Wilde acties van het personeel, hier in mei 2023, haalden uiteindelijk niets uit
NOS NieuwsAangepast

Bijltjesdag bij Nedcar, personeel hoort wie weg moet

Bij VDL Nedcar in Born was het vandaag bijltjesdag. Alle ruim 2400 medewerkers kregen vandaag te horen of ze na 1 maart mochten blijven of niet. Ruim 1900 van hen komen op straat te staan.

Dat de autofabriek in Zuid-Limburg bijna 2000 medewerkers zou ontslaan was al langer bekend. Dit werd aangekondigd na een eerste ontslagronde in november. Toen kregen 1500 mensen te horen dat er voor hen geen werk meer was.

Voor de ontslagronde van vandaag werd alle productie bij de fabriek stilgelegd. "Wij verwachten dat iedereen op deze dag bij VDL Nedcar aanwezig is", schreef directeur John van Soerland gisteren aan het personeel. "Alleen medewerkers met een gegronde reden zijn uitgesloten van deze aanwezigheidsverplichting. Verlof, roostervrije dag en thuiswerken zijn geen gegronde redenen."

Het nieuws kwam niet als een verrassing voor de medewerkers, meldt 1Limburg:

Reacties op ontslagen bij Nedcar: 'Voelt niet goed dat je er zo uit moet'

De ontslagen volgen op het besluit van het Duitse merk BMW om na 1 maart 2024 geen auto's meer in Born te produceren. Hoewel eigenaar VDL goede hoop had dat andere (elektrische) autobouwers hun productie naar Born zouden overhevelen, gebeurde dat niet.

Batterijsystemen

Uiteindelijk blijven er volgens de directie na 1 maart nog 474 arbeidsplaatsen behouden. Het overgebleven personeel kan werken aan een reeks kleine opdrachten, zoals het assembleren (samenvoegen) van batterijsystemen voor BMW. VDL Nedcar zegt ervan uit te gaan dat die tak komende jaren zelfs kan doorgroeien, omdat elektrische auto's standaard gaan worden. Mogelijk gaan zich in de toekomst meer klanten melden, die (delen van) auto's in Zuid-Limburg willen produceren, aldus de directie.

Het personeel en de vakbonden hebben meermaals actie gevoerd voor een goed sociaal plan voor het personeel dat nu weg moet. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de ontslagen Nedcar-medewerkers een vergoeding meekrijgen die is gekoppeld aan het aantal jaren dat ze in de fabriek hebben gewerkt.

Op de speciale website Arbeidsmarktplaats.eu staan bovendien zo'n 600 vacatures, waar de mensen van Nedcar op kunnen solliciteren. "Onze inschatting is dat meer dan de helft van de medewerkers die in november hun baan verloren, weer aan het werk is," zegt Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging. De LWV is een partner in een groot project om Nedcar-medewerkers bij andere werkgevers te plaatsen.

Vakmensen

Mogelijk kunnen nog veel meer mensen elders terecht. Volgens verschillende deskundigen bestaat juist in Limburg grote behoefte aan vakmensen, ook in de sector metaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl