Minister Kajsa Ollongren van Defensie
NOS NieuwsAangepast

Minister Ollongren: geen grens aan wapensteun Oekraïne

Er is geen limiet aan de wapensteun voor Oekraïne, vindt demissionair minister Ollongren van Defensie. "Als het gaat over wapens, conventionele wapens, trainingen en reserveonderdelen zou er geen grens moeten zijn, wat mij betreft", zei ze vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Ollongren vindt het belangrijk om Oekraïne "blijvend" te steunen. "Ik denk dat we zijn geëvolueerd in hoe we dat doen", zei de minister in het interview waarin ze terugblikt op haar periode als minister van Defensie. "We begonnen met leveren uit eigen voorraad en nu doen we dat in samenwerking met andere landen en industrieën, omdat we ook onze voorraad op peil moesten houden."

Steun

Sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 heeft Nederland voor 2,63 miljard euro aan militaire steun geleverd. Het gaat bijvoorbeeld om gevechtsvoertuigen, luchtverdedigingssystemen, F-16's en munitie, maar ook om veldbedden en computers.

Niet alleen Oekraïne, maar ook de veiligheid van Nederland is gebaat bij de militaire steun, benadrukte Ollongen. "Het is niet zo dat wij hier veilig achter de dijken zitten. Wij zijn onderdeel van de EU en van de NAVO, en het kan ons ook raken."

Ze benadrukte dat het een grootschalige oorlog is, met loopgraven en drones. "Dat is wat ons te wachten staat als we hier niet verstandig mee omgaan." Ze vindt het belangrijk dat Nederland genoeg geld uittrekt voor defensie.

'Echo van Poetin'

Verder haalde ze hard uit naar PVV-Kamerlid Pool, die afgelopen week in de Tweede Kamer zei dat de steun aan Oekraïne een provocatie is richting Rusland.

"Dat is het geluid dat het Kremlin graag hoort. Daar moeten we eerlijk over zijn. Als je zegt: 'Het Westen provoceert Rusland', dan is dat precies een echo van wat Poetin ook zegt. Het is een valse voorstelling van zaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl