Minister Brekelmans van Defensie
NOS NieuwsAangepast

Brekelmans: Oekraïne mag Nederlandse F-16's inzetten op Russisch grondgebied

Oekraïne mag wapens die door Nederland worden geleverd inzetten op Russisch grondgebied. Dat antwoordde minister Brekelmans van Defensie vanochtend op vragen over uitspraken van Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim. Die zei tegen de NOS dat Oekraïne ook Nederlandse F-16's mag gebruiken in Rusland, mits de Oekraïners zich houden aan het militair oorlogsrecht.

Brekelmans beaamt dat en wijst erop dat Nederland dat ook al eerder heeft duidelijk gemaakt: "Het oorlogsrecht zegt dat als Oekraïne wordt aangevallen vanuit Rusland Oekraïne ook militaire doelen mag aanvallen. Voor de F-16's zou dat betekenen dat als er bijvoorbeeld een raket wordt afgevuurd vanuit Rusland, je die met een F-16 ook boven Rusland mag onderscheppen."

'Ook vliegvelden zijn legitieme doelen'

De minister zegt dat ook vliegvelden van waaruit Russische straaljagers opstijgen en waarmee bommen worden afgevuurd legitieme doelen zijn binnen het oorlogsrecht. Brekelmans benadrukt dat de aanvallen niet gericht mogen zijn op burgerdoelen: "Dat mag Oekraïne duidelijk niet doen. Dat zijn de voorwaarden die we hebben gesteld."

Brekelmans erkent dat er discussie is met andere bondgenoten over "welke ruimte je Oekraïne zou willen geven". Hij zegt dat Rusland vanaf steeds grotere afstand aanvallen pleegt en dat die aanvallen met luchtgeleide bommen steeds intensiever worden. "Je moet er dan steeds weer over in gesprek wat Oekraïne nodig heeft om zichzelf te kunnen verdedigen."

Op de vraag of Nederland niet bang is voor Russische represailles, reageert Brekelmans stellig:

'Rusland is degene die escaleert'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl