De herdenkingsboom wordt in het Sterrebos geplant
NOS Nieuws

Actievoerders planten bomen in gekapt Sterrebos bij Nedcar in Born

Actievoerders van Red het Sterrebos hebben uit protest 500 bomen geplant in het gekapte deel van het Sterrebos in Limburg. Dat deel moest in 2022 wijken voor de uitbreiding van de autofabriek VDL Nedcar in Born. Die uitbreiding is echter niet doorgegaan. Nedcar heeft onlangs zelfs de productie stilgelegd en werknemers ontslagen. "De bomen zijn voor niks gekapt", aldus de actievoerders.

Een woordvoerder van Red het Sterrebos zegt dat er 38 actievoerders hebben meegedaan aan het planten van de nieuwe bomen. Er zijn onder andere zaailingen (kleine boompjes) van esdoorns, berken, essen en beuken geplant. "En er is grote eik geplant, als een soort herdenkingseik die staat voor het bos dat is gekapt, maar ook voor alle ontslagen die zijn gevallen."

De woordvoerder doelt op de ontslagen van begin dit jaar bij Nedcar, waarbij ruim 1900 medewerkers op straat kwamen te staan. Eerder kregen 1500 mensen al te horen dat er geen werk meer voor hen was. Sinds februari van dit jaar ligt de productie stil, omdat de laatste opdrachtgever, BMW, het contract heeft opgezegd. Een nieuwe opdrachtgever is nog niet gevonden.

Hoewel de productie bij Nedcar is gestopt, ligt er bij de provincie nog steeds een plan van 50 miljoen euro voor de uitbreiding van de autofabriek. Voor dat plan zouden nog eens honderden bomen gekapt moeten worden, aldus de woordvoerder van de actiegroep, omdat er een N-weg verlegd moet worden om de fabriek beter bereikbaar te maken.

Een woordvoerder van de provincie bevestigt dat er geld gereserveerd is voor de aanleg van de weg, maar voegt eraan toe dat het geld alleen wordt uitgegeven als de fabriek aan alle voorwaarden voldoet en als "VDL aan kan tonen dat de weg echt nodig is."

Een van de voorwaarden is dat er meer dan 6500 mensen bij Nedcar werken en dat is nu niet zo. Vorige maand waren er nog zo'n 400 mensen over. VDL-Nedcar moet zelf aangeven dat het geen gebruik meer wil maken van het geld dat gereserveerd is voor de weg.

In de boom

De actievoerders kwamen twee jaar geleden in het nieuws, toen ongeveer twintig mensen de bomen inklommen op het terrein van VDL Nedcar, uit protest tegen het kappen van de zeven hectare bos.

De actievoerders hebben ruim anderhalve week in zelfgebouwde boomhutten gezeten, voor ze door de politie naar beneden werden gehaald. Meerdere actievoerders werden aangehouden. De rechter oordeelde dat ze schuldig waren, maar deelde geen boetes of andere straffen uit.

Twee jaar geleden haalde de politie de actievoerders uit de bomen:

Politie begint aan ontruiming Sterrebos in Born

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl