NOS Wielrennen

Machtige Van der Poel wint ook Parijs-Roubaix en heeft nu 'de dubbel' in bezit

Van der Poel maakt solo ereronde in het velodrome en wint Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel heeft net als in 2023 de wielerklassieker Parijs-Roubaix gewonnen. De regerend wereldkampioen reed na een imponerende solo van 60 kilometer over de finish op de iconische wielerbaan van Roubaix.

Pas drie minuten later sprintte Van der Poels ploeggenoot Jasper Philipsen naar de tweede plaats. De Belg van Alpecin-Deceuninck bleef de Deen Mads Pedersen en de Duitser Nils Politt voor.

Bekijk hieronder de samenvatting van de koers en de reacties na afloop.

De 29-jarige Van der Poel, afgelopen zondag al de sterkste in de Ronde van Vlaanderen, is de eerste renner sinds Rik Van Looy in 1962 die rijdend in de regenboogtrui 'de dubbel' Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in bezit krijgt.

De laatste keer dat een niet-wereldkampioen beide koersen in één jaar won, was de Zwitser Fabian Cancellara in 2013.

Van der Poel werd daarnaast de eerste renner sinds de Belg Tom Boonen die Parijs-Roubaix twee keer op rij wint. Boonen deed dat in 2008 en 2009.

Toeschouwer lijkt Van der Poel dwars te zitten

Op 42 kilometer van de finish kwam Van der Poel goed weg toen een toeschouwer hem, op het oog, moedwillig dwars probeerde te zitten door een petje tussen de spaken van de Alpecin-renner te gooien.

Gooit deze supporter met opzet wielerpetje naar derailleur Van der Poel?

Het liep de hele dag al op rolletjes voor Alpecin. De ploeg van Van der Poel had het tempo lang zo hoog gehouden dat er halverwege nog maar veertig man voorop reden.

Chicane

Vlak voor het ingaan van het Bos van Wallers, een van de beruchtste kasseienstroken van de koers over 2,4 kilometer, kwam de kopgroep langs de veelbesproken chicane. Van der Poel haalde bij de passage op 95 kilometer van de finish opgelucht adem, aangezien hij en zijn collega's de ultrascherpe bocht probleemloos doorkwamen.

Peloton Parijs-Roubaix bij chicane en beruchte kasseienstrook Bos van Wallers

De Nederlandse wereldkampioen koos vervolgens voor de aanval, waarbij alleen Pedersen, Philipsen en de Nederlander Mick van Dijke konden volgen. Van der Poel hield de benen even stil, maar had afgetast hoe het met de benen van de concurrentie was gesteld.

Even later kregen Stefan Küng, Politt en Gianni Vermeersch (ploeggenoot van Van der Poel) meer ruimte, maar Van der Poel behield de controle en liet het drietal niet te ver uitlopen.

Beslissende aanval

Van der Poel plaatste op 60 kilometer van eindstreep, op de kasseienstrook van Orchies, zijn beslissende aanval en reed op indrukwekkende wijze weg bij de concurrentie. De regerend wereldkampioen denderde verder en toonde andermaal zijn blakende vorm.

Van der Poel plaatst beslissende aanval op kasseien van Orchies

Hij reed verder en verder weg van zijn achtervolgers, een groep van drie met Pedersen, Politt en Philipsen, werd op bijna drie minuten achterstand gezet door Van der Poel.

Op het velodrome in Roubaix zette Van der Poel nog een keer flink aan om vervolgens triomfantelijk over de finish te komen. Hij is de eerste renner sinds Peter Sagan in 2018 die als wereldkampioen Parijs-Roubaix wint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl