Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Doden bij luchtaanval Gaza • Hezbollah-drone treft Israëlische basis

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Vier Israëlische militairen gedood bij drone-aanval Hezbollah
  • Tenten geraakt bij Israëlische luchtaanval Gaza

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Hezbollah noemt aanval op legerbasis vergeldingsactie voor aanval op Beiroet

Van de meer dan 50 militairen die gewond zijn geraakt bij de drone-aanval van Hezbollah gisteravond op een legerbasis in het noorden van Israël, zijn er zeven zwaargewond, meldt het Israëlische leger. Vier militairen kwamen om het leven. Hezbollah zegt dat de aanval een vergelding is voor de bombardementen op de Libanese hoofdstad Beiroet van afgelopen donderdag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Doelwit van de drones was een elite-eenheid van het leger.

Volgens verslaggever Sander van Hoorn in Tel Aviv vallen er zelden zoveel doden bij een luchtaanval op Israël. De meeste raketten worden uit de lucht geschoten, maar drones zijn lastiger te detecteren, die kunnen onder de radar duiken. "Maar dit was een bijzondere aanval. Hezbollah zegt dat het raketten heeft afgevuurd op het noorden van Israël en tegelijkertijd twee drones naar het zuiden heeft laten vliegen. Een daarvan is uit de lucht geschoten en de andere is volgens Hezbollah onder de radar gedoken en naar de legerbasis gevlogen. Daar heeft hij een raket afgevuurd en zichzelf te pletter gevlogen op de basis. De raket is afgeschoten op een kantine waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, wat het dodental en het grote aantal gewonden verklaart."

"Het is een klap voor het Israëlische leger, ook omdat het zo ver in Israël is - Binyamina ligt zo'n 70 kilometer van de grens met Libanon. Dat is voor het eerst. Hezbollah zegt dat dit nog maar het begin is en dat het laat zien wat het kan en dreigt met meer van dit soort aanvallen als Israël niet stopt met de aanvallen op Libanon."

Grote impact drone-aanval op Israëlische legerbasis

Meerdere doden bij drone-aanval van Hezbollah op Israëlische legerbasis

Doden bij luchtaanval Gaza

In Deir al-Balah in het midden van de Gazastrook zijn zeker vier mensen omgekomen en tientallen gewonden gevallen bij een Israëlische luchtaanval, meldt Al Jazeera. Volgens de zender zijn tenten van ontheemde Palestijnen getroffen en in brand gevlogen.

Israël zegt dat de aanval gericht was tegen een commandopost van terroristen. "Hamas-leden gebruikten het ziekenhuiscomplex om terroristische operaties tegen Israëlische troepen en de staat Israël te plannen en uit te voeren", zegt een legerwoordvoerder op X.

Op foto's van persbureau AP zijn brandende tenten te zien. Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat twintig tot dertig tenten zijn verwoest. Zeventig mensen zouden gewond zijn geraakt.

Brandende tenten op het terrein van een ziekenhuis bij Deir al-Balah in centraal-Gaza

Vier Israëlische militairen gedood bij drone-aanval Hezbollah

Bij een drone-aanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis zijn vier militairen om het leven gekomen, heeft legerwoordvoerder Hagari gezegd op X. Meer dan vijftig militairen raakten volgens hem gewond, van wie zeven ernstig. De Israëlische hulpdienst Magen David Adom spreekt van in totaal 61 gewonden.

De aanval was zondagavond in Binjamiena, een stad op zo'n 80 kilometer van de grens met Libanon, de thuisbasis van Hezbollah. De aanval is een van de dodelijkste voor Israël sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

Lees verder in dit artikel:

Nieuw liveblog

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.