De leiders Sunak (VK), Biden (VS), Meloni (Italië) en Stoltenberg (NAVO) met president Zelensky
NOS NieuwsAangepast

NAVO: meer wapens voor Oekraïne het belangrijkst, lidmaatschap komt dichterbij

Het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne komt steeds dichterbij, zo is duidelijk geworden op de tweede dag van de top in Vilnius in Litouwen. President Zelensky is tevreden met de nieuwe steunmaatregelen die zijn toegezegd, hoewel hij gehoopt had op meer duidelijkheid over het lidmaatschap.

De sfeer op de persconferentie met secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO was dan ook hartelijker dan gisteren. Toen werd bekend dat er binnen het bondgenootschap geen tijdpad is afgesproken voor de toetreding van Oekraïne. Zelensky sprak daar kritisch over, hij noemde het 'absurd'.

Maar vandaag leek het er dus gemoedelijker aan toe te gaan en werden er grapjes gemaakt. Volgens Stoltenberg staan Oekraïne en de NAVO nu dichter bij elkaar dan ooit tevoren. Ook herhaalde hij dat de NAVO Oekraïne blijft steunen zolang als nodig is.

Verder was er een eerste bijeenkomst van een nieuwe raad die moet leiden tot verdere toenadering tussen de lidstaten van het militaire bondgenootschap en Oekraïne. De NAVO-bondgenoten hebben allemaal bevestigd dat Oekraïne op den duur lid mag worden.

Hoewel Zelensky het ideaal had gevonden als hij nu duidelijkheid had gekregen over het moment dat Kyiv kan toetreden, snapt hij wel dat dat niet kan zolang zijn land nog in oorlog is.

De Oekraïne-NAVO-raad moet ervoor zorgen dat het land op den duur volwaardig lid kan worden: er moeten afspraken worden gemaakt over verdere politieke integratie. "Het is geen partnership", zei Stoltenberg. "We doen het als gelijken."

"De besluiten van vandaag markeren het begin van een nieuwe relatie tussen de NAVO en Oekraïne. We zijn nu gelijken en ik zie uit naar de dag dat we elkaar kunnen ontmoeten als bondgenoten."

De NAVO-leden (stand juli 2023)

Daarnaast komen er veiligheidsgaranties voor Oekraïne op de lange termijn, zei Stoltenberg. Volgens Rusland is het misleidend en "mogelijk zeer gevaarlijk" dat het Westen die garanties geeft. Ook zegt het Kremlin dat ze de veiligheid van Rusland bedreigen en maakte Rusland duidelijk dat het "een zeer negatieve houding" heeft ten aanzien van het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne.

Die garanties zijn inderdaad niet zonder risico, erkende Stoltenberg, maar hij noemt een overwinning van Rusland "het grootste risico van de oorlog". "We kunnen Moskou niet laten bepalen wie er wel of geen lid wordt van de NAVO."

Vooral langeafstandswapens nodig

Stoltenberg en Zelensky zijn het erover eens dat wapenleveranties op dit moment het belangrijkst zijn. Volgens Zelensky heeft zijn land vooral langeafstandswapens nodig. "Natuurlijk zijn garanties, documenten en een raadsvergadering belangrijk, maar de meest urgente taak nu is om ervoor te zorgen dat er genoeg wapens voor het Oekraïense leger zijn." Juist daarover hebben verschillende NAVO-landen nieuwe beloftes gedaan.

Zo levert Duitsland raketten voor de Patriot-systemen. Die systemen bestaan uit een radar, een vuurgeleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen.

En het Verenigd Koninkrijk steunt Oekraïne met meer munitie, voertuigen en een budget voor de reparatie van materieel. De Britse regering zei gisteren dat het onder meer gaat om ruim 70 gevechts- en logistieke voertuigen en duizenden patronen munitie voor Challenger 2-tanks. Ook komt er een ondersteuningspakket van 50 miljoen pond waarmee de reparatie van kapotte apparatuur kan worden gefinancierd.

Verder worden Oekraïense piloten vanaf volgende maand getraind om te vliegen met F-16-straaljagers, eerst in Denemarken en daarna in Roemenië, meldde demissionair minister Ollongren van Defensie. Met de elf landen waarmee Nederland in de zogenoemde "straaljagercoalitie" zit, is afgesproken dat er in Roemenië een speciaal trainingscentrum komt.

Gisteren kondigde Frankrijk al aan langeafstandsraketten te leveren. Persbureau AFP meldde dat het om Scalp-raketten gaat van Engels-Franse makelij die 250 kilometer kunnen overbruggen, het grootste bereik van alle westerse wapens die tot nu toe aan Oekraïne zijn geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl