De al-Fakhoura-school werd gebruikt als schuilplek voor veel Gazanen
NOS Nieuws

'Tientallen doden bij bombardement op school in Gaza'

Bij een aanval op een school in het noorden van Gaza zijn vanochtend tientallen doden gevallen. Dat meldt Philippe Lazzarini, hoofd van de VN-organisatie UNRWA voor Palestijnse vluchtelingen. Israël heeft de aanval nog niet bevestigd.

Het gaat om de al-Fakhoura-school, die gerund wordt door UNRWA. De school bij het vluchtelingenkamp Jabalia geeft onderdak aan honderden gevluchte families.

Het Britse Sky News zegt een video te hebben gelokaliseerd van een gebouw in het vluchtelingenkamp Jabalia, waar de door de VN gerunde al-Fakhoura-school is gevestigd. In die video zouden volgens Sky News tientallen levenloze lichamen te zien zijn. "Op de beelden zijn vrouwen en kinderen te zien die roerloos op meerdere verdiepingen van het gebouw liggen. Veel mensen lagen stil, omringd door bloed, in een beschadigde kamer, waar ook schoolbanken leken te staan", aldus de zender.

Al Jazeera sprak een getuige die gewond raakte bij de aanval: "Het was gruwelijk. Op de grond lagen lijken van vrouwen en kinderen. Anderen schreeuwden om hulp".

Gazanen die in de school waren, vertellen wat ze zagen gebeuren:

Gazanen vluchten uit school na bombardement: 'Ineens zagen we een plas bloed'

Het Israëlische leger, dat inwoners van Jabalia en anderen in een bericht op sociale media in het Arabisch waarschuwde om te vertrekken, heeft gezegd dat het alleen actief is in het gebied "met als doel terroristen te raken". Israël geeft zelden commentaar op specifieke aanvallen en zegt alleen dat het zich op Hamas richt.

Internationaal onderzoek

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat het bombardement wordt onderzocht. "Ik kan niet bevestigen dat het Israëlische leger achter dit incident zit, maar we zien de beelden net als u op sociale media. We onderzoeken het", zei hij tegenover de BBC.

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bombardement veroordeeld . Het riep ook op tot "een dringend internationaal onderzoek en onafhankelijke onderzoekers om de Israëlische aanvallen op scholen en ziekenhuizen in Gaza te onderzoeken".

Ook Egypte heeft de aanval "in de krachtigste bewoordingen" afgewezen. "Egypte beschouwt het bombarderen van de al-Fakhoura-school, die diende als een veilige haven voor honderden ontheemde Palestijnen, als een nieuwe oorlogsmisdaad die onderzoek vereist en waarvoor de daders ter verantwoording geroepen moeten worden", klinkt het. Ook noemt Egypte het "een opzettelijke belediging van de Verenigde Naties, haar hulporganisaties en de humanitaire doelstellingen van de organisaties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl