Archieffoto van een Leopard 2-tank
NOS Nieuws

Door Nederland gekochte Leopard 2-tanks deze zomer naar Oekraïne

Oekraïne beschikt binnenkort over veertien extra tanks. De door Nederland en Denemarken gekochte Leopard 2's worden voor het einde van de zomer geleverd. Minister Brekelmans van Defensie heeft dat bekendgemaakt.

De gevechtstanks zijn vorig jaar in totaal voor 165 miljoen euro aangeschaft. De tweedehands voertuigen zijn inmiddels opgeknapt en getest voor gebruik. "Deze tanks kunnen een belangrijke rol spelen voor het Oekraïense leger om zich te verdedigen tegen de Russische troepen", zegt Brekelmans.

De Leopard 2 wordt beschouwd als een van de beste tanks ter wereld. Het is de eerste keer dat Nederland dit moderne type levert aan Oekraïne. Andere NAVO-landen hebben bij elkaar tientallen Leopard 2's beschikbaar gesteld.

Honderd oudere Leopards geleverd

Nederland heeft samen met Duitsland en Denemarken al wel zo'n honderd Leopard 1-tanks geleverd. Deze verouderde voertuigen zijn eveneens eerst opgeknapt.

Zowel de Leopard 1 als 2 wordt gemaakt en opgeknapt door de Duitse fabrikant Rheinmetall. Het is een van de Europese defensiebedrijven die sinds het begin van de Russische invasie fors overuren draait:

De Europese wapenindustrie is 'booming'

Kyiv kan de extra lading tanks hard gebruiken. Het Oekraïense leger is in de verdediging gedrukt en kampt met een tekort aan manschappen. Het is onduidelijk hoeveel tanks Oekraïne heeft.

Zo'n 800 tanks van het Oekraïense leger zijn vernietigd of ingenomen door Russische troepen. Dat schrijft website Oryx, die militaire verliezen telt aan de hand van openbare bronnen als satellietbeelden en beeldmateriaal op sociale media. Volgens dezelfde telling zijn er zo'n 3000 Russische tanks vernietigd in de oorlog.

'Kwaliteit essentieel'

Volgens de Oekraïense generaal Oleksandr Syrsky heeft Rusland nog altijd zo'n twee tot drie keer zo veel legermaterieel als Oekraïne. "Daarom is kwaliteit voor ons het belangrijkste", zei hij gisteren in een interview met The Guardian.

Reikhalzend wordt door Oekraïners uitgekeken naar de komst van F-16-straaljagers. Die zijn belangrijk ter verdediging tegen Russische raketaanvallen en voor gerichte bombardementen op gronddoelen.

24 Nederlandse F-16's worden 'spoedig' geleverd, zei toenmalig minister Ollongren begin juli. Generaal Syrsky weet wanneer de straaljagers arriveren, maar gaf in het interview met de Britse krant geen details. Wel zei hij dat de F-16's straks minimaal op veertig kilometer afstand van het front of de grens met Rusland moeten vliegen. Als ze dichterbij komen, kan het Russische leger de vliegtuigen neerhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl