NOS Wielrennen

Kooij klopt Pedersen op de streep en wint eerste etappe Parijs-Nice

Kooij klopt Pedersen op de streep en wint eerste etappe Parijs-Nice

Olav Kooij heeft de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De sprinter van Visma-Lease a Bike zat in de laatste bocht nog achter Mads Pedersen, maar net voor de streep ging Kooij de Deen van Lidl-Trek voorbij.

Laurence Pithie (Groupama-FDJ) kwam bij de licht oplopende finish als derde over de streep. Kooij is de eerste leider van de rittenkoers die volgende week zondag eindigt in Nice.

De openingsetappe begon aan de oever van de Seine, in het plaatsje Les Mureaux aan de rand van Parijs. Vanwege het heuvelachtige karakter van de 157,7 kilometer lange etappe stond het niet vast dat de zege betwist zou gaan worden in een sprint.

Over de eerste drie gecategoriseerde klimmetjes van de dag reed een kopgroep van drie voor het controlerende peloton uit. Nadat het drietal was ingerekend, wachtte op 18 kilometer voor de finish een tussensprint. Daar meldden de klassementsmannen zich plots vooraan.

Evenepoel en Jorgenson

Remco Evenepoel mengde zich nadrukkelijk in de strijd om bonificatieseconden bij een sprint na een kort steil klimmetje in Montainville. De Belg pakte er vier, de volle buit (zes seconden) ging naar Visma-renner Matteo Jorgenson.

Soudal-Quick Step-kopman Evenepoel maalde er niet om, hij trok na de tussensprint door en kreeg vijf man met zich mee. De samenwerking kwam echter niet op gang, waardoor de gretige Evenepoel toch maar eieren voor zijn geld koos.

Remco Evenepoel in de aanval

Het peloton kwam terug, met daarin nog meerdere sterke sprinters en hun hardwerkende knechten. Maar op de laatste beklimming van de dag, de Côte d'Herbeville (2,6 kilometer à 5 procent), ging het tempo opnieuw omhoog, waardoor onder anderen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen de grote groep moesten laten gaan.

Anthony Turgis wilde de sprint niet afwachten en probeerde het met een solo, maar werd met nog ruim 1,5 kilometer te gaan gegrepen. De sprint werd op millimeters beslist, maar Kooij wist het meteen zeker. Met zijn vuist in de lucht eiste hij zijn derde zege van het nog prille seizoen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl