Een vestiging van Esprit in Purmerend
NOS NieuwsAangepast

Modeketen Esprit vraagt faillissement aan

De Europese divisie van modeketen Esprit staat op omvallen. Het in Hong Kong gevestigde moederbedrijf heeft gisteren bij de rechtbank in Amsterdam faillissement aangevraagd voor de dochter, zo schrijft het bedrijf in een persbericht.

Het hoofdkantoor van de Europese tak van Esprit is gevestigd in Nederland. In Nederland verkopen nog ongeveer dertig winkels de kleding van Esprit, zowel eigen vestigingen als andere kledingwinkels. Of de fysieke winkels vandaag ook gewoon open zijn, is onduidelijk. Esprit was niet bereikbaar voor verdere toelichting.

Als een curator geen oplossing voor de keten kan vinden, zoals een koper, sluiten de winkels in Nederland, Spanje, Frankrijk, België en Luxemburg. Vorige maand werd al faillissement aangevraagd voor de tak in Zwitserland.

Het bedrijf zegt geen toekomst meer te zien voor de Europese divisie, waar de kas de laatste jaren steeds leger werd. Esprit stelt dat "gezien alle uitdagingen" een faillissementsaanvraag "passend en in het belang" van het moederconcern is. Het concern zit al langer in financieel zwaar weer.

Franchisenemer baalt

Ivon Reinders is franchisenemer van twee Esprit-winkels in Den Haag en Katwijk. Ze zag het faillissement ruimschoots aankomen. "Vanuit het management zijn de afgelopen drie jaar allerlei verkeerde strategische keuzes gemaakt. Dit had voorkomen kunnen worden."

Reinders en haar compagnon besloten daarom eerder al om na 13 jaar hun twee winkels van de hand te doen. Eind deze week sluit zij de Esprit-winkel in Den Haag. "Ontzettend jammer, want het is een mooi merk."

Andere Esprit-winkels die de NOS benaderde, namen de telefoon niet op. Verder heeft de winkel in Rotterdam een brief op de deur hangen dat die gesloten is vanwege "leveringsproblemen". De Nederlandse webshop van Esprit was vandaag nog actief. Esprit begon in 1968 in Californië. Het bedrijf werd in de jaren negentig naar de beurs in Hong Kong gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl