Roemeense F-16-toestellen
NOS Nieuws

Nederlandse F-16's 'spoedig' naar Oekraïne, exportvergunning rond

Nederland heeft de exportvergunning rond voor de F-16's die aan Oekraïne worden geleverd. Dat laat minister Ollongren van Defensie weten aan de Tweede Kamer, op de laatste werkdag van het demissionaire kabinet.

In het schrijven staat dat op 19 juni een vergunning is afgegeven voor de export van 24 F-16-vliegtuigen en zeven motoren voor de gevechtsvliegtuigen. Oekraïne wil die gebruiken om zich te verdedigen tegen Rusland.

De F-16's zullen "spoedig" worden geleverd, maar een exacte datum wordt niet vermeld. De Tweede Kamer wordt daarover "op verzoek van Oekraïne" vertrouwelijk geïnformeerd.

Eind mei zei demissionair buitenlandminister Bruins Slot dat de door de VS gebouwde toestellen ook mogen worden ingezet voor aanvallen op doelen in Rusland, als dat gebeurt "in het kader van zelfverdediging".

Nederlander leidt coalitie

Nederland is een van de landen die het voortouw hebben genomen om F-16's naar Oekraïne te sturen. Vanochtend werd bekend dat de coalitie die de vliegtuigen levert onder leiding staat van de Nederlander Arnoud Stallmann. Hij heeft een verleden als F-16-piloot.

De samenwerkende landen zijn ook betrokken bij het onderhoud en het trainen van vliegers en ondersteunend personeel. Voor dat laatste werd vorig jaar in buurland Roemenië een trainingscentrum opgetuigd.

Ook wordt er munitie geregeld. In maart werd duidelijk dat het kabinet voor de gevechtsvliegtuigen 150 miljoen euro aan munitie heeft gekocht. "Dit alles met als doel de Oekraïense luchtmacht op langere termijn door te ontwikkelen tot een moderne luchtmacht naar westers model", aldus defensie.

Steun Oekraïne blijft

De Kamerbrief over de exportvergunning van de F-16's is een van de laatste handelingen van het demissionaire kabinet. Morgen staat het kabinet-Schoof op het bordes. De verwachting is niet dat dan een heel andere wind gaat waaien als het gaat om de steun aan Oekraïne. In het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB valt te lezen dat dat land "politiek, militair, financieel en moreel wordt gesteund tegen de Russische agressie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl