Ongeveer 250 actievoerders gingen de straat op
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Boombetogers Sterrebos krijgen steun van 250 demonstranten

Ongeveer 250 mensen lopen vanmiddag mee met een demonstratie ter ondersteuning van de bezetting van het Sterrebos. Ze willen de negen demonstranten die nog in de bomen zitten een hart onder de riem steken.

De actievoerders komen uit onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Per bus zijn ze afgereisd naar Born waar de demonstratie aan de zuidkant van de autofabriek van VDL Nedcar begint. Van daaruit trekken ze naar het Sterrebos aan de andere kant van de fabriek.

De demonstranten spreken zich met spandoeken en leuzen uit tegen de voorgenomen kap van het bos, dat moet wijken voor uitbreidingsplannen van Nedcar. Volgens VDL is uitbreiding van de fabriek nodig om nieuwe klanten te werven, nu opdrachtgever BMW heeft aangegeven zich terug te trekken uit Born.

In deze video van vorige week leggen demonstranten die vóór de kap zijn uit waarom ze ervoor zijn:

'Bomen zijn ook belangrijk, maar wij gaan voor onze boterham'

De actievoerders zeggen niet tegen de autofabriek te zijn en zich solidair te voelen met de werknemers van VDL Nedcar. Maar volgens hen hoeft het bos niet gekapt te worden om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken.

Toespraken

De demonstranten worden toegesproken door een bezetter die al meer dan een week in een hangmat aan de rand van het bos verblijft. Ook zijn er toespraken van een klimaat- en een vakbondsactivist. 1Limburg doet verslag ter plaatse.

De protestactie in het Sterrebos is sinds vorige week vrijdag aan de gang. Aanvankelijk deden 20 mensen mee met het bomenprotest. Daarna wisselde het aantal actievoerders. Sommigen moesten hun actie bijvoorbeeld staken wegens vermoeidheid. Van de negen demonstranten die nu nog in de bomen van het Sterrebos bivakkeren, zijn er zes gisteren aangesloten.

Tijdens de actie waarbij meerdere milieuactivisten het bos probeerden te betreden, werden gisteren al eens 15 aanhoudingen verricht. Vandaag heeft een 58-jarige man zich gemeld bij de politie. Hij zou een busje hebben bestuurd, waar activisten uit zijn gesprongen om het bos in te rennen. Daarbij zou hij gevaarlijk rijgedrag hebben vertoond. De man wordt verdacht van poging tot zware mishandeling en/of bedreiging tegen twee beveiligers. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld in afwachting van het onderzoek, meldt het Openbaar Ministerie op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl