NOS NieuwsAangepast

Ook modeketen Shoeby vraagt om meer tijd om ondergang te voorkomen

Opnieuw zit een winkelketen in de problemen. Modeketen Shoeby kan niet alle rekeningen betalen. Om te voorkomen dat de keten met zo'n 240 vestigingen de deuren moet sluiten, wordt geprobeerd een akkoord te sluiten met schuldeisers.

Dat blijkt uit een brief van Shoeby aan schuldeisers en leveranciers, die vakblad RetailTrends in handen heeft. Daarin wordt geschreven dat zonder akkoord het bedrijf binnen enkele weken niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De keten herstelt onvoldoende na de lockdowns tijdens de coronacrisis, en daar komt de hoge inflatie bovenop.

Shoeby laat in een reactie aan de NOS weten dat de schulden inderdaad zijn ontstaan in de coronaperiode, toen de winkels dicht moesten en ketens met grote voorraden onverkochte kleding bleven zitten. De hoge inflatie en de schaarste bij leveranciers maakt het lastig om die slechte periode te compenseren.

Maar de afgelopen tijd presteerde de winkelketen naar eigen zeggen goed. "Shoeby is in de kern een gezond bedrijf", zegt een woordvoerder. Nieuwe rekeningen worden volgens haar wel binnen de gebruikelijke betalingstermijn betaald.

Extra tijd

Vorige week werden de coronaschulden en inflatie al te veel voor Doek Retail. Dit bedrijf exploiteert tientallen vestigingen van Vero Moda, Vila en Pieces. Het vroeg faillissement aan omdat het de tijdens de coronaperiode opgebouwde belastingschuld niet kan terugbetalen.

Zo ver is Shoeby niet. De keten probeert via een zogeheten Whoa-procedure een deal te sluiten met schuldeisers. Vorige week probeerde koopjesketen Big Bazar nog via zo'n zelfde procedure extra tijd te krijgen om het bedrijf gezond te maken. De rechtbank wees dit verzoek gisteren af.

Eerder gingen modeketens Score en het tot hetzelfde bedrijf behorende kledingmerk Chasin' failliet. Ook Scotch & Soda viel om, maar dat bedrijf maakte een doorstart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl