Prijzen stijgen iets minder hard, enkel dankzij goedkopere energie
Huishoudens betaalden in augustus nog altijd meer voor hun boodschappen, vaste lasten en andere aankopen. De prijzen stegen deze maand met 3,6 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is weliswaar minder dan de 3,7 procent uit juli, maar ligt nog altijd ver boven het gewenste doel van 2 procent.
In augustus werden vooral voedingsmiddelen, dranken en tabak iets duurder. Ook moest iets meer worden betaald voor diensten. De inflatie koelde in augustus enkel iets af, omdat energie flink goedkoper werd.
Somber over portemonnee
Door onder meer de stijgende lonen gaan de meeste mensen er dit jaar waarschijnlijk wel op vooruit, zo bleek eerder uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB). Verder groeit de economie dit jaar door de plannen voor lastenverlichting uit het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet verrassend stevig, met 1,6 procent.
Toch blijven consumenten somber over hun portemonnee, blijkt weer uit het economisch maandbericht over augustus van het CBS. Zij waren deze maand net zo negatief als in juli. Producenten waren juist iets positiever gestemd. Toch ligt het vertrouwen van zowel consumenten als producenten onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.
Rente
Omdat de inflatie begin dit jaar flink daalde, besloot de Europese Centrale Bank (ECB) in juni de rente van een recordstand van 4 procent te verlagen naar 3,75 procent. Over twee weken neemt de ECB een besluit of de rente verder omlaag kan. Vanmorgen bleek dat de inflatie in de gehele eurozone is gedaald naar 2,2 procent. In juli was dit nog 2,6 procent.