NOS SportAangepast

Na zwaarbevochten zege zijn 3x3-basketballers als groepswinnaar door op EK

3x3 Basketballers winnen spannende partij van Oostenrijk

Nederland heeft bij de EK 3x3-basketbal een zwaarbevochten zege op Oostenrijk geboekt. Daarmee sluiten de Oranje-mannen de poulefase in Wenen af als groepswinnaar en zijn ze door naar de kwartfinales.

In de kwartfinale is Servië, dat tweede werd in groep A, de tegenstander. Die wedstrijd wordt zaterdagmiddag om 15.10 uur gespeeld.

Ook de vrouwen plaatsten zich met twee overwinningen voor de knock-outfase.

Het eerste EK-duel van de Nederlandse basketballers eindigde in een klinkende 21-9 zege op Azerbeidzjan, maar in de tweede wedstrijd hadden Worthy de Jong, Jan Driessen, Arvin Slagter en Julian Jaring het een stuk lastiger. Oostenrijk werd met 22-19 verslagen.

Sportgeschiedenis

De basketballers schreven achttien dagen geleden sportgeschiedenis door olympisch kampioen te worden en Nederland de eerste olympische basketbalmedaille ooit te bezorgen.

Van die gouden ploeg ontbreekt Dimeo van der Horst op de EK. Hij had nog niet genoeg meegetraind na zijn bruiloft in Litouwen en werd vervangen door Jaring.

Slotstuk De Jong

De basketballers moesten in hun eerste wedstrijd even op gang komen. Azerbeidzjan nam een kleine voorsprong en leidde met 9-6. Daarna waren alle punten voor de Nederlanders en besliste De Jong de wedstrijd met een fraaie score.

Tegen thuisland Oostenrijk was het spannender. Het was een gelijk opgaande strijd, met enkele prachtige tweepunters van beide kanten. Bij een stand van 19-19 had Oostenrijk de kans de wedstrijd voortijdig te beslissen, want bij de 21 punten heb je gewonnen.

Maar een geforceerde poging tot een tweepunter mislukte, waarna Nederland wel trefzeker was en op 20-19 kwam. Een tweepunter van Jaring zorgde voor de beslissing.

EK 3x3 Basketballers winnen eerste EK-wedstrijd met ruime cijfers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl