NOS Nieuws

Modeketen Esprit definitief failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeketen Esprit is door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard, drie dagen nadat het in Hong Kong gevestigde moederbedrijf uitstel van betaling had aangevraagd.

Persbureau ANP meldt dat ruim tweehonderd mensen in Nederland hun baan verliezen. Momenteel is geen zicht op een doorstart, meldt curator Erik Schuurs.

De zeventien Nederlandse vestigingen van Esprit gingen dicht, nadat er een faillissementsprocedure was gestart. De winkels hadden nagenoeg geen voorraad omdat er geen wintercollectie was gemaakt. Een winkel in Rotterdam meldde in een briefje op de deur gesloten te zijn vanwege "leveringsproblemen".

De Nederlandse webshop van Esprit blijft nog actief, omdat deze vanuit Duitsland wordt gerund.

'Geen toekomst meer'

Het moederbedrijf van Esprit zei eerder geen toekomst meer te zien voor de Europese divisie, waar de kas de laatste jaren steeds leger werd. Esprit stelde dat "gezien alle uitdagingen" een faillissementsaanvraag "passend en in het belang" van het moederconcern is.

De modeketen wijst onder andere naar oplopende energie- en inkoopkosten als oorzaken van het faillissement. In een eerder bericht van de NOS wijst franchisenemer Ivon Reinders op "verkeerde strategische keuzes" als reden voor de financiële problematiek van het moederbedrijf.

Vorige maand werd al faillissement aangevraagd voor de tak in Zwitserland. Ook in onder andere België werden winkels gesloten. In Duitsland had Esprit problemen met de logistiek en had het last van hoge loonkosten.

Esprit bracht in 1968 in Californië de eerste kledingcollectie uit. Het modebedrijf opende winkels wereldwijd en maakte een omzet van zo'n 3 miljard euro per jaar. Later, in 2006, kwam daar Esprit home bij. Deze tak van het concern biedt met name interieurproducten en woontextiel aan. Het bedrijf werd in de jaren negentig naar de beurs in Hong Kong gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl