Game Mania vraagt faillissement aan, winkels vanaf morgen dicht
Game Mania heeft faillissement aangevraagd. De webshop van de game-verkoper blijft voorlopig nog in de lucht, maar de fysieke winkels - 21 in Nederland, 14 in België met in totaal 165 medewerkers - zijn vanaf morgen dicht.
Op de website staat dat het bedrijf afwacht wat de rechtbank besluit over de faillissementsaanvraag. "Wij danken onze medewerkers voor hun inzet, onze klanten voor hun jarenlange loyaliteit, en onze handelspartners voor hun samenwerking."
Geschiedenis
Game Mania werd in 1992 door drie Belgische ondernemers opgericht in Antwerpen. In 2006 werd het bedrijf gekocht door Free Record Shop. Toen die keten financieel begon te kwakkelen gingen de game-winkels in 2013 weer zelfstandig verder, onder leiding van de oprichters.
In 2019 zei directeur Kris Lenaerts tegen vakblad RetailTrends dat er gekeken werd naar het aantal fysieke winkels. Het bedrijf zou 10 procent van de winkels sluiten, zodat het zich beter kon focussen op de webshop. "Ik sluit liever een filiaal te vroeg, dan te laat", zei Lenaerts toentertijd. Game Mania had toen nog 75 fysieke winkels.
Afgelopen juni vroeg moederbedrijf Heroik uitstel van betaling aan, waarmee het drie maanden de tijd kreeg een koper te vinden. De directie liet toen in een persbericht weten geen andere keuze te hebben. Het bedrijf verwees daarbij naar de "digitalisering van de videogamesindustrie", "het sterk competitieve retaillandschap" en "de forse kostenstijgingen door de inflatie".
Dat vinden van een koper is dus niet gelukt, nu volgt de faillissementsaanvraag.
Game Mania is hiermee de volgende in een reeks van omvallende spraakmakende winkelketens. De afgelopen maanden waren er faillissementen bij BCC, Esprit, Scotch&Soda, Perry Sport en Big Bazar. Retaildeskundigen zien ook de toekomst van Blokker somber in.
De oorzaken die de bedrijven aandragen, komen redelijk overeen. Zo wees ook kledingwinkel Esprit naar de oplopende energie- en inkoopkosten. Koopjesketen Big Bazar noemde de naweeën van corona, te hoge huren voor winkelpanden en teruglopende klandizie door economische tegenwind. En de eigenaar van elektronicaketen BCC sprak over huur, lonen en energie die allemaal duurder werden: "Om geld te verdienen moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen."