Tegendemonstranten beschermen Britse asielcentra na extreemrechts geweld
Na dagen van rellen met extreemrechtse betogers in het Verenigd Koninkrijk hebben vanavond juist de tegendemonstraties in meerdere steden het straatbeeld gedomineerd. Opvallend, aangezien de politie van tevoren rekening had gehouden met meer dan honderd radicaal-rechtse en extreemrechtse manifestaties en zo'n dertig tegendemonstraties.
De politie had meer dan 6000 agenten paraat staan om in te grijpen als het onrustig zou worden. Maar de sfeer bleef betrekkelijk gemoedelijk en tegenstanders kwamen niet echt bij elkaar in de buurt.
Met borden en spandoeken met teksten als "Geen plek voor haat" en "Migranten zijn welkom" omringen de tegendemonstranten asielzoekerscentra en andere gebouwen die diensten verlenen aan migranten. Dit gebeurt onder meer in London, Birmingham, Liverpool en Bristol. De afgelopen dagen waren deze plekken juist het doelwit van gewelddadige relschoppers.
In London waren vrijwel alleen antiracistische demonstranten te zien op straat:
Aanleiding voor de protesten zijn de rellen die een week geleden uitbraken na de steekpartij in Southport. Tijdens een dansles viel een 17-jarige jongen kinderen aan met een mes. Drie jonge meisjes overleefden dat niet en nog een aantal kinderen en twee volwassenen raakten gewond.
Benzinebommen
Op basis van desinformatie dat een islamitische bootvluchteling de dader was, viel een woedende menigte een dag later een moskee in Southport aan. In de dagen die volgden, verspreidde de onrust zich naar verschillende steden.
Online platforms en sociale media speelden een belangrijke rol. In verschillende kanalen op Telegram, met soms duizenden tot tienduizenden volgers, verschenen racistische berichten en oproepen tot geweld. Telegram bevestigde aan de BBC dat het actief probeert dit soort kanalen op te sporen en te verwijderen.
Een invloedrijk kanaal met 15.000 leden is maandag uit de lucht gehaald, meldt de BBC. De groep werd enkele uren na de moorden in Southport opgericht en werd al snel overspoeld met desinformatie over de verdachte. Op sociale media verschenen ook handleidingen voor het maken van benzinebommen en oproepen tot racistisch geweld.
Snel gestraft
Betogers, onder wie rechts-radicale en rechtsextremistische groepen, gingen de straat op om de confrontatie aan te gaan met de politie en tegendemonstranten. Ook vielen ze moskeeën en opvangplekken voor asielzoekers aan. Britse media spraken van de hevigste rellen in het land in jaren.
Premier Starmer beloofde maandag hard en snel te zullen optreden tegen relschoppers. Vandaag werden drie mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie meldt dat daarnaast nog ruim 140 mensen worden vervolgd en dat dat aantal nog flink kan oplopen.