Manchester United-coach Erik ten Hag kijkt naar het spel van zijn ploeg

United geeft 2-0 voorsprong weg, maar redt in blessuretijd punt tegen Porto

Manchester United heeft in een enerverende Europa League-ontmoeting met Porto met 3-3 gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Erik ten Hag verspeelde in het Estádio do Dragão een 2-0 voorsprong, verloor aanvoerder Bruno Fernandes in de slotfase met een rode kaart en zag invaller Harry Maguire in blessuretijd de 3-3 binnenkoppen uit een hoekschop.

Het gelijkspel volgt op het verloren Premier League-treffen (0-3) met Tottenham Hotspur van zondag. In het eigen stadion moest Ten Hag toen lijdzaam toezien hoe zijn ploeg kansloos was.

Hoogspanning

Vier dagen later begon Ten Hag onder hoogspanning aan de wedstrijd tegen Porto, de huidige nummer twee van de Portugese competitie. De baan van de Tukker, zo was vooraf de verwachting, hing voor een deel af van dit resultaat.

Ten Hag heeft zich bij United wel vaker in penibele situaties bevonden en werd toen telkens op een cruciaal moment gered door een goed resultaat. In de Portugese kuststad leek datzelfde scenario zich vanavond opnieuw te voltrekken.

United begon fel aan de wedstrijd en kwam al na zeven minuten op voorsprong Marcus Rashford. In de twintigste minuut verdubbelde spits Rasmus Højlund de score, met een schot dat verkeerd werd ingeschat door Porto-doelman Diogo Costa.

De spelers van United vieren de treffer van Rasmus Højlund

Zo leek United zich op fraaie wijze te revancheren voor het puntenverlies dat het in de eerste ronde van de Europa League leed. Op eigen veld bleef United steken op 1-1 tegen FC Twente.

Maar United staat niet voor niets bekend om de defensieve gebreken die het daar tegenoverstelt. Via de Braziliaanse Pepê en Samu Aghehowa kwam Porto nog voor rust op gelijke hoogte: 2-2.

United kwam slecht uit de kleedkamer en zag hoe diezelfde Aghehowa vijf minuten na de hervatting opnieuw scoorde. Zodoende keek United tegen een 3-2 achterstand aan. Vijf minuten voor tijd moest de ploeg van Ten Hag verder met tien man, omdat aanvoerder Fernandes een tweede gele kaart ontving.

In blessuretijd voorkwam invaller Maguire een nederlaag door uit een corner de 3-3 in het doel te koppen.

Spurs winnen wel

Eerder op de avond pakte Tottenham Hotspur ook in zijn tweede Europa League-duel de drie punten. Op bezoek bij het Hongaarse Ferencváros, dat onder leiding staat van voormalig AZ-coach Pascal Jansen, won de huidige nummer acht van de Premier League met 1-2.

Adama Traoré van Ferencváros in duel met Archie Gray van Spurs

In het duel met Ferencváros ontsnapte Spurs na een kwartier aan een achterstand, nadat de onoplettende verdediging zowel aan rechter- als linkerzijde te veel ruimte had weggegeven.

Buitenspel

Dat gaf Eldar Civic, die aan de linkerkant volledig vrij stond, alle tijd om de opgekomen Barnabas Varga met een voorzet te vinden. De treffer ging niet door wegens buitenspel.

Aan de andere kant van het veld was Pape Matar Sarr wel trefzeker. Hij schoot van dichtbij de 0-1 binnen. Enkele minuten voor tijd verdubbelde Brennan Johnson de score. Ferencváros kwam via Varga nog terug tot 1-2, maar het bleef bij die aansluitingstreffer.