Patriot-systeem
NOS NieuwsAangepast

Nederland wil met andere landen Patriot-systeem aan Oekraïne geven

Nederland wil samen met anderen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Demissionair minister Ollongren meldt dat het kabinet uit eigen voorraad zelf 'kerncomponenten' beschikbaar stelt. Zij roept andere Europese landen op dat ook te doen.

Ollongren praat al met andere landen over een bijdrage en ook over het trainen van Oekraïense militairen. Ze hoopt dat Oekraïne op korte termijn kan worden voorzien van zeker één compleet systeem.

'Oekraïne vecht ook voor Europa'

De Oekraïense president Zelensky heeft westerse bondgenoten recent herhaaldelijk gevraagd te helpen bij het versterken van de luchtverdediging.

Het Oekraïense leger heeft grote moeite met het afslaan van de grootschalige Russische bombardementen. Bijvoorbeeld in Charkiv, met 1,4 miljoen inwoners de een-na-grootste stad van het land.

Russische troepen rukken steeds verder op in de regio:

Duivels dilemma voor veel Oekraïners: vluchten of niet?

Het kabinet zegt zich ervan bewust te zijn dat Patriot-systemen schaars zijn, maar benadrukt dat Oekraïne "ook vecht voor Europa en dat de capaciteit om oorlog te voeren, de energieproductie en de vitale infrastructuur er dagelijks worden aangevallen."

Ollongren wijst erop dat volgens NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg het bondgenootschap tijdelijk onder de minimale capaciteitseisen voor verdediging mag gaan. "Dus de ruimte voor creativiteit is er", zegt de minister.

In de NAVO-afspraken is vastgelegd welke wapens en wapensystemen landen in huis moeten hebben, zodat de alliantie als geheel voldoende slagkracht heeft.

België stuurt F-16's

Het besluit om Patriot-onderdelen te leveren komt op het moment dat Zelensky op bezoek is in buurland België. Die bondgenoot heeft besloten om dertig F-16-gevechtsvliegtuigen te leveren voor 2028. Dat België gevechtsvliegtuigen zou sturen was al bekend, maar nog niet hoeveel. De eerste toestellen worden nog dit jaar geleverd.

Die belofte is onderdeel van een veiligheidsakkoord dat de twee landen vandaag hebben ondertekend. Daarin staat dat België Oekraïne de komende tien jaar zal steunen. Voor het komende jaar heeft het land 977 miljoen euro gereserveerd voor militaire steun aan Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl