NOS Wielrennen

Spacehelmen leveren Visma geen podiumplaats op in Parijs-Nice, UAE wint ploegentijdrit

UAE wint derde etappe Parijs-Nice, ploegentijdrit levert Visma-Lease a Bike zesde plek op

UAE Team Emirates heeft met overmacht de ploegentijdrit gewonnen in Parijs-Nice. De ploeg die dit seizoen al sterk bleek in tijdritten, was op de derde dag van de Franse rittenkoers 15 seconden sneller dan Team Jayco AlUla.

Visma-Lease a Bike, dat met de opvallende nieuwe tijdrithelmen reed, moest 38 seconden toegeven op de favoriet.

Brandon McNulty van UAE is nu de leider in het algemeen klassement.

Andere regels

In de ploegentijdrit over bijna 27 kilometer golden andere regels dan normaal. Niet de tijd van de vierde renner, zoals gebruikelijk, maar van de eerste renner bepaalde de einduitslag in deze etappe.

Dat betekende ook dat kopmannen van een team ervandoor konden gaan om tijd voor het klassement te pakken en dat eventuele geloste renners ook de verloren tijd aan hun broek konden krijgen.

Veel ogen waren tijdens de race tegen de klok gericht op Visma-Lease a Bike. Niet dat het Nederlandse team per se bij de topfavorieten behoorde voor de winst, maar wel vanwege de 'spacehelmen'.

De aerodynamische helm zou de Nederlandse formatie meer tijdswinst moeten opleveren in de tijdritten. Maandag reed de ploeg daar voor het eerst mee in Tirreno-Adriatico.

Visma-Lease a bike over de finish

Maar Visma-Lease a Bike kon geen potten breken in de derde etappe. Matteo Jorgenson, Wilco Kelderman en Koen Bouwman zetten een tijd van 32.01,84 neer. Daarmee waren ze bijna veertig seconden langzamer dan de winnende ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten, die in 31.23,16 over de streep kwam.

Evenepoel en Roglic leveren tijd in

Soudal Quick-Step leek lang nog wel een bedreiging te kunnen vormen voor UAE. De Belgische formatie van klassementsfavoriet Remco Evenepoel was bij het eerste meetpunt 17 seconden sneller, maar uiteindelijk hielden ze daar niks van over. De ploeg verloor uiteindelijk 20 seconden ten opzichte van het winnende team in Auxerre.

Ook BORA-Hansgrohe, met Primoz Roglic, moest tijd toegeven. Voor de Sloveense kopman waren de 54 verloren seconden op UAE een harde klap.

Sterk Nederlands begin

De eerste twee ritten in Parijs-Nice werden gewonnen door een Nederlander. Zondag won Olav Kooij, de sprinter van Visma-Lease a Bike. Op dag twee boekte Arvid de Kleijn verrassend zijn allereerste WolrdTour-zege. Hij versloeg alle gevestigde topsprinters in de massasprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl