Palestijnen rouwen bij de lichamen van de mensen die zijn omgekomen bij de Israëlische aanval op de UNRWA-school
NOS Nieuws

Israël claimt dood 'veel Hamas-leden', maar veel kinderen omgekomen bij aanval op school

Het Israëlische leger zegt "veel Hamas-leden" te hebben gedood bij een luchtaanval op een UNRWA-school in het midden van de Gazastrook. Bij de aanval zijn volgens de VN-organisatie tussen de 35 en 45 burgers omgekomen. De legerwoordvoerder zegt daar geen weet van te hebben.

Een verslaggever van het Amerikaanse persbureau AP is bij het ziekenhuis waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht. Hij heeft zeker dertig lichamen gezien, onder wie veertien kinderen.

Volgens het leger verbleven er twintig tot dertig terroristen in de school, van wie er "veel" zouden zijn gedood. Het zou gaan om Hamas-leden die hadden meegedaan aan de aanval op 7 oktober en in het schoolgebouw samen met de terroristische Islamitische Jihad een nieuwe aanval op Israëlische troepen beraamden.

'Verzonnen verhalen'

Hamas ontkent dat de organisatie een uitvalsbasis had in het gebouw. Woordvoerder Ismail al-Thawabta spreekt tegenover persbureau Reuters van "verzonnen verhalen" die Israël gebruikt om "brute misdaad tegen ontheemden te rechtvaardigen".

Duidelijk is dat het gebouw onderdak bood aan ontheemde Palestijnen die er een veilig heenkomen dachten te hebben. Volgens het Palestijnse Wafa gaat het om vele honderden vluchtelingen. Zij werden midden in de nacht verrast door het bombardement.

"Ik lag te slapen en toen ik wakker werd, lag ik onder het puin", zegt een overlevende:

Schoolgebouw met gevluchte Gazanen geraakt bij luchtaanval

Volgens nieuwszender Al Jazeera verblijven er duizenden ontheemden op het gebombardeerde schoolcomplex. VN-organisatie UNRWA is een van de belangrijkste hulporganisaties voor Palestijnse vluchtelingen.

Het Israëlische leger zegt dat het maatregelen heeft genomen om het risico op burgerslachtoffers te beperken. Het land beschuldigt Hamas er aanhoudend van dat diens leden zich onder de Palestijnse bevolking begeven, waardoor burgers meer gevaar lopen bij Israëlische aanvallen.

Steeds meer kritiek

VN-baas António Guterres zei recent echter dat "niks de collectieve bestraffing van de Palestijnen kan rechtvaardigen". Ook Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, spreekt zich in toenemende mate uit: Israël moet minder burgerslachtoffers maken en meer humanitaire hulp toelaten.

Daarnaast ligt er een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof die stelt dat Israël onmiddellijk moet stoppen met het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Bij een aanval op een tentenkamp daar kwamen vorige week tientallen mensen om het leven. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties spreekt van een desastreuze situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl