Een F-16 van de Deense luchtmacht
NOS Nieuws

Oekraïne krijgt eerste F-16's geleverd uit het Westen

De eerste F-16's voor Oekraïne zijn in dat land aangekomen. Volgens persbureau Bloomberg gaat het om een klein aantal toestellen die door westerse landen geleverd zijn.

Het is niet duidelijk uit welk land de geleverde toestellen komen. Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben Oekraïne F-16's toegezegd. Het ministerie van Defensie wil vanwege de operationele veiligheid niet zeggen of het om de Nederlandse gevechtsvliegtuigen gaat. Ook de Oekraïense luchtmacht wil de ontvangst niet bevestigen.

Eerder deze maand meldde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat NAVO-landen zouden beginnen met het leveren van de F-16's. Oekraïense piloten zijn de afgelopen maanden opgeleid om de gevechtsvliegtuigen te kunnen besturen.

Als het om F-16's uit Nederland gaat, worden ze voorlopig niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen. Tegen radiozender BNR zei minister Brekelmans van Defensie onlangs dat de Oekraïense piloten daar nog niet genoeg ervaring voor hebben. Wel worden de straaljagers ingezet voor luchtafweer.

60 toestellen

Oekraïne heeft een tijd op de F-16's moeten wachten. De Amerikaanse president Biden liet meer dan een jaar geleden weten dat westerse landen de in de Verenigde Staten geproduceerde toestellen mochten leveren aan Oekraïne.

België, Denemarken, Nederland en Noorwegen hebben Oekraïne meer dan 60 gevechtsvliegtuigen toegezegd. Oekraïne zegt er twee keer zoveel nodig te hebben om de Russische aanvallen af te slaan.

Naast de F-16's worden deze zomer ook veertien tanks geleverd door Nederland en Denemarken. De tanks zijn in Duitsland gekocht en opgeknapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl