Primoz Roglic met de 'hoofdsok' in de ploegentijdrit van Parijs-Nice
NOS Wielrennen

Wielerbond verbiedt tijdrithelm met 'hoofdsok', spacehelm van Visma onder de loep

Wielerfederatie UCI komt in actie tegen nieuwe tijdrithelmen in de wielersport. Een dag na de introductie van een aantal opvallende nieuwe helmen, waaronder de spacehelm van het Nederlandse Visma-Lease a Bike, kondigt de UCI maatregelen aan.

De zogenaamde hoofdsok, die renners van onder meer Soudal Quick-Step en Bora-Hansgrohe al sinds de Vuelta van 2022 dragen onder de tijdrithelm, gaat in de ban. Vanaf 2 april is de sok rondom de nek van renners verboden in het profpeloton.

De UCI oordeelt dat de hoofdsok "in strijd is met UCI-reglementen die het gebruik van 'niet-essentiële' componenten verbiedt die niet enkel als kledij of voor veiligheidsredenen dienen."

Het aangekondigde verbod is opvallend, omdat helmen pas in professionele wielerwedstrijden mogen worden gedragen na goedkeuring van de UCI. Vorig jaar zijn de sokken door meerdere ploegen het hele seizoen gebruikt.

Onderzoek naar spacehelm

De opvallende, enorme gele helm van de Visma-formatie blijft voorlopig buiten schot. De UCI kondigt wel aan de eigen regels omtrent de helmen te onderzoeken.

  • EPA
    De nieuwe helmen van de Visma-ploeg in Parijs Nice
  • EPA
    De Bora-ploeg met hoofdsokken in Parijs Nice

"De UCI erkent dat deze nieuwe helmen niet meteen ingaan tegen de bestaande UCI-regels", aldus de mondiale wielerfederatie, "maar het baart ons zorgen dat de nieuwe trend in het tijdrithelmdesign meer focust op performance dan de primaire functies van de helm, namelijk het verzekeren van de veiligheid van de drager bij een valpartij".

Of en wanneer het tot een verbod van de nieuwe helmen komt, is niet bekend. In de ploegentijdrit van Parijs-Nice eindigde Visma-Lease a Bike dinsdag op de zesde plaats, 38 seconden achter winnaar UAE.

In Tirreno-Adriatico, waar de nieuwe helmen voor het eerst werden gebruikt, eindigde Visma-kopman Jonas Vingegaard maandag op de negende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl