Defensieminister Brekelmans in Kharkiv
NOS NieuwsAangepast

Nederland trekt 400 miljoen uit voor de ontwikkeling van drones voor Oekraïne

Nederland trekt 400 miljoen euro uit om samen met Oekraïne drones te gaan ontwikkelen. Dat maakt Defensieminister Brekelmans bekend tijdens een bezoek aan de Oekraïense stad Charkiv.

De helft van de drones moet in Nederland worden ontwikkeld. De andere helft wordt verdeeld tussen Oekraïne en andere landen.

Volgens de minister vervulde Nederland eerder een "voortrekkersrol" bij de levering van F-16's en Patriot-systemen. "Nu zetten we dit voort met geavanceerde drones."

Het gaat volgens de minister om drones die voor verschillende doelen kunnen worden ingezet: verkenning, verdediging en aanval. "Met name in de lucht, maar ook op land en zee."

Brekelmans zegt tegen persbureau ANP dat het gaat om de "meest geavanceerde drones". Volgens de minister is daar grote vraag naar, omdat ze belangrijk zijn voor de luchtafweer van Oekraïne en ook offensief waardevol zijn. Ook andere landen zijn met dit soort drones bezig, zegt Brekelmans.

Als de ontwikkelde drones succesvol zijn, komt er meer geld beschikbaar om de productie op te schalen, meldt het ministerie van Defensie.

Brekelmans bevestigt ook dat de eerste van de 24 toegezegde Nederlandse F-16's aan Oekraïne zijn geleverd en ook al zijn ingezet. Hij zei niet om hoe veel straaljagers het gaat, maar voegde toe dat er "tot en met begin volgend jaar" nog F-16's naar Oekraïne gaan.

In totaal is er vanuit Nederland 10,4 miljard euro beschikbaar voor Oekraïne. 3,8 miljard daarvan is inmiddels geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl