Van der Poel wint Parijs-Roubaix na solo van 60 kilometer • Van Dijke raakt toptien kwijt
- Mathieu van der Poel wint de 121ste editie van Parijs-Roubaix.
- Hij rijdt 60 kilometer solo en komt met drie minuten solo over de streep.
- Net als vorig jaar is ploeggenoot Jasper Philipsen tweede, voor Mads Pedersen.
- Lees het wedstrijdverslag en de reacties.
- Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.
Volgende afspraak: Amstel Gold Race!
Vanavond slaapt Mathieu van der Poel met een enorme kassei op zijn nachtkastje. Dit seizoen reed Van der Poel pas vijf wedstrijden: daarvan won hij er drie (E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix), werd een keer tweede (Gent-Wevelgem, achter Pedersen) en een keer tiende.
Maar toen hielp hij ploeggenoot Jasper Philipsen aan de overwinning. Volgende week zondag is de volgende afspraak, in Zuid-Limburg bij de Amstel Gold Race. Maar eerst is het tijd om te genieten van zijn prestatie vandaag. Dat doen wij met de beelden van de huldiging.
Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot dan!
De samenvatting
Ploegbaas Roodhooft duidt 'geniale' Van der Poel: 'Als Jordan en Cruijff'
Philip Roodhooft begon jaren geleden met broer Christoph met het bouwen van een veldritploeg rond het talent Mathieu van der Poel. Nu domineert die ploeg alle grote voorjaarskoersen. Een combinatie van vele factoren, denkt de Vlaming. Waaronder het ongrijpbare van de kopman.
"Het geniale van Van der Poel, de improvisatie. En dat daar ruimte voor is in de ploeg. Ik denk dat dat ook een deel van het succes is. Wat Jordan is voor basketbal en Cruijff voor voetbal. Ik denk dat Mathieu net die 'touch of genius' toevoegt, die anderen niet hebben."
Pedersen: 'Mathieu is de superster van het wielrennen'
Als iemand weet hoe je Mathieu van der Poel kunt verslaan, dan is het Mads Pedersen wel. De Deen werd in Harrogate wereldkampioen, toen Van der Poel in de kopgroep geveld werd door een hongerklop. En twee weken geleden klopte de Deen zijn rivaal nog met een lange sprint à deux in Gent-Wevelgem.
Maar vandaag was er niets te doen aan de ontketende wereldkampioen. "Hij is de superster van het wielrennen. Hij is gewoon veel beter dan de rest."
Riesebeek dolt met ploegmaat Dillier: 'Hij wil met me douchen'
Ook Oscar Riesebeek reed een sterke koers in dienst van Van der Poel en Philipsen, tot hij lek reed op een van de kasseistroken. De renner uit Tiel is helemaal opgebloeid bij Alpecin-Deceuninck. Hoe verklaart hij het succes. "De ontspanning. We krijgen taken en het wordt wel gewaardeerd als we geen fouten maken. Maar er is ook ruimte voor ontspanning."
Alsof die dat punt wilde onderstrepen, werd het gesprek onderbroken door zijn Zwitserse ploegmaat Silvan Dillier, die zelf ooit tweede werd in Roubaix. Dillier had een afspraak om af te spoelen in de iconische douches van de wielerbaan in Roubaix en tikte nadrukkelijk op zijn Zwitserse uurwerk. Riesebeek, schaterend: "Sorry, hij wil met mij douchen."
Philipsen wist ook niet waar Van der Poel zou aanvallen: 'Zegt hij nooit'
Jasper Philipsen werd net als vorig jaar tweede achter ploegmaat Mathieu van der Poel op de wielerbaan van Roubaix. Wist hij eigenlijk dat Van der Poel al op 60 kilometer zou aanvallen? Philipsen met een glimlach van oor tot oor: "Nee. Hij zegt nooit waar hij gaat."
Zelf is Philipsen ook bezig aan een fenomenaal voorjaar met onder meer de winst in Milaan-Sanremo. Volgende week waagt hij ook - voor het eerst - zijn kans in Amstel Gold Race, wederom aan de zijde van Van der Poel. "We zullen wel zien hoe het gaat. Maar eerst een goed feestje."
Nieuwe toptien | Sorry Tim van Dijke
(Nu nog) euforie bij de Zeeuwse broers Van Dijke na beresterke Roubaix
Kort na de finish sprak verslaggever Han Kock met zowel Mick als Tim van Dijke. Op dat moment wisten ze nog niet dat Tim van plek acht teruggezet zou worden naar plek 16.
BREAKING | Tim van Dijk raakt 8ste plaats kwijt
De jury heeft Tim van Dijke teruggezet van de achtste naar de zestiende plaats. Hij wordt bestraft omdat hij op de wielerbaan de bocht afsneed en onder de lichtblauwe 'côte d'azur' uitkwam. Van Dijke werd teruggezet naar de laatste plaats van de groep waarmee hij de wielerbaan opreed.
Geen toptien dus. Maar wel een beresterke koers! De jonge Est Madis Mihkels komt door de declassering de toptien binnen. Johan Degenkolb is de nummer elf.
Wat een weelde!
Voor Mathieu van der Poel is het zijn zesde monument in zijn loopbaan. Hij won drie keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer Parijs-Roubaix en een keer Milaan-Sanremo.
Trouwens, het is al het derde jaar op rij dat een Nederlander zegeviert in Roubaix. Wat een weelde!
Toptien
Mathieu van der Poel won met 3.00 voorsprong op zijn eigen ploegmaat Jasper Philipsen. Slechts vier renners wonnen met groter verschil (sinds de Tweede Wereldoorlog).
1970 Merckx 5.21
1998 Ballerini 4.16
1966 Gimondi 4.08 (op Jan Janssen)
2002 Museeuw 3.04
2024 Van der Poel 3.0
Van der Poel: 'Had goede benen, heb echt genoten'
Vorige week had Mathieu van der Poel het zwaar na zijn imposante solo in de Ronde van Vlaanderen. Dit keer reed hij zestig kilometer alleen, maar was het een stuk aangenamer. "Ik zat vorige week helemaal stuk, maar nu heb ik echt genoten. Het was ook niet zo ver meer naar de finish."
Dat hij tijdens zijn solo een petje naar de fiets gegooid kreeg, bracht hem niet van zijn stuk. "Ik zag wel iets wits, maar het stelde niet veel voor. Maar, blijkbaar vindt niet iedereen het fijn als ik voorop rijd."
Records, records en nog meer records
Mathieu van der Poel is de eerste wielrenner na Rik Van Looy die in de regenboogtrui zowel Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix wint. Hij is sowieso de eerste sinds Fabian Cancellara in 2013 die de dubbel pakt in een jaar.
En... hij breekt zijn eigen snelheidsrecord: 47,8 kilometer per uur was het gemiddelde vandaag.
FINISH | Tim van Dijke achtste!
Wat hebben de broers Van Dijke een knappe koers gereden. Tim is het slimste op de wielerbaan en rijdt solo naar plek acht. Jordi Meeus wordt negende, sprintend voor Soren Waerenskjold.
FINISH | Vermeersch zesde, Pithie zevende
Gianni Vermeersch maakt het feest van Alpecin-Deceuninck nog wat mooier. Hij verslaat metgezel Laurence Pithie in het sprintje.
FINISH | Philipsen tweede, Pedersen derde
Net als vorig jaar wordt Jasper Philipsen tweede achter zijn ploegmaat. Hij verslaat Mads Pedersen in de sprint. Nils Politt wordt vierde, Stefan Küng vijfde.
FINISH | VAN DER POEL WINT PARAIJS-ROUBAIX
Mathieu van der Poel wint!
1 km | Op de wielerbaan!
Wat een demonstratie! Mathieu van der Poel heeft alle tijd en ruimte om te genieten op de wielerbaan van Roubaix. Er komt niemand anders op de foto.
4 km | Van der Poel en ploegleider Roodhooft: boks!
7 km | Bijna drie minuten!
Op de strook van Hem, de laatste strook van enige importantie in de koers, maakt Van der Poel het nog even spannend. Net als vorig jaar rijdt hij bijna op een afzettingsblok. Maar zelfs een val (zonder grote gevolgen uiteraard) kan hij hebben, want hij heeft nog bijna drie minuten voorsprong.
11 km | Philipsen wil weer naar plek twee en rijdt weg
Op de strook van Gruson neemt Jasper Philipsen afscheid van zijn achtervolgers. Pedersen bijt op zijn tanden, met Nils Politt in zijn wiel en slaagt erin om het gat te dichten. Stefan Küng is het slachtoffer: de Zwitser heeft moeten lossen.
17 km | Zegetocht op Carrefour de l'Arbre
De plek waar vorig jaar de beslissing viel, is bereikt: Carrefour de l'Arbre. Hier kwam John Degenkolb in de mangel bij Van der Poel en Philipsen, reed Van der Poel vervolgens weg en bleef - mede door een lekke band van Wout van Aert - weg.
Nu hoeft Van der Poel niemand te vrezen. Hooguit het publiek. Maar dat vormt vooralsnog vooral een erehaag. De wereldkampioen heeft al bijna drie minuten voorsprong op de groep Pedersen.
Is dit waar? Op 42 kilometer lijkt een supporter een petje te gooien naar de fiets van Van der Poel
30 km | Pithie onderuit bij achtervolgers
Laurence Pithie draait als eerste van de vijf achtervolgers de tweede kasseistrook van Templeuve op en glijdt dan onderuit. Wat een pech voor de jonge Nieuw-Zeelander, die zo misschien wel een podiumplaats in rook ziet opgaan.
Ook voor Stefan Küng is dat balen, want die raakt zijn adjudant kwijt. Er blijven vier eenlingen over: Mads Pedersen, Nils Politt, Jasper Philipsen en Küng. Ze rijden op 2.14. En veertig seconden daarachter volgt een tweede groep achtervolgers, trouwens.
Jury waarschuwt auto's: Van der Poel rijdt te snel
Via de koersradio wordt zojuist gemeld dat de auto's voor Van der Poel door moeten rijden. Hij rijdt te snel....
Terugkijken: de beslissende aanval van Van der Poel op kasseien van Orchies
40 km | Vijf achtervolgers
Achter Van der Poel zien we vijf achtervolgers op de strook van Mérignies naar Avelin. Zijn ploegmaat Philipsen, Pedersen, Politt, Küng en diens jonge ploegmaat Pithie. Mick van Dijke probeerde ook nog aan te klampen, maar dat lukte net niet.
45 km | Van der Poel trekt door
Net als vorig jaar trekt Van der Poel vol door op de hellende asfaltstrook direct na Mons-en-Pévèle. Daarmee zou hij zijn concurrenten flink pijn hebben gedaan, ware het niet dat die al 1.42 achter hem rijden. We herhalen: 1.42! In 15 kilometer...
Waar begin je aan?
Hij is zoveel beter dan de rest. Maar waar begin je aan...
48 km | Van der Poel met 1.18 voorsprong op Mons-en-Pévèle
Van der Poel begint aan Mons-en-Pévèle met 1.18 voorsprong, maar die vijfsterrenstrook lijkt nu al niet zo belangrijk meer. Hoewel, ook Van der Poel kan pech krijgen natuurlijk...
52 km | Voorsprong Van der Poel groeit
Het moet vooral van Pedersen komen in de achtervolging en dus groeit de voorsprong van Van der Poel zienderogen. Het is al 35 seconden! De achtervolgende groep is trouwens ook in tweeën gebroken. We zien beide broers Van Dijke nog keurig in het spoor van Pedersen, net als Degenkolb.
Maar direct in het wiel van Pedersen zien we twee mannen in jeans-blauw, lachend op de fiets: Van der Poels ploeggenoten Philipsen en Vermeersch.
55 km | Van der Poel heeft maar tien seconden
Eenmaal terug op asfalt zien we dat het gat slechts tien seconden is. Maar de dynamiek in de achtervolgende groep doet toch vermoeden dat Van der Poel misschien weleens aan iets bijzonders kan zijn begonnen. Pedersen probeerde het tempo erin te brengen, maar krijgt meteen Van der Poels ploeggenoten Philipsen en Vermeersch in zijn wiel.
De langste solozege in Parijs-Roubaix staat op naam van Andrei Tsjmil in 1994. Hij vertrok op 60 kilometer van de streep, vergelijkbaar met wat Van der Poel mogelijk te wachten staat.
60 km | Van der Poel knalt ervandoor
Op de strook van Orchies gaat Van der Poel! Hij trekt zo hard door dat hij in een mum van tijd een enorme voorsprong heeft. Wow.
61 km | Richting Mons-en-Pévèle
We gaan langzaam aan naar de strook Mons-en-Pévèle, de tweede vijfsterrenstrook van de dag op 48,6 kilometer van de streep. De rust is een beetje terug in de voorste groep, al proberen UAE-ploeggenoten Wellens en Politt om de beurt een voorsprongetje te pakken. Vergeefs trouwens.
65 km | Hergroepering voorin
Vlak na de vorige kasseistrook zorgde de wind voor waaiers in de voorste groep. Een man of tien misten de eerste waaier door vermoeidheid of pech. En zo draaien 18 man, de kasseien van Orchies op, in het verleden vaak een plek voor belangrijke aanvallen.
Nu valt het vooraan mee en kunnen de 'afgewapperden' - onder aanvoering van Tim van Dijke - terugkeren. Drie man (Tim en Mick van Dijke en Per Strand Hagenes) van het geplaagde Visma dus, en alle drie nog geen twee jaar prof.
Niet normaal...
Er is geen moment rust deze koers. Niet normaal
69 km | Valpartij Mick van Dijke
Op strook nummer 16 glijdt Mick van Dijke weg in de bocht. Hij krabbelt snel weer overeind. Laten we hopen dat hij snel weer aansluiting kan vinden, want hij was geweldig bezig. Pedersen zorgt met een extra inspanning dat de drie koplopers bijna zijn binnengehengeld, trouwens. In zijn wiel: Degenkolb en daarachter Van der Poel.
Waarom liggen die kasseien daar eigenlijk?
Wist je dat de meeste kasseien in Parijs-Roubaix eigenlijk uit België komen? En wist je dat ze juist bij uitstek zijn neergelegd om over te rijden? Marjolein Naudé, geoloog van Universiteit Utrecht, vertelt over het hoe en vooral het waarom van de kasseien in Parijs-Roubaix.
78 km | Pedersen terug bij Van der Poel
Mads Pedersen is met ploeggenoot Edward Theus teruggekeerd in de groep van Van der Poel en neemt meteen het voortouw in de achtervolging op de drie koplopers Küng, Politt en Vermeersch. Dat moet ook wel, want Van der Poel vindt het wel even prima zo.
Terugkijken: de veelbesproken chicane en aanval Van der Poel in het Bos van Wallers
En dan nog even beelden van de zo veelbesproken chicane, een scherpe bocht naar rechts en links, voorafgaand aan de beruchte kasseienstrook van het Bos van Wallers. De kopgroep moet flink in de remmen, zeker achterin. Maar gevaarlijk wordt het gelukkig niet.
Daarmee kun je zeggen dat de chicane zijn doel dient. Snelheden van over de 60 kilometer per uur die normaal gesproken worden gehaald bij het opdraaien van de kasseienstrook zien we nu niet terug.
Maar even daarna draait Mathieu van der Poel dus de gashendel flink open. Zoals eerder gezegd: alleen ploeggenoot Philipsen, Pedersen én Mick van Dijke kunnen volgen in het Bos van Wallers.
83 km | Küng, Politt en Vermeersch krijgen kleine voorsprong
Stefan Küng en Nils Politt besluiten om vast een voorsprongetje te nemen, maar - net als vorige week in de Ronde van Vlaanderen - is Gianni Vermeersch op de bagagedrager gaan zitten als bewaker van de kansen van Van der Poel en Philipsen.
Een kleine halve minuut achter de drie keert een groep terug bij de favorieten. Ook Degenkolb is terug en dat is fijn, want nu kan hij als een van de eersten aan zijn eigen strook beginnen.
87 km | Pedersen haakt af met pech
Terwijl Philipsen aan het einde van de strook van tweevoudig winnaar Gilbert Duclos Lasalle terukeert voorin, haakt Mads Pedersen af. Hij heeft pech en zakt helemaal terug tot achter de achtervolgende groepen. De Deen zwaait woedend met zijn armen.
Verliest hij hier zijn kansen? Ook Jordi Meeus, de sprinter die knap mee was voorin, moet van fiets wisselen trouwens.
91 km | Lekke band Philipsen
De vier koplopers willen doorrijden, maar dan rijdt Philipsen lek. Dat zal betekenen dat Van der Poel ook niet meer zal doorrijden en dus kunnen de achtervolgers het gaatje dichtrijden.
Dat zijn er maar tien, trouwens, met Küng, Pidcock en Politt als grootste namen.
93 km | Mick van Dijke kan mee!
Slechts drie man kunnen mee met Van der Poel: ploeggenoot Philipsen, Pedersen én Mick van Dijke! Dat is ontzettend knap van de jonge Visma-renner. Vlak na de strook zien we dat Degenkolb een nieuw wiel nodig heeft, trouwens.
Dat is jammer, want we gaan zo naar zijn strook.
95 km | Van der Poel valt aan in Wallers!
De chicane wordt probleemloos genomen en Mads Pedersen begint als eerste aan het Bos van Wallers. Tim van Dijke zit in zijn wiel, maar rijdt lek en raakt achterop. Mathieu van der Poel is derde, in het wiel van Philipsen. Mick van Dijke zit nog wel voorin.
En dan gaat Van der Poel zelf!
96 km | Drie treintjes: Küng, Pedersen en Van der Poel
We zien drie treintjes in de kop van de voorste groep. Van der Poel met zijn helpers, Pedersen en zijn mannen en ook Küng met Pithie en Askey. Hé, ook Mick en Tim van Dijke met Per Strand Hagenes komen naar voren.
Hoe klein de groep ook, het is nu alle hens aan dek!
98 km | In Wallers!
100 km | Bijna bij Wallers
Eigenlijk is het een voordeel dat de koers al zo op zijn kop ligt, want met een kleine groep is de chaos bij de chicane voor het Bos van Wallers een stuk minder. Gisteren spraken we er nog over met Nils Eekhoff. We zijn er bijna!
104 km | Kielich uit de bocht
Het is even stilte voor de storm in aanloop naar het gevreesde Bos van Wallers. Er wordt nu al met volle kracht gekoerst om als eerste de laatste strook voor dat Bos op te draaien. Timo Kielich, helper van Van der Poel, vliegt zelfs uit de bocht in de straten van het dorp Haveluy, vermoedelijk omdat hij al een lekke band had. Met zijn schouder weet hij zichzelf staande te houden tegen een muur en even later zien we hem inderdaad van fiets wisselen.
Haat-liefdeverhouding van Teunissen: ‘Blijft heel speciaal’
Ja, goeie vraag, moet je nou als wielrenner zin hebben in Parijs-Roubaix? Al dat gestuiter over de kasseien is niet bepaald een pretje. Mike Teunissen zegt dan ook diplomatiek: "Ik heb zin om de velodroom te halen", doelend op de finish op de wielerbaan van Roubaix.
"Ik denk dat er niet veel mannen zijn die vrijwillig iedere andere week van het jaar naar Roubaix komen om over de kasseien te dokkeren. Maar goed, deze koers blijft heel speciaal. Het is haat-liefde, ja, dat is een mooie uitdrukking."
Wanneer het liefde is? "Wanneer je van voren zit, niet veel pech hebt en goed in koers zit. Dan is het een mooie koers. Maar als je ergens in de verdrukking zit, dan is er veel ellende."
"Mijn vorm is redelijk, zeker niet slecht. Maar met het huidige niveau is er een aantal jongens dat niet 1 maar 2 of 3 stappen boven mij staan. Dan is het anticiperen op een goed moment, of gewoon aanklampen."
114 km | Lekke band Politt
Bij het afdraaien van de kasseistrook van Maing naar Monchaux-sur-Echaillon meldt Nils Politt zich bij de auto, want hij heeft een lekke band. De Duitser van UAE had die lekke band aan het begin van de strook trouwens al, dus eigenlijk is het best knap dat hij de schade zo beperkt heeft gehouden.
Tussen de auto's zal hij wel kunnen terugkeren. Het eerste achtervolgende peloton rijdt inmiddels op 2.26, dus die gaan we niet meer terugzien in de voorste gelederen. Wat een koers, nu al!
121 km | Voor op schema
De renners liggen een kwartier voor op het snelste tijdschema. Dat betekent dat de eerste renners over een ruim half uur al bij de chicane voor het Bos van Wallers zullen aankomen. Dat je het weet...
127 km | Tarling uit koers genomen
Joshua Tarling heeft in zijn achtervolging waarschijnlijk lang aan de ploegleiderswagen gehangen. Dat constateerde de jury in ieder geval. En dus moet de jonge Welshman zich melden bij de juryauto en krijgt daar te horen dat hij uit koers wordt genomen.
Sebastiaan Timmerman, onze man op de motor, weet te melden dat ook Christophe Laporte zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Maar de Europees kampioen lijkt de dans te ontspringen.
Van der Poel verslaan is lastig volgens Politt: ‘Maar hier is alles mogelijk’
Nils Politt beschikt met zijn 1,92 meter lange lijf over een uitstekende bouw voor het vreten van kasseien op de fiets. Wat heet: in 2019 was de Duitse renner al eens dicht bij de winst met een tweede plaats.
Het moreel is dan ook hoog, zegt hij. Zeker na zijn derde plaats in de Ronde van Vlaanderen, vorig weekend. "Ik ben goed in vorm en wil vandaag zo goed mogelijk finishen. Hopelijk heb ik goeie benen en blijft de fiets heel."
En zoals zo vaak worden vooraf de kansen eventjes afgezet tegen de koersfavoriet: "Mathieu van der Poel heeft een sterke ploeggenoot in Japser Philipsen. Die heeft vorig jaar getoond dat hij ook hier sterk kan eindigen (een tweede plaats, red.). Het wordt een moeilijke klus. Als Mathieu de vorm van de laatste weken heeft, wordt het moeilijk. Maar in Parijs-Roubaix is alles mogelijk."
129 km | Namen in de voorste groep
Het is lastig om een overzicht te krijgen wie er precies in de voorste groep mee zijn. Maar in het spoor van Philipsen en Van der Poel zien we in ieder geval mannen als Lampaert, Lazkano, Mozzato, Van Gestel, Wellens, Bettiol, Pedersen en Küng.
Namens Visma zitten beide broers Van Dijk vertegenwoordigd, naast vroege vluchter Strand Hagenes. Ook Tom Pidcock is erbij!
130 km | Opgave Rex
Het bericht dat je wist dat ging komen. Laurenz Rex heeft ingezien dat dit niet zijn dag is en heeft de pijp aan maarten gegeven.
139 km | Kleine groep vooraan
Het is echt maar een klein groepje, hoor, de groep met Van der Poel. Een man of dertig zijn er maar over. De eerste achtervolgers rijden op bijna een minuut. Joshua Tarling moet nog meer goedmaken, want het piepjonge tijdritfenomeen moet van fiets wisselen.
Toch zal zijn dag niet slechter voelen dan die van Laurenz Rex. De Duitstalige Belg, die al toptien reed in Roubaix, knalde zojuist vol op een vluchtheuvel en ging voor de tweede keer vandaag over de kop.
143 km | Groep-Van der Poel sluit aan bij kopgroep
Het avontuur van de negen koplopers zit er bijna op. De groep-Van der Poel maakt bijna de aansluiting bij Asgreen en zijn kornuiten. Maar zij zitten wel mooi voorin de wedstrijd. En dat geldt voor heel veel renners in het peloton allang niet meer.
Pidcock wil de eerste fase overleven: ‘Dan kan ik genieten van de race’
En dan hebben we een debutant voor de camera. Thomas Pidcock maakt voor het eerst zijn opwachting in Parijs-Roubaix. De winnaar van Strade Bianche en WK's in het mountainbiken en veldrijden is een outsider deze editie. In 2019 won hij de beloftenkoers van de Hel van het Noorden.
En ja, Pidcock heeft er erg zin in, zegt hij vooraf. "Ik kijk erg uit naar het slot van de race. Als we de eerste fase hebben overleefd, de chaos, dan kan ik genieten van de koers."
En hoe hij Mathieu van der Poel denkt te verslaan? "Nou, eerst moet je het parcours in zekere zin zien te verslaan. Als je dat is gelukt, pas dan hoef je je druk te maken over de overgebleven concurrentie."
146 km | Van der Poel speelt met de keien
Op de vierde strook laat Van der Poel al zien hoe handig hij is op de lastige kasseistroken. Hij slaat zelfs een klein gaatje, maar laat zijn ploeggenoten toch niet achter. In vierde positie zien we trouwens John Degenkolb! Hij is op de afspraak!
En dan toch een tegenvaller voor Van der Poel: helper Oscar Riesebeek staat langs de kant met een lekke band.
150 km | Waaiers! Van der Poel doet concurrenten pijn
Op de derde kasseistrook (Quiévy naar Saint-Python) rijdt de ploeg van Mathieu van der Poel het peloton al aan flarden. En eenmaal op het asfalt, wordt de boel 'op de kant' gezet. Het lijkt wel een waaierkoers! Ook Van der Poel doet vrolijk een beurtje: hij wil zijn concurrenten nu al pijn doen.
155 km | Pech voor Reinders
Op de tweede kasseistrook van Viesly naar Quiévy (je weet wel, die natte) gaat het mis voor Elmar Reinders. De Nederlander van Jayco-AlUla heeft pech met zijn fiets. Ook hij moet in de achtervolging zometeen.
De voorsprong van de negen koplopers is intussen al teruggebracht tot een ruime minuut: 1.04.
Kijk nu live mee op NPO 1 en de livestream!
Inmiddels kun je ook live meekijken op NPO 1 en de livestream op NOS.nl naar Parijs-Roubaix. Het commentaar is van Andries Lamain en Michael Boogerd (die bij de profs nog nooit deze koers reed, trouwens). Dione de Graaff is met Stef Clement op de wielerbaan van Roubaix voor de analyse.
161 km | Lekke band Laporte!
Het houdt maar niet op voor Visma-Lease A Bike. Kopman Christophe Laporte rijdt in de eerste meters van de kasseien al lek.
163 km | Op de eerste kasseien!
De kopgroep en het peloton is begonnen aan de eerste kasseistrook. Zonder Jonathan Milan trouwens, want die is na zijn valpartij afgestapt. Ook David Dekker moet van achteren beginnen, want hij rijdt vlak voor de strook lek.
Mick van Dijke ziet Van Baarle afhaken: 'We zijn niet de favoriet'
Voor de kasseien beginnen, hebben we nog net even tijd om wat startinterviews te presenteren. Bijvoorbeeld het gesprek met Mick van Dijke, die samen met tweelingbroer Tim van start is gegaan. Zonder Dylan van Baarle wordt het lastig om een goed resultaat te halen, beseft Van Dijke.
Met Per Strand Hagenes hebben ze in ieder geval een vooruitgeschoven pion bij Visma-Lease A Bike.
181 km | Bravo De Bondt en Rajovic!
De harde labeur van Dries De Bondt en Dusan Rajovic wordt beloond. De twee achtervolgers sluiten aan bij de zeven koplopers. Dat zijn er nu dus negen!
185 km | Nog 20 kilometer tot de kasseien
Laten we nog eens kijken naar de 29 kasseistroken. Op 163,7 kilometer beginnen de renners aan de eerste strook van Troisvilles naar Inchy. En daarna volgen de stroken elkaar snel op.
Drie kasseistroken hebben het predicaat 'vijf sterren' gekregen van de organisatie en dat heeft natuurlijk te maken met de moeilijkheidsgraad: Trouée d'Arenberg (Bos van Wallers) (op 95 km, circa 15.00 uur), Mons-en-Pévèle (op 48 km, circa 16.00 uur) en natuurlijk Carrefour de l'Arbre (op 17 km, circa 16.41 uur).
Natte kasseien in aantocht
Op dit moment is het prettig fietsen in Noord-Frankrijk met temperaturen rond de twintig graden en een lekker zonnetje. Maar vannacht heeft het nog geregend. En dat heeft zijn gevolgen voor de kasseien.
Op kasseistrook 28 van Viesly naar Quiévy, de tweede strook die de renners straks op 157 kilometer van de finish voor de wielen krijgen, hebben de plassen nog de overhand. Oppassen dus!
200 km | Wonden likken
Aan de achterkant van het peloton zien we allerlei gehavende renners, die zo goed en zo kwaad als het gaat hun wonden proberen te laten verzorgen. Tim Merlier heeft een grote schaafwond op zijn achterwerk en krijgt van ploegleider Tom Steels een verband op de plek geplakt.
Echt stevig zit het noodverband niet. Laurenz Rex zou juist een noodverbandje kunnen gebruiken, maar hij vervolgt zijn weg met een blote en geschaafde rug.
206 km | Koplopers hebben anderhalve minuut
Terwijl de pechvogels alles geven om terug te keren in het peloton, zien we Mathieu van der Poel op zijn gemakje eten in het zog van zijn ploeggenoten. Helemaal op kop van het peloton zien we echter een bekend gezicht: Tim 'El Tractor' Declercq. Vroeger deed hij dat uren- en urenlang voor QuickStep, maar dit jaar werkt hij zich uit de naad voor onder anderen Mads Pedersen bij Lidl-Trek.
De kopgroep heeft intussen 1.30 voorsprong op dat peloton. En tussen de kopgroep en het peloton rijden nog twee mannen: Dries De Bondt (Decathlon) en de Servisch kampioen Dusan Rajovic (Bahrain). Zij moeten nog 30 seconden zien dicht te rijden op de koplopers.
221 km | Grote valpartij met Rex en Milan
Gisteren bij de vrouwen hebben we eigenlijk geen grote valpartijen gezien, maar bij de mannen eist de nervositeit nu al zijn tol. Een grote valpartij in het peloton, met daarbij een paar schaduwfavorieten. We zien bijvoorbeeld Jonathan Milan (Lidl-Trek) staan met een gehavende schouder.
En ook Laurenz Rex, vandaag de kopman van Intermarché-Wanty, is gevallen en probeert met een zwaar gehavende rug terug te keren in het peloton. Minder gehavend, maar wel gehinderd: David Dekker, Jardi Christiaan van der Lee, Alberto Bettiol, Tim Merlier, Jonas Rutsch, Clément Davy en nog vele, vele anderen.
Elia Viviani is het grootste slachtoffer, zo lijkt het. De Italiaan van Ineos wordt afgevoerd met een ambulance.
233 km | Sterke kopgroep, met Asgreen en Tiller
Kijk eens aan, dat is me nog eens een kopgroep! Kasper Asgreen, oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen, is de aanstichter en hij krijgt een paar heel sterke mannen mee. Wat te denken van de Noor Rasmus Tiller (Uno-X) en diens landgenoot Per Strand Hagenes (Visma-Lease A Bike), die twee weken geleden nog zijn neus op twee plekken brak in Dwars door Vlaanderen.
Verder zijn ook tempobeulen Marco Haller (Bora-hansgrohe) en Kamil Malecki (Q36.5) aangesloten. Ook de bonkige sprinter Gleb Syritsa (Astana) is erbij, net als de jonge Belg Liam Slock (Lotto-Dstny). De zeven hebben een kleine voorsprong van 20 seconden. En dat is al een enorme prestatie!
'Bandenprofessor' Rooijakkers geeft college
We horen je denken: 3 bar, 32 millimeter... Waar heeft Van der Poel het over? Parijs-Roubaix is altijd dé koers waar teams met allerlei innovaties komen. Maar dit jaar gaat het vooral over de banden. En om dat te begrijpen gingen we te rade bij oud-prof Piet Rooijakkers, die tegenwoordig hoofd Research & Development is bij DSM-firmenich-PostNL.
Een college voor de liefhebbers!
Van der Poel voelt amper spanning, ook niet in zijn banden: 'Ik weet wat ik doe'
Het is even wat rustiger in de koers en dus kunnen we je een paar startinterviews voorschotelen. Om te beginnen natuurlijk met de titelverdediger, Mathieu van der Poel. Na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen vorige week vloog hij dezelfde avond nog naar het Spaanse Calpe om zich in de zon voor te bereiden op Roubaix.
Ook qua materiaal maakt hij het niet moeilijker dan het is. "Een dubbel stuurlint vind ik fijn en iets bredere banden. Maar voor de rest rijd ik gewoon op dezelfde fiets. De banden zijn 32 millimeter breed. En de bandendruk? Dat is een goede vraag, eigenlijk... rond de drie bar, denk ik."
Wielrenners van vroeger, toen bandenspanningen van 7 of 8 bar nog heel gewoon waren, zullen met de oren klapperen als ze dat getal horen. Maar dankzij de ontwikkeling van tubeless-banden is er veel mogelijk.
Hoe lager de spanning, hoe comfortabeler het gestuiter over de keien. Maar ook hoe groter de weerstand op het asfalt. Hoe bepaalt Van der Poel dat eigenlijk. "Een beetje wetenschap en een beetje gevoel. Maar het is niet de eerste keer dat we Roubaix rijden op deze banden. Dus ik weet van de vorige jaren wel wat ik doe."
253 km | Onrustig begin
Zoals verwacht is het begin zeer onrustig. De Bondt is weer ingelopen en dat is niet zo gek, want er wordt rond de 65 kilometer per uur gereden. En dan is het lastig wegrijden... Behalve De Bondt zien we ook een zeer actieve Alexander Kristoff. De Noor is bezig aan zijn 13de Parijs-Roubaix op rij.
Officiële start | Dries De Bondt is weg!
Christian Prudhomme, die je ongetwijfeld kent als directeur van de Tour de France, heeft vanuit de auto het officiële startsein gegeven. En meteen gaat Dries De Bondt ervandoor!
Voor de start zagen we de voormalig Belgisch kampioen nog gezellig keuvelen met Mathieu van der Poel. Vorig jaar waren ze nog teamgenoten, maar nu rijdt De Bondt in de kleuren van het Franse Decathlon.
Roubaix mist een van zijn grootste vrienden
Afgelopen augustus overleed François Doulcier, een van de Vrienden van Parijs-Roubaix. Voor John Degenkolb was dat reden om even stil te staan bij de plek waar zijn gezicht op het parcours is vereeuwigd.
Vorig jaar spraken we hem nog uitgebreid met Doulcier over de liefde voor de kasseien, wat er allemaal komt kijken voor het onderhoud van de stroken en het belang van multifunctionele geiten.
Neutralisatie | On y va!
De renners zijn begonnen aan de 121ste editie van Parijs-Roubaix! De eerste zeven kilometer gaan - onder grote publieke belangstelling - geneutraliseerd door de straten van Compiègne. De officiële start wordt verwacht rond 11.25 uur.
BREAKING: Niet-fitte Van Baarle niet van start
De malaise bij Visma-Lease A Bike blijft aanhouden. Speerpunt Wout van Aert is langdurig uitgeschakeld na zijn val in Dwars door Vlaanderen, Matteo Jorgenson moest al passen en zojuist komt het bericht binnen dat ook Dylan van Baarle, de winnaar van 2022, niet van start zal gaan.
Zaterdag klonk de dit voorjaar toch al kwakkelende Van Baarle nog aardig monter, maar hij is volgens de ploeg niet fit genoeg om te rijden. En dus zal de ploeg nu moeten hopen op een topdag van Christophe Laporte, maar de Europees kampioen is zelf net terug van ziekte en ongemak.
Hoe John Degenkolb de start bijna miste door een val op zijn eigen kasseistrook...
Als een renner onlosmakelijk verbonden is met Parijs-Roubaix, dan is het wel John Degenkolb. De tot politieagent opgeleide kasseienvreter staat voor de 12de keer aan de start van het monument. Alleen de Noor Alexander Kristoff reed in dit peloton vaker naar de wielerbaan, dit wordt zijn veertiende editie al. "Er is geen enkele koers, die meer voor mij betekent. Ik heb de kans gekregen om mijzelf te identificeren met deze wedstrijd. Roubaix heeft mijn carrière bepaald."
Degenkolb is zeker de enige renner die vandaag over zijn eigen kasseistrook zal rijden. Strook nummer 17 van Hornaing naar Wandignies, de eerste na Arenberg, draagt tegenwoordig zijn naam. En uitgerekend op zijn eigen strook ging het in de verkenning afgelopen vrijdag nog bijna mis!
Hoe dat zit en hoe Degenkolb terugkijkt op zijn zege in 2015 en zijn akkefietje met Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen lees je hieronder!
Even terug naar gisteren: zege doet Kopecky 'dubbel deugd'
Bij de vrouwen viel het zaterdag gelukkig heel erg mee met het aantal valpartijen. Natuurlijk, in de vrouwenkoers is het Bos van Wallers niet opgenomen en dus ook de chicane niet. Maar ook op de andere, slechte stroken bleven de valpartijen beperkt.
Uiteindelijk bleven zes vrouwen over, die gingen sprinten op de wielerbaan. En daar bleek Lotte Kopecky de beste, in haar regenboogtrui. Een voorteken?
Is die chicane nu veiliger of niet?
Natuurlijk was er de hele week vooral veel te doen over de chicane voor de gevreesde Trouée d'Arenberg in het Bos van Wallers. De renners stormen in een dalende lijn op volle snelheid op die volgens Van der Poel slechtste kasseienstrook af, ondertussen strijdend om de beste - lees: voorste - plekjes. Met alle risico's van dien.
Die denkt de organisatie enigszins in te dammen met een soort van chicane vlak voor de befaamde passage, officieel Trouée d'Arenberg geheten. "Nou, het is meer een bocht van 180 graden", nuanceert Van der Poel, die zich in eerste instantie via X afvroeg of er wellicht sprake was van een grap.
"Goed dat ze erover nadenken, want het is een van de gevaarlijkste punten van het seizoen", zegt hij twee dagen later. "Maar het is nu misschien nog wel gevaarlijker. Het wordt echt vol in de remmen. Ik denk dat er vijf à tien renners goed door gaan raken en de rest gaat 'te voet staan', wat je vaak in een cross ziet in de eerste bocht."
De 29 kasseistroken
Toch zullen waarschijnlijk niet de waaiers, maar de 29 kasseistroken vandaag gaan beslissen wie de felbegeerde kassei op een sokkel mee naar huis mag nemen. Zoals gebruikelijk tellen de stroken terug van 29 (Troisville naar Inchy op 163 kilometer van de finish) tot de vooral symbolische sector 1, de Espace Charles Crupelandt in Roubaix.
Voor deze passages wil je sowieso klaar zitten: Bos van Wallers (rond 15.00 uur), Mons-en-Pévèle (rond 16.00 uur) en Carrefour de l'Arbre (rond 16.41 uur).
Waaiers? Het gebeurde kort geleden nog...
Het waaiergevaar geldt vooral voor de eerste honderd kilometer die over glooiende asfaltwegen gaan. En ondenkbaar is het zeker niet: twee jaar geleden werden Mathieu van der Poel én Wout van Aert allebei verrast door de coup van Ineos.
Toeval of niet, die editie werd uiteindelijk gewonnen door toen nog Ineos-renner Dylan van Baarle!
Wat is dat eigenlijk, een waaier?
De routekaart: waaieralarm!
De 121ste editie van Parijs-Roubaix telt 259,7 kilometer, waarvan 55 kilometer kasseien verdeeld over 29 stroken. We rijden met wat kronkelingen in noordwestelijke richting. En dat is niet onbelangrijk, want volgens de weersvoorspelling zal de wind vrijwel de hele dag schuin in de rug blazen. En dat betekent: waaieralarm!
Het zal sowieso een snelle editie worden. Het record staat sinds vorig jaar op naam van ene Mathieu van der Poel. Hij zegevierde na 5 uur, 28 minuten en 41 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 46,841 kilometer per uur.
Parijs-Roubaix bij de NOS
Om 11.25 gaan de renners officieel van start in Compiègne om tussen 17.05 en 17.30 uur aan te komen op de wielerbaan van Roubaix. Je kunt de koers vanaf 13.05 uur volgen op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl, met commentaar van Andries Lamain en Michael Boogerd.
Dione de Graaff is met Stef Clement op de wielerbaan van Roubaix voor de analyse. Sebastiaan Timmerman doet verslag vanaf de motor. En verslaggevers Han Kock en Steven Dalebout zijn bij de start en de finish om de hoofdrolspelers aan de tand te voelen.
Waar kennen we Compiègne ook alweer van?
Compiègne is trouwens een tamelijk welvarende stad van zo'n 40.000 inwoners boven Parijs. Compiègne is vooral bekend vanwege de rol in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op 11 november 1918 werd de legerstaf van het Duitse keizerlijke leger namelijk gedwongen een wapenstilstand te tekenen in een treinwagon midden in het het Bos van Compiègne.
Die vernedering zat diep bij de destijds jonge soldaat Adolf Hitler. Zo diep dat hij in 1940 expres de treinwagon uit een museum liet overplaatsen naar het Bos van Compiègne om de Franse overgave te laten tekenen. Toen de oorlog bijna verloren was, liet Hitler het rijtuig overplaatsen naar Berlijn, waar het in onduidelijke omstandigheden is uitgebrand.
Bienvenue de Compiègne!
Het is zover. Het is tijd voor de Hel van het Noorden, oftewel Parijs-Roubaix. Mathieu van der Poel kan de eerste renner worden na de vermaarde Rik Van Looy die in zijn regenboogtrui zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix wint.
De grootste uitdager van de titelverdediger komt misschien wel uit zijn eigen ploeg met de nummer twee van vorig jaar Jasper Philipsen. En wat kan Mads Pedersen nu hij weer een weekje langer heeft kunnen herstellen van zijn verwondingen in de crash met Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen?
Bienvenue de Paris! Euh, Compiègne. Het startschot wordt namelijk 80 kilometer ten noorden van Parijs gelost. En dat scheelt toch weer iets, want het gaat vandaag al lastig genoeg worden. Welkom bij het liveblog!