NAVO-chef Stoltenberg
NOS Nieuws

NAVO-chef: wapensteun aan Oekraïne belangrijker dan halen NAVO-vereisten

Wapensteun aan Oekraïne op korte termijn is voor NAVO-lidstaten het allerbelangrijkste, ook als ze daardoor tijdelijk de NAVO-vereisten niet halen. Dat heeft secretaris-generaal Stoltenberg gezegd op een NAVO-bijeenkomst voorafgaand aan een EU-top.

In die NAVO-afspraken is vastgelegd welke wapens en wapensystemen landen in huis moeten hebben, zodat de alliantie als geheel voldoende slagkracht heeft.

Nu zegt Stoltenberg dus voor het eerst dat het belangrijker is om nu al wapens uit de eigen voorraad te leveren, zelfs als die dan niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken.

"De realiteit is dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt", aldus Stoltenberg.

Meer Patriot-systemen nodig

Oekraïne heeft gevraagd om meer Patriot-luchtafweersystemen. Daarvan zijn er in Europa nog zo'n honderd en Oekraïne heeft er nog zeven nodig om de verdediging van het land op orde te krijgen.

Duitsland stuurde deze week opnieuw een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Gisteren vroegen D66, CDA, GroenLinks-PvdA en Volt of Nederland dat ook zou kunnen doen.

Maar volgens demissionair premier Rutte is dat niet mogelijk, omdat Nederland dan "zou zakken onder de minimale eisen die we moeten stellen aan onze operationele gereedheid". Nu zegt Stoltenberg dus dat dat wel kan.

Bureau Rutte

Op de NAVO-bijeenkomst kreeg Stoltenberg ook de vraag voorgelegd of Ruttes bureau al klaarstaat, maar daarop wilde hij geen antwoord geven.

Vrijdag is er een bijeenkomst van de Oekraïneraad van de NAVO. Daar zal de focus liggen op de luchtverdediging en het sturen van meer munitie naar Oekraïne, zoals de 155-millimeter-granaten waar het land een groot tekort aan heeft. Daarover zal het ook vanavond op de EUtop gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl