Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Wéér Girmay • Roglic zakt naar plek zes • Démare en 'Cav' gedeclasseerd

Na de bergen van woensdag kregen de sprinters vandaag waarschijnlijk weer een kans:

liveblog gesloten

À demain!

Het beeld van de dag is een beetje dubbel: de juichende Girmay tegenover de treurende Roglic. De een pakte zijn derde ritzege deze Tour, de ander ging tegen de vlakte en verloor 2,5 minuut op de concurrentie.

En zo werden de 'grote vier' door een niksige vluchtheuvel nabij Villeneuve-sur-Lot teruggebracht tot de 'grote drie.' Roglic zakte naar de zesde plek in het klassement. Misschien dat hij in de Pyreneeën, die zaterdag op het programma staan weer terug kan komen in het klassement.

Maar eerst: morgen weer sprintkansen! Want dan rijdt het peloton over 165 kilometer van Agen naar Pau. Een tussenetappe voordat de Pyreneeën opdoemen.

Profiel van de dertiende etappe

Morgen zijn we in de loop van de ochtend weer terug met een nieuw liveblog. Goed dat je er was vandaag en tot morgen!

Jakobsen stapte af in twaalfde Tour-etappe: 'Ben niet ziek, maar ook niet fit'

Jakobsen stapte af in twaalfde Tour-etappe: 'Ben niet ziek, maar ook niet fit'

Drie renners buiten tijdslimiet

Nog drie uitvallers noteren we na de twaalfde etappe. Jonas Rickaert (Alpecin), Soren Kragh Andersen (Alpecin) en Jevgeniy Fedorov (Astana) kwamen buiten de tijdslimiet binnen.

Nabeschouwen op etappe 12? Kijk De Avondetappe

Evenepoel: 'Geen dag vrij als klassementsman, helaas vandaag bewezen'

Remco Evenepoel is blij dat hij ongeschonden de finale is doorgekomen. In alle chaos op weg naar de massasprint wist ook hij niet wie er bij de valpartij lagen.

"Ik hoor net pas dat Primoz is gecrasht. Het was nerveus en hectisch, Veel hindernissen op de weg. En de laatste 5 kilometer was snel. Ik wist dat ik voorin moest zitten. En dat is bewezen. Het klinkt als cliché, maar als een klassementsman heb je nooit een dag vrij. Dat is nu helaas wel bewezen."

Pogacar treurt om val Roglic: 'Hopelijk wint hij nog een etappe'

Geletruidrager Tadej Pogacar kwam veilig - moe, dat wel - over de streep in Villeneuve-sur-Lot. Dat kan niet gezegd worden van Roglic, Pogacars landgenoot die in aanloop naar de finale viel en veel tijd verloor: 2.27 minuut.

De nummer vier van het klassement zakte naar plek zes en doet niet meer mee in de strijd om de gele trui.

"We hoorden een crash en omdat het vrij gestrest was, had ik niet door wie viel. Na de finish zeiden ze: Primoz is gevallen. Ik ben er kapot van", sprak Pogacar na de finish.

"Roglic is goed in vorm. Ik zag hem beter worden en hij zou echt mee gaan vechten in de finale van de Tour. Treurig om hem te zien vallen. Hij heeft geloof ik veel tijd verloren. Misschien knokt hij zich terug en wint hij nog een etappe. We zullen zien."

De schreeuw van Girmay, na zijn derde ritzege

Girmay schreeuwt het uit na zijn derde etappezege

Teunissen onder de indruk van ploegmaat Girmay: 'Grote klasse'

Mike Teunissen deed in de massasprint uitstekend werk voor sprintende kopman Girmay. De Nederlander bracht de ritwinnaar van achteruit in de finale naar voren en leverde hem op de derde plek af. De Eritrese renner maakte het daarna knap af.

En dat na een hectische finale. "We zaten allemaal in die valpartij, behalve 'Bini'. Ik kon hem nog een beetje naar voren slingeren. Precies genoeg. Ik kwam tot aan positie drie. Echt een knappe sprint. Hij laat het wéér zien. Hij laat het keer op keer zien. Grote klasse."

Teunissen over winnende Girmay: 'Hij laat het wéér zien, grote klasse'

Het nieuwe algemeen klassement en top-10

  • NOS
    De toptien van etappe 12
  • NOS
    Het algemeen klassement na etappe 12

Bekijk de samenvatting van etappe 12: Girmay wint, Roglic valt

Samenvatting etappe 12: Girmay imponeert opnieuw, Roglic verliest tijd door val

Nieuwe top tien van etappe 12

Doordat Démare en Cavendish zijn bestraft is Groenewegen opgeschoven naar plek negen.

Dit is de nieuwe top tien:

De top tien van etappe 12 na de declassering van Démare en Cavendish

Uitslag aangepast: Démare en Cavendish gedeclasseerd

Een paar aanpassingen in de einduitslag van etappe 12: Démare en Cavenidsh zijn door de jury gedeclasseerd. Démare duwde Van Aert bijna de hekken in. Ook 'Cav' week af van zijn lijn in de massasprint.

Van Aert weer gehinderd in massasprint

Van Aert weer gehinderd in massasprint: 'Ik koop er niks mee, want Girmay klopt mij'

Het is niet voor de eerste keer deze Tour dat Van Aert in de massasprint gehinderd wordt. Eerder werd de Belg bijna de hekken in gereden door Philipsen, die toen gedeclasseerd werd. En vandaag in etappe 12 moest hij in de remmen door een actie van Démare, die ook door de jury werd teruggezet.

"Ik koop er niks mee, want Girmay klopt mij uiteindelijk. Op iets meer dan een half wiel. Het zat er duidelijk in", zegt Van Aert na de finish.

"Ik heb al aardig wat Tour-ritten laten liggen op deze manier", klonk het teleurgesteld.

Van Aert finishte als tweede, net achter winnaar Girmay.

Girmay voelt zich 'supersnel' in het groen: 'Vooral in mijn hoofd'

Girmay voelt zich 'supersnel' in het groen: 'Vooral in mijn hoofd'

Girmay pakt zijn derde ritzege deze Tour. En hij voelde het aankomen. "Ik zei het over de radio: jongens, ik voel mij super goed. Ik ben blij dat ik kon leveren."

De groene trui geeft hem vleugels. "Sinds ik deze trui draag, voel ik me supersnel, vooral in mijn hoofd. Ik bewijs dat ik met de besten mee kan."

"De laatste twee jaar heb ik veel ups en downs gehad, veel crashes. Dit jaar gooide ik volledig mijn training om. Ik heb veel veranderd. Hopelijk kan ik zo doorgaan."

De finale, waarin Roglic viel, was volgens Girmay hectisch. "Absoluut chaotisch, zeker toen de crash gebeurde, ik was bang. Probeerde veilig te blijven."

Klassement na etappe 12: Roglic zakt naar plek 6

Algemeen klassement na etappe 12

De top tien van de twaalfde etappe

De top tien van etappe 12

Bekijk hier de laatste kilometer!

Laatste kilometer etappe 12: Girmay verslaat Van Aert en Démare in massasprint

FINISH | Roglic binnen op bijna 3 minuten

Pfoe, Roglic is binnen. Op bijna 3 minuten achterstand. Een pijnlijke dag voor de nummer vier van het klassement.

FINISH | Groenewegen elfde

Groenewegen is de beste Nederlander op plek elf. Van den Berg finisht als dertiende.

FINISH | Girmay wint!

Wéér Girmay! Van Aert finisht als tweede, Démare als derde. Maar Démare leek Van Aert flink te hinderen in de finale.

Nog 1,0 km | Laatste kilometer...

Nu in de laatste kilometer! Van den Berg zit ook voorin...

Nog 1,5 km | Van Aert voorin

Van Aert zit voorin, de Belg gaat meesprinten. En waar is Groenewegen?

Nog 2,5 km | Abrahamsen op kop, geen Van der Poel

Abrahamsen buffelt gewoon op kop alsof hij niet de hele dag in de aanval heeft gereden.

En Van der Poel is door de valpartij ook op achterstand gekomen. Geen hulp voor Philipsen dus.

Nog 3,4 km | Roglic op 1.43 achterstand

Nee, dit is gedaan met Roglic voor deze etappe. Het gat gaat naar 1.43 met het peloton. De nummer vier gaat tijd verliezen.

Nog 4,5 km | Massasprint op komst

Het gaat hard nu. We gaan sprinten. Pogacar zit voorin het peloton, veilig en wel. Erachter is het dringen voor de sprinters, alles voor de juiste plek.

Nog 8,5 km | Roglic op 1,5 minuut achterstand

Het leek zo rustig allemaal, maar voor Roglic lijkt dit toch een nare dag te worden. De nummer vier van het klassement ging onderuit bij de valpartij en rijdt nu 1,5 minuut achter het peloton, waar ze niet meer stil zullen vallen.

Nog 11 km | Valpartij in de finale

Ai, daar gaan er een paar onderuit. Loetsenko ziet een vluchtheuvel niet, gaat onderuit en neemt een groot aantal renners mee tegen de vlakte.

Roglic is gevallen, maar hij kan snel weer verder en heeft genoeg ploegmaten bij zich om terug te keren in het peloton. Eén renner van Lotto blijft wat langer liggen in de berm en een aantal ploegmaten blijft erbij wachten.

Valpartij in de finale

Nog 25 km | Zo ziet de finale eruit

Het peloton kachelt in harmonie naar de finish in Villeneuve-sur-Lot. Dan is het 25 kilometer voor de streep een prima moment om die finale nader te bekijken.

Het is vlak, zoveel is duidelijk, tot aan de laatste kilometer. Die laatste kilometer loopt ook een klein beetje omhoog.

De route in de finale van etappe 12

Zodra het peloton finishplaats Villeneuve-sur-Lot binnen rijdt, zijn er nog drie bochten te rijden en veel lange rechte stukken.

Na de laatste bocht is het zeker 1,5 kilometer kaarsrecht. Zo op de streep af.

Nog 34 km | Treintjes en wagonnetjes voorin peloton

Nu de kopgroep is teruggepakt, is het - tja - wachten op de massasprint. Voorin het peloton vormen zich nu de eerste treintjes. Ineos zet een locomotief op kop en hangt de wagonnetjes met klassementsrenner Rodriguez erachter. Visma doet met tractor Tratnik hetzelfde en ook UAE houdt hun gele trui veilig voorin. Soudal-Quick-Step brengt hun witte trui ook vooraan. Daartussen zie je de mannen voor Bahrain, voor sprinter Bauhaus, en Movistar, voor Gaviria, zich ertussen wringen.

Het tempo gaat nu ineens toch weer naar beneden. Wat zou het leuk zijn als er nog een waaghals iets probeert in de laatste kilometers...

Nog 41 km | Alles weer samen

Ruim veertig kilometer voor de finish worden de vluchters al ingerekend. De vlucht heeft zo'n 150 kilometer geduurd. En met nog iets minder dan een uur koers te gaan is alles weer zoals we begonnen in Aurillac.

Tja, nu is het wachten op de massasprint. Of wacht ons nog iets speciaals?

Nog 42 km | Sprinters willen geen Asgreen-scenario

Waarom willen de sprintploegen Alpecin, Lotto en Movistar de drie koplopers nu al zo graag terugpakken?

Drie vluchters zijn normaal gesproken toch geen probleem. Het kan best zijn dat ze een Asgreen-scenario willen voorkomen.

Vorig jaar bleef een kopgroepje met hardrijders Abrahamsen, Campenaerts, Eenkhoorn en Asgreen vlak voor het jagende peloton uit.

Stunt in vlakke Touretappe: vroege vluchter Asgreen troeft smaakmaker Eenkhoorn af

De sprintploegen willen dat nu niet laten gebeuren. En dus zullen ze over enkele kilometers al wel worden teruggepakt.

Nog 46 km | Kopgroep nog maar 30 seconden voorop

Ze kunnen ze bijna ruiken. Het verschil tussen het peloton en de kopgroep is nog maar 30 seconden. De 'finale', of de aanloop naar de massasprint, begint dan al bijna en wordt zo wel erg lang.

Nog 51 km | Ojee, materiaalpech voor TotalEnergies

Dit kan de Franse ploeg TotalEnergies niet gebruiken: Vercher staat langs de weg en er wordt aan zijn fiets gesleuteld. Hopelijk heeft hij geen nieuwe fiets nodig, want dan wordt de situatie wel erg penibel. Kijk maar eens boven op het dak van de ploegwagen:

Weinig reservefietsen op het dak

Daar staan nog maar een reservefiets of vier op het dak. Hoe dat kan? Vannacht zijn er elf fietsen gepikt uit de vrachtwagen.

Lees hier meer:

Nog 56 km | Best wel fraai tableau

Het is lang geen lelijke omgeving waar het peloton doorheen fietst in deze twaalfde etappe:

  • AFP
    Het peloton op pad in de twaalfde etappe van de Tour
  • AFP
    Het peloton op pad in de twaalfde etappe van de Tour
  • AFP
    Het peloton op pad in de twaalfde etappe van de Tour
  • AFP
    Het peloton op pad in de twaalfde etappe van de Tour

Nog 66 km | Turgis laat zich terugzakken

Turgis gelooft het wel met deze vlucht: hij laat zich terugzakken uit de kopgroep. We houden drie vluchters vooraan over.

Nog 67 km | Groenewegen achteraan peloton

Oef, even een penibel momentje voor Groenewegen. Bijna op de top van de Montcléra heeft Groenewegen het even moeilijk omdat het peloton aardig doortrekt. Maar hij gaat er niet af.

Vanaf nu is het parcours veel vlakker, dus de Nederlander kan gaan herstellen tot de sprint.

Nog 70 km | 3de van 3 côtes: op de Côte de Montcléra

De koplopers draaien de Côte de Montcléra op. De klim is 2 kilometer lang en stijgt gemiddeld 4,6%, een klim van de tweede categorie.

Nog 72 km | Ayuso even ongelukkig?

Terwijl zijn UAE-ploegmaten braaf voorin het peloton geletruidrager Pogacar omringen, heeft Juan Ayuso even een momentje voor zichzelf. Of zou hij ergens last van hebben? De nummer negen van het peloton heeft - zo lijkt het - wel ijszakken in zijn nek.

Ayuso rijdt even achteraan het peloton

Nog 75 km | Girmay langer in het groen

Girmay heeft met de sprintpuntjes in Gourdon de groene trui nog wat strakker om de schouders. Tijd voor een blik op het puntenklassement:

Even naar Italië: Kopecky wint en nadert roze Longo Borghini tot op 3 seconden

Lotte Kopecky heeft de vijfde rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Belgische wereldkampioene was veruit de snelste in de massasprint en naderde klassementsleidster Elisa Longo Borghini tot op drie seconden.

Pauliena Rooijakkers is de beste Nederlandse in het klassement op iets meer dan anderhalve minuut van de Italiaanse.

Lees hier verder:

Nog 78 km | Voorsprong kopgroep slinkt

We moeten nog een kleine tachtig kilometer, maar Alpecin wil nu al de kopgroep wat dichterbij hebben. Het gat was lange tijd 2 minuten, maar nu is het nog maar ruim een minuutje.

De kopgroep in etappe 12

Nog 92 km | Tussensprint: Girmay net voor Philipsen

Zo, dat zag er goed uit van Intermarché-Wanty. Een treintje met drie wagonnetjes waar Girmay achteraan haakt, zet de groenetruidrager feilloos af in Gourdon. Philipsen zit in het wiel en komt er niet meer overheen.

Girmay loopt één puntje uit op Philipsen.

Nog 97 km | Peloton op een lint

Op weg naar de tussensprint in Gourdon wordt er flink hard gas gegeven in het peloton. De groep is een lang lint geworden.

We krijgen alvast wat sprintspektakel.

Nog 106 km | Hoe voelt het in de koers vandaag?

Laten we eens even kijken hoe het met motorverslaggever Sebastiaan Timmerman is. Hoe is het weer bijvoorbeeld? Sebastiaan, kom er maar in:

"Het is drukkend heet, broeierig warm. Zo'n 31 graden, we hebben al onweersbuien zien passeren, regen gehad. Op dit moment is het redelijk onbewolkt. De hitte is teruggekeerd in de Ronde van Frankrijk en zorgt ervoor dat renners in de problemen zijn gekomen op klimmetjes van niks. Maar in de verzengde hitte hakt het er wel in."

Nog 112 km | Ploeg-Girmay laat achtervolging aan ploeg-Philipsen

De kopgroep rijdt een kleine twee minuten voor het peloton, waar de sprintploegen de kopgroep in het vizier houden. De sprinters willen natuurlijk wel vandaag.

We zien op kop van het peloton vooral Alpecin (voor Philipsen) en Movistar (voor Gaviria) het werk doen. En nee, inderdaad, niet de ploeg van groenetruidrager Girmay. Intermarché-Wanty vindt het namelijk helemaal geen probleem als de kopgroep vandaag weg blijft. Dan kan Philipsen (nummer twee in het puntenklassement) in elk geval niet zo veel punten inlopen op leider Girmay.

Mike Teunissen, knecht van Girmay, legt uit.

Ploeg-Girmay wil niet per se sprinten: 'Van ons mag kopgroep wegrijden en wegblijven'

Nog 116 km | Abandon: Bilbao stapt af

De Tour is afgelopen voor Pello Bilbao, de Spanjaard zat al op het elastiek bij het peloton en nu is het dan toch echt genoeg geweest. De ritwinnaar van vorig jaar verdwijnt met een bleek gezicht in een ploegwagen.

Bilbao, abandon.

Van Aert viel gisteren en voelt zich nu 'wel oké': 'Geen breuken'

Van Aert viel gisteren en voelt zich nu 'wel oké': 'Geen breuken'

Ziet frisse Kelderman alweer de oude Vingegaard? 'Denk het wel, maar nog niet top'

Ziet frisse Kelderman alweer de oude Vingegaard? 'Denk het wel, maar nog niet top'

Nog 122 km | 2de van 3 côtes: de Côte de Rocamadour

De vier koplopers zijn begonnen aan de tweede van drie beklimmingen. De Côte de Rocamadour is 2 kilometer lang die gemiddeld 5,8 % stijgt, een klim van de vierde categorie.

De klim voert naar de oude vestingstad Rocamadour, een plek waar Vingegaard uitstekende herinneringen aan heeft. Daar bezegelde Vingegaard twee jaar geleden namelijk zijn eerste Tourzege. Niet eens door de tijdrit te winnen.

De voorsprong van de Deen in de tijdrit op concurrent Pogacar was zo groot, dat hij het in de laatste kilometers rustig aan kon doen en zijn trouwe helper Van Aert de dagzege gunde. Op de finish wachtte Van Aert zijn kopman in tranen op.

Samenvatting etappe 20: Van Aert houdt Vingegaard van zege in tijdrit

Nog 132 km | Bilbao weer vroeg eraf

Pello Bilbao, een man die je gister ook wel vooraan de koers had verwacht maar er snel af moest, bungelt nu weer ergens achter het peloton. Er zou een virusje heersen bij zijn ploeg Bahrain. Zou hij de volgende abandon worden deze twaalfde etappe?

Nog 143 km | 1ste van 3 côtes: op de Côte d'Autoire

De vier koplopers draaien de Côte d'Autoire op. Het is een klim van de vierde categorie, van 2,7 kilometer lang à 5,9 procent. Een serieus hobbeltje in de route.

Nog 147 km | Eerste uur in 51 km/u

Rustig aan gaat het zeker niet vandaag. Met een gemiddelde van 51 kilometer per uur sjeesden de renners het eerste uur door het Franse heuvellandschap.

Pittig, hoor.

Merijn Zeeman: 'Zijn hier om Tour te winnen'

Toch wel opmerkelijke woorden van sportief directeur Merijn Zeeman van Visma-Lease a Bike. Hij zegt nu toch hardop dat de Nederlandse ploeg in Frankrijk is om de Tour te winnen. Zo veel zelfvertrouwen hebben ze nog niet laten zien in aanloop naar en tijdens deze Tour de France. Eerst was het toch vooral kijken hoe de vorm van kopman Vingegaard zou zijn.

Na gisteren blijkt: die vorm is zeer goed.

Sportief directeur van ploeg-Vinegaard Merijn Zeeman: 'Zijn hier om Tour te winnen'

Nog 158 km | 'Lenny Martinez, happy birthday'

De Franse regie ziet tijd om hun landgenoot even te feliciteren. Het jonge Franse talent is vandaag 21 jaar geworden.

Lenny Martinez is jarig

Nog 162 km | Sprintploegen in peloton komen in actie

Het gat van de kopgroep is opgelopen naar ruim drie minuten. En dat is het teken voor de sprintersploegen in het peloton om in actie te komen. Alpecin-Deceuninck (voor Philipsen) en Intermarché-Wanty (voor Girmay) zetten mannetjes op kop. Ook Visma-Lease a Bike (voor Van Aert misschien, of Laporte, of Vingegaard?) meldt zich vooraan in het peloton.

Mondkapje voor Van den Berg en EF na ziektegevallen peloton: 'Geen risico's nemen'

Mondkapje voor Van den Berg en EF na ziektegevallen peloton: 'Geen risico's nemen'

Niet iedereen zat gespannen voor de tv bij Nederland-Engeland

Groenewegen viel in slaap tijdens halve finale EK: 'Ik was moe, denk ik'

Nog 175 km | Peloton houdt benen stil: Pogacar keert terug

In het peloton is de strijd om de kopgroep voorbij, ook na de valpartij waardoor Pogacar werd opgehouden. Ze hielden daar de benen stil, waardoor de geletruidrager vlot weer kon terugkeren. Daardoor is de kopgroep er wel definitief vandoor. Ze hebben meer dan twee minuten te pakken.

Nog 179 km | Abandon: Jakobsen stapt af

Abandon Jakobsen na 25 kilometer in twaalfde Touretappe

Fabio Jakobsen houdt ermee op. Hij moest er al snel vanaf in het peloton en reed binnen een mum van tijd 5 minuten achter het peloton.

Met nog 180 kilometer te gaan, stapt hij af, zwaait even naar de camera, leunt op de ploegwagen en stapt in. Adieu, Fabio!

Nog 179 km | Val in het peloton: Pogacar opgehouden

Het is onrustig in het peloton en dan gaat het mis. Een valpartij! Pogacar staat stil. De geletruidrager wordt opgehouden. Het lijkt er niet op dat hij gevallen is. Er zijn meer renners bij betrokken.

Rickaert, ploegmaat van Philipsen en Van der Poel, zit nog op het asfalt. Ook Sean Quinn is gevallen, de Amerikaans kampioen.

Nog 182 km | Strijd om de kopgroep in volle gang

Tal van renners hebben er toch wel zin in vandaag. Allerlei avonturiers proberen in de kopgroep te komen, net een man of dertig tegelijk, maar die werden teruggepakt. Nu zijn Madouas, Abrahamsen, Turgis en Pacher ervandoor. Krijgen zij wel de ruimte? Het lijkt er ook niet op.

Nog 184 km | 50 km/u gemiddeld, Jakobsen op 3 minuten

Het is nog geen seconde stilgevallen in het peloton - ze rijden met een gemiddelde van 50 kilometer per uur - en Jakobsen is de dupe.

Hij moest lossen toen het even omhoog ging en rijdt nu al 3 minuten achter het peloton. Hij heeft geen ploeggenoten bij zich...

Nog 187 km | Jakobsen bijna 2 minuten achter peloton

Jakobsen zit voorovergebogen op zijn fiets, harkend moet hij nog 187 kilometer afleggen naar de finish. Een lijdensweg is begonnen.

Het is hopen voor hem dat het peloton rustig aan doet en dat hij terug kan keren. Maar voorlopig is het nog niet kalm.

Nog 194 km | O, o, Jakobsen eraf

Oei, dat ziet er niet goed uit. Jakobsen moet het peloton nu al laten gaan. Ja, het gaat een beetje omhoog. Maar echt niet zo steil.

Nog 202 km | Daar zijn de eerste demarrages al

We zijn pas net weg en de eerste ontsnapping is gelijk gelukt. We zien twee man: Thomas Gachignard (FDJ) en Kévin Geniets (TotalEnergies).

Départ réel | Allez!

Etappe 12 is begonnen! Vanuit de wagen van de koersdirecteur wappert de gele vlag en dat betekent: racen!

Nog niemand springt gelijk weg. Hopelijk wordt het wel wat spannender dan de vorige, vlakke etappe.

Enfin, nog 203 kilometer tot de finish in Villeneuve-sur-Lot!

Vier renners minder dan in etappe elf

Het peloton is ietsjes kleiner dan woensdagochtend. We zijn vertrokken zonder de volgende vier:

  • Ion Izaguirre (Cofidis), opgegeven tijdens etappe 11
  • Alexis Renard (Cofidis), opgegeven tijdens etappe 11
  • Fred Wright (Bahrain-Victorious), buiten de tijdslimiet binnengekomen in etappe 11
  • Michael Mørkøv (Astana), ziek afgemeld voor etappe 12

Dit is de stand in het algemeen klassement

Algemeen klassement na etappe 11

Départ fictif | Fietsen maar!

En we bewegen: de renners rollen langzaam Aurillac uit voor 6,2 neutrale kilometers.

Corona in het peloton? EF weer met mondkapjes

DeClercq stapte gisteren niet op wegens ziekte en vandaag bleef Mørkøv achter in het hotel. De Deen heeft corona en moet de Tour verlaten.

Bij de EF-ploeg nemen ze maar gewoon wat maatregelen. Hun renners melden zich deze dag met mondkapjes op bij de teampresentatie in Aurillac.

EF draagt mondkapjes op weg naar de start

Tips voor omgeving waar Tourpeloton doorheen komt: 'Ga het asfalt af'

Tips voor omgeving waar Tourpeloton doorheen komt: 'Ga het asfalt af'

Elf fietsen gepikt bij TotalEnergies

De fietsen tellend bij de Franse ploeg TotalEnergies, misten ze er vanochtend plots 11. Gejat, was de conclusie.

Kopman Steff Cras kon er nog enigszins om lachen. "Er zijn elf fietsen gepikt deze nacht. Morgen brengen ze de nieuwe. Ik had geluk, van mij is het enkel de derde reservefiets die gepikt is, maar voor sommige jongens is het jammer dat hun eerste fiets gejat is. Dat is toch een ander gevoel."

"Ze stonden netjes achter slot en grendel, maar ze hebben de camion (vrachtwagen, red.) opengebroken, geforceerd en zo gepikt."

Gachignard en Turgis rijden op hun tweede reservefiets en hebben nu geen reservefiets meer op de wagen staan. De waarde van de gestolen fietsen wordt geschat op 150.000 euro.

Elf fietsen gejat bij TotalEnergies: 'Morgen brengen ze nieuwe'

Geen verlenging bij Nederland-Engeland: Van der Poel kon nachtrust goed gebruiken

Vond Mathieu van der Poel het een penalty gisteravond voor de Engelsen? "Nee, ik vond het een beetje een rare beslissing."

Echt teleurgesteld is Van der Poel ook weer niet. "Ik ben fan van voetbal, maar ik hoopte wel dat er iemand ging scoren, zodat ik de verlenging niet meer hoefde mee te maken. Had wel gehoopt dat het Nederland was geweest. Jammer om vlak voor de verlenging die tegengoal te krijgen."

Van der Poel kon de nachtrust overigens goed gebruiken. "Gisteren had ik niet mijn beste dag, het was heel lastig."

Vandaag controleren wordt misschien lastig, voorspelt Van der Poel, na de etappe van woensdag. "Maar we gaan het wel proberen."

Ook Van der Poel vond het geen penalty voor Engeland: 'Rare beslissing'

Dit ga je vandaag zien in etappe 12: eerst heuvels, dan sprinten?

Het begint nog heuvelig, de eerste helft van de twaalfde etappe. Maar daarna wordt het vlak. En dus komen de sprinters tevoorschijn. Wel alleen de sprinters die nog fris zijn na gisteren.

Profiel van de twaalfde etappe

Bovendien: de renners moeten vandaag 2.200 hoogtemeters trotseren. Dit zijn de drie gecategoriseerde klimmetjes:

  • Côte d'Autoire: 2,7 kilometer à 5,9 % (4e cat.)
  • Côte de Rocamadour: 2 kilometer à 5,8 % (4e cat.)
  • Côte de Montcléra: 2 kilometer à 4,6 % (4e cat.)

De kans is groot, voorspellen we maar alvast, dat we bollentruidrager Abrahamsen in de vlucht gaan zien vandaag...

Wie rijdt in welke trui vandaag?

Even de dagelijkse legenda van truien: wie fietst in welke kleur?

Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Abrahamsen (Uno-X)

Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)

Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates

Etappe 12: door de heuvels naar een massasprint?

In etappe elf zaten de meeste hoogtemeters in het slot, vandaag zit het meeste klimwerk in het begin van de rit. Na drie colletjes van de vierde categorie, zijn de laatste vijftig kilometer relatief vlak.

Maar of het gaat eindigen in een massasprint in finishplaats Villeneuve-sur-Lot is de vraag, want de snelle mannen zullen het waarschijnlijk zwaar krijgen met het verteren van het heuvelachtige parcours.

Livestreams, De Avondetappe en Radio Tour: volg de koers bij de NOS

Mørkøv naar huis: einde Tour-carrière

Sprinter Mark Cavendish moet het de rest van de Tour doen zonder zijn lead-out Michael Mørkøv. De Deen is ziek, volgens zijn ploeg Astana heeft hij corona. "Hij voelt zich goed en hij heeft geen symptomen, maar we beschermen zijn gezondheid op lange termijn", meldt de ploeg.

Hiermee komt een abrupt einde aan Mørkøvs Tour-carrière. De 39-jarige renner stopt namelijk aan het einde van dit seizoen met wielrennen. Hij reed dit jaar zijn negende Tour de France.

Even terug naar Le Lioran

Degene die Vingegaard misschien nog wel het meest verbaasde woensdagmiddag met de zege in de elfde etappe, was zichzelf. De Deen versloeg geletruidrager Tadej Pogacar in een sprintje. Dat kunnen er maar weinig na een pittige bergrit als die van gisteren.

Vingegaard zag Pogacar op dertig kilometer van de streep de aanval zoeken en moest even een gaatje laten, maar na een indrukwekkende achtervolging kon hij toch weer aansluiten bij de Sloveen. En in de laatste meters verraste de Deen zijn concurrent.

Bekijk hieronder de samenvatting:

Samenvatting etappe 11: strijd tussen 'grote vier' in spectaculaire bergetappe

Frans Maassen pinkte woensdag een traantje weg bij de etappezege van Vingegaard. De ploegleider van Visma-Lease a Bike was erbij toen de Deen in april zwaar ten val kwam in de Ronde van Baskenland. "Dat hij dan op dit niveau terugkomt, daar had ik het even moeilijk mee", vertelde hij.

Lees hieronder die nabeschouwing op de indrukwekkende zege van Vingegaard:

De voorpagina van L'Équipe was overigens ook mooi:

Elk uur een videoupdate rond de koers?

Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!

Bienvenue d'Aurillac

Etappe 12 is een rit voor sprinters die ook een stukje kunnen klimmen.

Het peloton is midden in Frankrijk wakker geworden en stapt straks in Aurillac op voor de twaalfde etappe van de Tour. Gisteren was het voor de klimmers, vandaag is het voor de sprinters. Toch? Op papier is de etappe vlak, maar de renners krijgen toch 2.200 hoogtemeters op hun pad.

Het vertrek is gepland om 12.35 uur, de aankomst wordt vanaf 17.00 uur verwacht.

Mis in dit blog niets van wat er in en rond de koers gebeurt.