel blij dat ik het hier doe", vertelde een opgeluchte Vollering na de finish.

Vollering won vorig jaar twee etappes in de Spaanse ronde en eindigde als tweede in het algemeen klassement, achter de inmiddels gestopte Annemiek van Vleuten. In 2022 werd Vollering derde in de Vuelta.

Rustige aanloop naar de bergen

De etappe van Huesca naar Jaca begon rustig. Er waren wel enkele valpartijen, waarbij onder anderen Vos betrokken was, maar geen kopgroep. Pas halverwege de rit, met nog een kilometer of vijftig tot de finish, was er even sprake van een succesvolle demarrage.

Lourdes Oyarbide begon als eenzame vluchter met een voorsprong van een halve minuut aan de eerste klim van de dag: de San Juan de la Peña.

Vollering blij met eerste zege van het seizoen: 'Duurde lang voor mijn gevoel'

Maar de Spaanse redde het niet om ook als eerste op de top aan te komen. Op de klim, met stukken waar het stijgingspercentage boven de elf uitkomt, ging het tempo in het peloton omhoog en werd Oyarbide ingelopen.

Vooral de Franse ploeg FDJ-Suez hield het tempo hoog. Dat deden ze voor hun kopvrouw Évita Muzic, die woensdag twee minuten verloor op klassementsleider Vos omdat ze niet in de eerste waaier zat. Maar Muzic kon in de slotkilometers niet bij Vollering blijven en finishte uiteindelijk als vierde.

Vas moet lossen

Het tempo lag voor Blanka Vas te hoog. De Hongaarse, die twee dagen het rood om haar schouders had deze Vuelta en gisteren voorbijgestreefd werd door Vos, kon de groep bergop niet volgen.

In de afdaling versplinterde het peloton en ontstond er een voorste groep met onder anderen Vos, Demi Vollering en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Maar de groep met favorieten was te veel naar elkaar aan het kijken, en werd in aanloop naar de slotklim bijgehaald door de achtervolgende groep.

Karlijn Swinkels, de Nederlandse drager van de bergtrui, probeerde het vervolgens even solo, maar met nog drie kilometer te gaan, was haar vlucht voorbij. Op de korte, maar steile Alto del Fuerte Rapitán moest klassementsleider Vos passen en wist ze dat ze het rood zou gaan verliezen.

Longo Borghini en Yara Kastelijn konden Vollering, de topfavoriete voor de eindzege, nog lang volgen, maar in de laatste kilometer liet Vollering alsnog iedereen achter zich. De Nederlandse finishte bijna een halve minuut voor Kastelijn en Longo Borghini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl