De komende dagen laat de zon zich volop zien
NOS Nieuws

Zomerse dagen in aantocht, temperaturen tot 29 graden

Op 1 juni begon de meteorologische zomer, maar van echt zomerweer was deze maand nog geen sprake. Daar komt de komende dagen met zonnig, warm en droog weer verandering in.

Vandaag zijn er in het zuiden van het land nog een paar buien mogelijk, maar op veel andere plekken in het land laat de zon, bij een temperatuur tussen de 17 tot 21 graden, zich al geregeld zien.

Morgen blijft het overal droog en is er ook veel zonneschijn. Vooral in het westen van het land zullen weinig wolken te zien zijn. In het zuiden van het land loopt de temperatuur op tot 24 graden.

En de tweede helft van de week dan? Die weersverwachting is wat onzekerder: het kan warm en droog blijven, maar ook bestaat een scenario dat de luchtvochtigheid toeneemt en dat onweersbuien de warmte laten verdwijnen.

Warme maar natte lente

De zomerse dagen van aankomende week volgen na de warmste lente ooit sinds het KNMI begon met de metingen. Met een gemiddelde temperatuur van 11,8 graden was deze lente bijna 2 graden warmer dan gemiddeld over de afgelopen 30 jaar.

Maar dat het een warme lente was, betekent niet dat het ook droog was. Het KNMI spreekt van de op één na natste lente ooit. Mei was zelfs de natste meimaand ooit gemeten. Gemiddeld viel er vorige maand 127 millimeter regen, waar normaal 55 millimeter valt.

En ook de junimaand verloopt tot nu toe wisselvallig in Noordwest-Europa. Op het grensvlak van het warme en het koelere weer kwamen afgelopen week veel onweersbuien voor. Ook een aantal wedstrijden op het EK voetbal in Duitsland hadden te maken met noodweer. Daartegenover staan de uitzonderlijk hoge temperaturen in Zuidoost-Europa voor de tijd van het jaar. In grote delen van Turkije, in Griekenland en op de Balkan worden temperaturen tussen 35 en 40 graden gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl