NOS NieuwsAangepast

De strop van de Free Record Shop

Na jaren kwakkelen is het doek nu definitief gevallen voor de Free Record Shop. Het moederbedrijf achter de winkels is failliet verklaard en alle overgebleven filialen sluiten hun deuren. De markt voor fysieke entertainmentproducten zoals cd's, dvd's en games krijgt daarmee een enorme dreun. Maar echt onverwacht komt die niet.

Sinds de eeuwwisseling hebben de in winkels uitgestalde producten beetje bij beetje plaats gemaakt voor muziek, films en games via glasvezel. Door de crisis daalde ook het consumentenvertrouwen. De muziekketen van Hans Breukhoven moest daardoor de afgelopen jaren al vaker klappen verwerken. Vandaag volgde de genadeklap. Een overzicht.

Juni 2009

Een eerste teken aan de wand komt uit de Verenigde Staten. Door de teruglopende cd-verkoop sluit platenlabel Virgin zijn laatste twee grote muziekwinkels in de VS. Reden is de verkoop via internet. Filialen in andere delen van de wereld worden verkocht aan andere bedrijven. In Nederland neemt de Free Record Shop de Virgin-filialen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Maastricht over.

Februari 2010

Aan het begin van het nieuwe decennium wordt duidelijk dat de toekomst van de muziekverkoop niet meer in de winkel ligt, maar online. iTunes, met op dat moment een marktaandeel van 69 procent, maakt bekend dat het zijn tien miljardste liedje heeft verkocht. Tien miljard klinkt al veel, maar reken je de illegale downloads mee, dan ligt dat aantal nog vele malen hoger. Intussen neemt de cd-verkoop verder af.

Januari 2011

"In tien jaar tijd is de verkoop van cd's gehalveerd", schrijft NOS-verslaggever Louis Dekker in dit stuk over de muziekindustrie die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. "Nergens is de neergang van de cd beter te zien dan bij de talloze Free Record Shops in ons land. De winkelindeling is ingrijpend veranderd: games en dvd's staan op prominente plekken, cd's zijn verdreven naar de uithoek van de winkel. Soms moet je er zelfs een trap voor beklimmen."

Juli 2011

De dood van Amy Winehouse zorgt voor een enorme run op haar muziek. De cd's zijn niet aan te slepen. Het is goed voor de verkoop bij de Free Record Shop, maar de winkels zijn snel door hun voorraden heen. Intussen doen ook Bol.com en iTunes goede zaken. Zij hebben minder grote leveringsproblemen.

April 2012

De winst loopt terug. Het moederbedrijf van Free Record Shop heeft in het boekjaar 2010/2011 een winst geboekt van 1,4 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 2,2 miljoen. De omzet daalde in een jaar met 7 miljoen naar 289 miljoen euro. Die teruglopende cijfers zijn inmiddels een trend. Het bedrijf richt zich steeds meer op de verkoop van games en cadeau-artikelen.

April 2013

In 2013 gaat het hard. Minder winst is veranderd in rode cijfers. Free Record Shop is nu echt in de problemen geraakt door de ineenstorting van de cd-markt. De Nederlandse investeringsmaatschappij ProCures onderhandelt over een overname van de Free Record Shop.

Mei 2013

Van rode cijfers naar een faillissement. De Nederlandse tak van de Free Record Shop vraagt faillissement aan. Er wordt gekeken of de 141 filialen vooralsnog open kunnen blijven. Free Record Shop België en Game Mania (een keten in computergames) zijn niet bij het faillissement betrokken en blijven zelfstandig voortbestaan. Zij zijn overgenomen door ProCures, dat vooralsnog heeft besloten niet de Nederlandse tak over te nemen.

Een week later maakt de rechtbank in Rotterdam het officieel: de Free Record Shop is failliet. Twee curatoren moeten kijken of een doorstart mogelijk is.

Juni 2013

De eerste filialen worden gesloten; 31 van de 141 winkels gaan dicht. Alle 755 medewerkers worden ontslagen. Een deel van hen kan daarna aan de slag bij de winkels die openblijven, maar dan als tijdelijk personeel.

Juli 2013

De curatoren maken bekend dat het failliete Free Record Shop een doorstart maakt in afgeslankte vorm. De winkels van Game Mania gaan zelfstandig verder. ProCures neemt in Nederland 30 à 40 filialen van de failliete Free Record Shop over. Dat betekent dat de meeste filialen hun deuren sluiten.

Augustus 2013

De Free Record Shop gaat na het faillissement en de doorstart door met 47 filialen en 230 werknemers in Nederland. De winkels worden omgebouwd en het assortiment wordt aangepast. Free Record Shop gaat naast muziek, films en games, ook hoofdtelefoons, boeken en giftcards verkopen.

November 2013

Ondanks de doorstart blijven de cijfers rood. Nieuwe eigenaar ProCures heeft door de oplopende verliezen niet genoeg geld om de winkels te bevoorraden.

Later in de maand gaat Free Record Shop in België failliet. Het bedrijf heeft er 68 winkels, waar 230 mensen werken. De winkels in België lagen niet vol. Leveranciers eisten betaling vooraf, maar daarvoor had het bedrijf geen geld.

Maart 2014

De teneur wordt steeds zichtbaarder in de winkels. De Free Record Shop stopt met de verkoop van de nieuwste cd's en films. De keten gaat alleen nog oudere titels met flinke kortingen verkopen. Het bedrijf zegt dat er aan de "onderkant van de markt" nog een grote vraag is naar cd's en dvd's. Er is hoop dat leveranciers de keten gaan zien als het standaard afzetkanaal voor oudere, afgeprijsde cd's, games en films.

April 2014

Hier houdt het op. De winkels gaan dicht en 55 voltijd- en 35 deeltijdbanen gaan verloren. De curator van het vorige faillissement zag het nieuwe faillissement wel aankomen, maar dat het zo snel zou gaan had hij niet verwacht.

Het betekent het einde van de Free Record Shop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl