Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

PSV houdt Feyenoord op 10 punten • Frenkie de Jong valt geblesseerd uit

liveblog gesloten

Samenvattingen

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Wil je alle samenvattingen van de 24ste speelronde van de eredivisie nog eens terugkijken? Ga dan naar onderstaand artikel:

De stand: PSV houdt Feyenoord op 10 punten

HER-ALM | Klaar in Almelo

Almere City FC heeft in de eredivisie na een sterke eerste helft met een 0-2 voorsprong bij Heracles Almelo alsnog punten verspeeld: 2-2. De bezoekers speelden het laatste half uur met tien man.

Lees meer:

HER-ALM | 90' Nog acht minuten

Het kan nog alle klanten op in Almelo, want niet alleen de thuisploeg krijgt in de slotfase nog kansen, ook de tien van Almere zijn dicht bij een derde goal. Er komen nog acht minuten blessuretijd bij op deze boeiende zondagavondwedstrijd.

Heracles - Almere City 2-2

HER-ALM | 80' Paal!

Heracles komt dichter bij de derde goal. Bruns schiet hard op de paal! Kan Heracles de comeback bekronen? Nog mimimaal tien minuten te gaan.

Heracles - Almere City 2-2

Frenkie de Jong valt geblesseerd uit bij Barcelona

Slecht nieuws voor Oranje? Frenkie de Jong valt in de 26ste minuut van het competitieduel van FC Barcelona met Athletic geblesseerd uit.

Fermin Lopez is zijn vervanger. De stand in San Mamés is 0-0.

Frenkie de Jong geblesseerd

HER-ALM | 65' DOELPUNT HERACLES ALMELO!

De gelijkmaker zat er aan te komen, met net een omhaal van Hornkamp op de kruising, en Ajdin Hrustic doet het. De Australië krult de bal prachtig in het doel.

Heracles - Almere City 2-2

Heracles viert de goal van Ajdin Hrustic

HER-ALM | 59' ROOD voor Robinet

Kelvin Leerdam wordt bij een luchtduel hard in het gezicht geraakt door Almere-spits Robinet. De VAR laat Dennis Higler naar de beelden kijken en arbiter geeft daarna rood. Almere met tien man verder.

Heracles - Almere City 1-2

Rood voor Robinet

HER-ALM | 48' DOELPUNT HERACLES ALMELO!

De ideale start van de tweede helft voor Heracles. Na hands van Floranus krijgt de ploeg een strafschop en die wordt door Hornkamp feilloos binnengeschoten. De spanning is helemaal terug.

Heracles - Almere City 1-2

Jizz Hornkamp benut de strafschop

HER-ALM | Tweede helft, drie wissels bij Heracles

Bij Heracles staat Mohamed Sankoh aan de aftrap voor de tweede helft. De invaller was op 26 november vorig jaar de man die drie keer scoorde tegen Almere City in Flevoland. Hij valt in voor Emil Hansson.

Verder vervangt Thomas Bruns Jordy Bruijn en Jannes Wieckhoff vervangt Ruben Roosken.

Ondertussen in Spanje: Girona zonder Blind onderuit, Atlético met Depay loopt in

Girona FC heeft in de Spaanse competitie niet weten te profiteren van het puntenverlies van koploper Real Madrid gisteren. Tegen RCD Mallorca kwamen de Catalanen een doelpunt van José Copete niet te boven.

Bij Girona bleef Daley Blind de hele wedstrijd op de bank. De international van het Nederlands elftal had de laatste tijd last van een voetblessure.

Lees meer:

Hattrickheld Sierhuis: 'Unieke dag, alles viel op zijn plek'

Hattrickheld Sierhuis: 'Unieke dag, alles viel op zijn plek'

HER-ALM | Rust

Het doorgaans zo defensieve Almere City laat zich in Almelo van een andere kant zien. De ploeg van coach Alex Pastoor is de bovenliggende partij en leidt verdiend.

Heracles - Almere City 0-2

HER-ALM | 35' DOELPUNT ALMERE CITY!

Robinet schiet de strafschop precies in de hoek.

Heracles - Almere City 0-2

Thomas Robinet benut de strafschop

HER-ALM | 34' Strafschop Almere!

Cathline raakt de bal volledig verkeerd, maar dan dreigt de bal bij Kornelius Hansen te belanden en begaat Ruben Roosken een overtreding op de Noor. Arbiter Dennis Higler geeft een penalty.

HER-ALM | 19' DOELPUNT ALMERE CITY!

Almere combineert zich het Heracles-strafschopgebied in, Yoann Cathline dribbelt naar binnen en schiet raak. Een verdiende voorsprong voor de bezoekers.

Gelijk na de goal ontstaat een mogelijkheid voor Robinet en aan de andere kant zorgt Jizz Hornkamp voor gevaar. Het is een leuke wedstrijd in Almelo. Wat opvalt, zijn de aanvallende intenties van Almere.

Heracles - Almere City 0-1

Yoann Cathline

HER-ALM | 10' Begin voor Almere

De start is voor de bezoekers in Almelo. Almere City komt al enkele in de buurt van doel van Heracles via onder anderen Yoann Cathline, zonder tot een echte kans te komen.

Heracles - Almere City 0-0

Álvaro Peña en Kelvin Leerdam

Ondertussen in Italië: Bologna blijft op Champions League-koers, Zirkzee scoort

Bologna heeft met een 2-1 zege op bezoek bij Atalanta Bergamo de vierde plaats in de Serie A steviger in handen. Die plek is aan het eind van het seizoen goed voor een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Atalanta staat nu zesde.

Joshua Zirkzee, die deze week voor het eerst werd opgenomen in de voorselectie van Oranje, maakte de 1-1 vanaf de penaltystip. Bij Bologna stond ook Sam Beukema in de basis.

Lees meer:

Ondertussen in Duitsland: Frimpong scoort voor Leverkusen, eerste landstitel dichterbij

In Leverkusen mag men steeds meer dromen van een eerste landstitel. Door een 2-0 derbyzege op FC Köln staat de ploeg in de Bundesliga nu tien punten voor op nummer twee Bayern München, dat gisteren gelijkspeelde tegen Freiburg.

Oranje-international Jeremie Frimpong maakte tegen Köln zijn achtste goal van het seizoen. De rechtsback gaf ook al zeven assists.

Lees meer:

HER-ALM | Aftrap

In Almere werd het 0-5. Wat wordt het in Almelo? Heracles - Almere City is begonnen.

Bosz baalt na PSV-Feyenoord van persoonlijke fouten, Slot prijst 'vervelende Til'

Trainer Peter Bosz was na afloop niet tevreden over het spel van PSV in de topper tegen Feyenoord (2-2). "Ik vond dit een van onze minste wedstrijden van het seizoen", zei hij.

De coach kon weinig met het feit dat de wedstrijd in Eindhoven voor de neutrale toeschouwer uiterst vermakelijk was. "Misschien was het vermakelijk als je het over strijd hebt of over hachelijke momenten voor de doelen, maar die komen voort uit fouten."

Lees meer:

Tahiri boos na wissel: 'Was niet beste reactie, maar ben mens met emotie'

Tahiri boos na wissel: 'Was niet beste reactie, maar ben mens met emotie'

Duel der gepromoveerde clubs

Het sluitstuk van de 24ste speelronde van de eredivisie is zondagavond Heracles Almelo tegen Almere City. Vorig seizoen speelden beide teams nog in de eerste divisie.

Heracles werd vorig seizoen kampioen in de eerste divisie met 85 punten. Almere City eindigde met 15 punten achterstand op plaats 3. Vorig seizoen nam Heracles de 3 punten mee uit Almere (2-3), maar kwam het in de thuiswedstrijd niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Heracles hield dit seizoen huis in de eerste eredivisie-ontmoeting tussen deze 2 clubs: 0-5 op 26 november 2023. Mohamed Sankoh (4', 64', 87') en Abdengo Nankishi (71', 78') maakten de doelpunten in Almere.

Met 27 punten doet eredivisiedebutant Almere het dit seizoen verrassend goed. Alleen PSV (13) en Feyenoord (11) noteerden dit seizoen zoveel clean sheets in de eredivisie als Almere City (9). Heracles heeft vijf punten minder dan Almere. Een overwinning vandaag in Almelo zou zeer welkom zijn voor de Heraclieden.

Stand eredivisie

Manchester City verslaat United na comeback en blijft in spoor Liverpool

Phil Foden (midden) zorgt voor de gelijkmaker van Manchester City in de derby tegen United

Manchester City blijft dankzij een zege in de stadsderby tegen Manchester United in het spoor van Premier League-koploper Liverpool. United kwam op voorsprong, maar City won op eigen veld met 3-1.

De regerend kampioen van de Premier League had voor rust een enorm overwicht, stapelde kans op kans en kreeg liefst twaalf corners, maar United ging met 0-1 de kleedkamer in.

FOR-EXC | Wedstrijdverslag

Sierhuis viert een doelpunt

Fortuna wervelt met hattrick Sierhuis langs Excelsior, dat weer verliest

Fortuna Sittard-coach Danny Buijs zag het met een glimlach aan, met een beetje ongeloof zelfs. Het was een onwerkelijk wervelend optreden van zijn ploeg in de eerste helft tegen een onthutsend zwak Excelsior. Na een 4-0 ruststand wonnen de Limburgers uiteindelijk met 5-2.

Met een totaal van 30 punten verstevigde Fortuna zijn positie in de middenmoot van de eredivisie. De recente cijfers van Excelsior in de degradatiestrijd zijn zorgelijk: vijf nederlagen in de laatste vijf duels.

De show voltrok zich zonder de gepasseerde tovenaar Alen Halilovic. Niet de Kroaat, maar Kaj Sierhuis was met een hattrick en twee assists de man van de wedstrijd. Hij kreeg vlak voor tijd een publiekswissel.

FOR-EXC | 90+2' Afgelopen

De wedstrijd zit erop in Sittard. Fortuna had geen kind aan een slap Excelsior en wint met 5-2. De zege brengt de Limburgers op dertig punten op de 11de plaats. Excelsior blijft vijftiende met 21 punten.

FOR-EXC | 87' Publiekswissel Sierhuis

Na een uitmuntende wedstrijd mag Kaj Sierhuis op de bank plaats gaan nemen. Uiteraard onder luid applaus gaat hij naar de kant.

FOR-EXC | 82' DOELPUNT EXCELSIOR!

Een van de spaarzame aanvallen van Excelsior levert een extra doelpunt op in deze pot. Horemans met de vroege voorzet vanaf rechts en Omorowa die binnen kan prikken. 5-2 in Sittard.

FOR-EXC | 79' Sierhuis mist een kans

Het lijkt onmogelijk, maar Sierhuis miste zojuist een kans. Het had zomaar zijn vierde van de dag kunnen zijn, want het was een hele grote. Van Gassel ligt echter in de weg.

FOR-EXC | 68' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

En toen was de marge weer vier. Simpel balverlies van Excelsior leidt een nieuwe Limburgse aanval in. Verdediger Guth pikt op, geeft mee aan Sierhuis en even later krijgt de Braziliaan de bal weer terug. Het was Sierhuis zijn tweede assist van de dag, wat een wedstrijd voor hem!

FOR-EXC | 61' DOELPUNT EXCELSIOR!

Uit het niets doet Excelsior wat terug. Derensili Sanches Fernandes schiet fraai raak na een snelle uitbraak. 4-1 in Sittard.

FOR-EXC | Sierhuis op dreef bij Fortuna

Kaj Sierhuis (9 goals) beleeft zijn meest productieve eredivisieseizoen. Tot vandaag stond zijn productie nog op gelijke hoogte met zijn campagne bij Groningen in 2019/2020 (6 goals).

FOR-EXC | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Sittard. Waar gaat dit eindigen voor Fortuna?

FOR-EXC | 45+1' Rust

Fortuna is heer en meester in eigen huis en gaat met een zeer comfortabele 4-0 voorsprong de rust in.

PSV-FEY | Reactie Timber

Timber: 'Het zijn pittige weken geweest'

FOR-EXC | 34' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Het is Kaj Sierhuis-middag in Sittard. De aanvaller schiet een volley schitterend raak vanaf randje zestien en heeft al na 34 minuten spelen een hattrick te pakken.

PSV-FEY | Reactie Gimenez

Gimenez: 'PSV haalt altijd een hoog niveau'

PSV-FEY | Reactie Til

Til over manier van juichen: 'Vrienden vonden dat ik altijd saai juichte'

FOR-EXC | 29' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

En daar is nummer drie. Fortuna speelt met Excelsior. Rodrigo Guth stoomt op en de Braziliaan levert een fraaie voorzet af tussen twee verdedigers in. Sierhuis kopt netjes raak en maakt zijn tweede van de dag.

FOR-EXC | 16' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Wat een spektakel opeens in Sittard. Een voorzet wordt door Lonwijk terug gebracht waarna Sierhuis van dichtbij binnen kan koppen. 2-0 voor Fortuna.

FOR-EXC | 13' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

De eerste kans van de wedstrijd is meteen raak en Fortuna mag feest vieren. Een uittrap van Van Gassel komt via de linkerkant (Sierhuis) alweer heel snel zijn kant op. Sierhuis geeft met buitenkantje rechts voor en Lonwijk rondt met een soepele voetbeweging fraai af.

FOR-EXC | Driouech geblesseerd

De oplettende kijker heeft gezien dat Couhaib Driouech ontbreekt bij Excelsior. Excelsior (W0-G1-V2) won geen van zijn 3 eredivisieduels zonder Driouech sinds zijn komst vorig seizoen.

HEE-PEC | Wedstrijdverslag

Osame Sahraoui viert de 1-0

Heerenveen bezorgt PEC derde nederlaag op rij

sc Heerenveen heeft in eigen huis het duel in de middenmoot van de eredivisie met PEC Zwolle gewonnen: 2-0. Heerenveen klom door de zege naar de negende plaats, PEC zakte naar positie dertien.

Het was de derde nederlaag op rij voor het PEC van oud-Heerenveen-coach Johnny Jansen.

FOR-EXC | 2' De toon is gezet

Binnen twee minuten is de eerste gele kaart al uitgedeeld. Fortuna-speler Lonwijk gaat op de voet van Kenzo Goudmijn staan en heeft al vroeg een prent te pakken.

PSV-FEY | Wedstrijdverslag

Guus Til

Til behoedt PSV voor nederlaag in heerlijke topper tegen Feyenoord

PSV en Feyenoord hebben in een heerlijke topper met 2-2 gelijkgespeeld in Eindhoven. De Rotterdammers hadden de eredivisiekoploper even in de houdgreep en stevenden af op een zege, maar invaller Guus Til voorkwam dat PSV zijn eerste competitienederlaag leed.

De laatste competitienederlaag van PSV dateert van 24 januari 2023, toen de Eindhovenaren met 1-0 verloren bij FC Emmen.

FOR-EXC | 1' Onderweg

De bal rolt in Sittard voor de vierde wedstrijd van vandaag.

FOR-EXC | Wat feitjes op een rij

- Excelsior won één keer bij Fortuna in eredivisie-verband. In 1983 won het de eerste ontmoeting: 0-1, goal Blanker.

- Fortuna won vijf van de andere zes duels. Vorig seizoen werd het 1-0: na rood voor Seuntjens (Fortuna) scoorde Vita.

- In augustus verspeelde Excelsior tot twee keer toe een voorsprong: 2-2.

- Nummer 12 Fortuna heeft zes punten meer dan nummer 15 Excelsior, dat zijn laatste vier wedstrijden verloor.

FOR-EXC | Wedstrijd 4/5

Om 16.45 uur gaan we rustig verder, want deze speelronde in de eredivisie zit er nog lang niet op. Fortuna ontvangt Excelsior voor een duel tussen de nummer 12 en 15 van de ranglijst.

PEC-HEE | 90+3' Ook einde wedstrijd in Heerenveen

Heerenveen doet goede zaken door met 2-0 te winnen van PEC. De Friezen stijgen naar de negende plaats, PEC blijft elfde.

PSV-FEY | 90+5' Afgelopen

Een zeer boeiende topper zit erop in Eindhoven. PSV en Feyenoord spelen met 2-2 gelijk.

PSV-FEY | 90+1' Vijf minuten extra tijd

Nog vier minuten te spelen in Eindhoven, waar Feyenoord nog altijd op zoek is naar de 2-3. De Rotterdammers hebben niks aan een gelijkspel willen de titelkansen nog enigszins levend houden.

PSV-FEY | 82' Slotfase breekt aan

Hoe gaat het hier eindigen? Beide ploegen willen nog wel voor de drie punten gaan, maar de krachten zullen langzamerhand wel wegvloeien. Ondanks dat er wat minder kansjes zijn, is het nog steeds een zeer vermakelijk duel.

PSV-FEY | 71' DOELPUNT PSV!

Guus Til

En toen was het opeens weer gelijk in Eindhoven. De Jong geeft een leep balletje mee aan invaller Guus Til en de oud-Feyenoord schiet fraai de 2-2 in de verre hoek.

HEE-PEC | 67' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

In Heerenveen is het inmiddels 2-0 geworden voor de thuisploeg. Van Amersfoort rondt een aanval soepeltjes af. Heerenveen op rozen in eigen huis.

PSV-FEY | 62' DOELPUNT FEYENOORD!

Dat dit duel nog wat doelpunten zou krijgen was niet gek, en daar is dan de eerste van de tweede helft. Geertruida met de goede actie aan de rechterkant en een harde voorzet. Bij de tweede paal staat Gimenez helemaal in zijn eentje.

De Mexicaan heeft de laatste tijd wat moeite om doelpunten te maken, maar deze was onmogelijk te missen. Feyenoord leidt in Eindhoven dankzij de 20ste van de Feyenoord-spits.

Gimenez viert de 1-2

PSV-FEY | 52' Grote kansen Feyenoord

Het spektakel gaat door in Eindhoven, waar Feyenoord twee keer heel dicht bij de voorsprong is. Eerst krijgt Geertruida een grote mogelijkheid om uit te halen, maar zijn schot gaat recht op Benitez af. Daarna Beelen met een inzet die richting kruising vliegt, maar Benitez ranselt de bal uit zijn doel.

PSV-FEY | 46' Eerste kans voor Feyenoord

De tweede helft gaat meteen verder waar we na 45 minuten gestopt waren. Gimenez komt door over links en schiet hard op doel. Benitez kan redding brengen in de korte hoek.

PSV-FEY | 46' Gaan we weer

We moesten even bijkomen van een enerverende eerste helft in Eindhoven, maar de bal rolt weer. Beide ploegen kwamen ongewijzigd het veld op.

PSV-FEY | 45+2' Rust

Een enerverende eerste helft zit erop in Eindhoven. PSV heeft het overwicht, maar heeft de vele kansen nog niet in een extra goal om kunnen zetten.

PEC-HEE | 45+2 DOELPUNT SC HEERENVEEN!

In Heerenveen stond het lang 0-0 ondanks een licht overwicht van de thuisploeg. Een benutte strafschop van invaller Anas Tahiri heeft daar verandering in gebracht.

PSV-FEY | 44' Weer PSV

Tillman met een fraaie solo en een harde voorzet. Lozano kan de bal binnenlopen, maar Geertruida zit hem net genoeg in de weg om de 2-1 te voorkomen. Toch lijkt de voorsprong voor de thuisploeg in de lucht te hangen.

PSV-FEY | 35' Weer een kans voor PSV

Onder toeziend oog van bondscoach Ronald Koeman krijgt PSV weer een grote kans. Een fraaie pass op de doorgelopen Schouten wordt door de middenvelder maar net naast geschoten. PSV heeft het beste van het spel op dit moment.

PSV-FEY | 29' PSV twee keer op de paal

Er gebeurt veel in Eindhoven. Eerst is het Thomas Beelen die een voorzet van Dest onschadelijk probeert te maken en daarbij al glijdend de bal op zijn eigen paal ziet belanden. Een minuut later kan Tillman aanleggen voor zijn tweede en gaat de bal via de vingertoppen van Wellenreuther op diezelfde paal. Feyenoord ontsnapt hier.

HEE-PEC | 25' Nog geen goals

In Friesland nog geen officiële doelpunten, wel een vroege wissel aan de kant van Heerenveen. Brouwers moet naar de kant en Tahiri is zijn vervanger.

Van Amersfoort scoorde zojuist wel, maar nam daarbij de bal met zijn hand mee.

PSV-FEY | 22' DOELPUNT FEYENOORD!

Het is weer gelijk in Eindhoven en net als bij de kans van Gimenez heeft Boscagli een negatieve hoofdrol. De verdediger wil Minteh uitkappen, maar verspeelt de bal knullig. De Gambiaanse aanvaller van Feyenoord kan daarna simpel Benitez omspelen en de bal in het lege doel schieten.

PSV-FEY | 18' Wereldkans Gimenez, Benitez redt PSV!

Feyenoord-spits Gimenez heeft na de winterstop nog maar een keer gescoord, in de eerste seizoenshelft maakte hij er 18. Zijn vormdip trekt hij voorlopig door naar dit duel want hij had zojuist Feyenoord op gelijke hoogte moeten schieten.

Boscagli schat een diepe bal helemaal verkeerd in waarna de Mexicaan alleen op keeper Benitez af kan gaan. Laatstgenoemde komt als winnaar uit de strijd.

PSV-FEY | 16' Leuk begin

Oogstrelend voetbal zien we niet in Eindhoven, maar de wedstrijd is wel zeer levendig te noemen. Beide ploegen zijn zeer strijdbaar, af en toe op het randje en erover, en jagen de boel flink op.

PSV-FEY | Feyenoord houdt dus niet de nul

De afgelopen vijf competitiewedstrijden kreeg Feyenoord geen enkel doelpunt tegen. Daar is vandaag dus al heel snel verandering in gekomen.

PSV-FEY | 4' DOELPUNT PSV!

Een droomstart voor PSV in deze topper. Luuk de Jong bezorgt de bal bij Tillman, die Hancko poort en op Wellenreuther af kan gaan. De Feyenoord-defensie kan er niet op tijd bij en de 1-0 ligt in het doel.

Tillman met de 1-0

PSV-FEY | 1' Aftrap

De bal rolt in Eindhoven. En ook in Heerenveen zijn we begonnen.

AJA-UTR | Wedstrijdverslag

Brian Brobbey

Ajax heeft weinig te duchten van tam FC Utrecht en pakt de volle buit

Ajax heeft de aanval van FC Utrecht, dat bij winst op één punt van de Amsterdammers was gekomen, afgeslagen. De ploeg van trainer John van 't Schip wist in een duel dat veelal het aanzien amper waard was, de punten in eigen huis te houden: 2-0. Dankzij de zege heroverden de Amsterdammers de vijfde plaats op Go Ahead Eagles.

HEE-PEC | Wat feitjes op een rij

- Heerenveen-PEC Zwolle is toe aan zijn dertiende eredivisie-editie. De punten bleven zes keer in Heerenveen en drie keer gingen ze mee naar Zwolle.

- PEC won de laatste twee ontmoetingen. Na het vorige duel (0-1, penalty Van Polen) werd coach Jansen ontslagen bij Heerenveen. Hij traint nu PEC.

- In Zwolle werd het vorige maand 2-2.

- Van Ee (Heerenveen) en Van den Berg (PEC Zwolle) zijn geschorst.

PSV-FEY | Wat feitjes op een rij

- PSV hield in 34 van de 67 thuisduels met Feyenoord de punten in Eindhoven. Vorig seizoen won PSV met 4-3: Obispo tekende voor de winnende goal (83.).

- Feyenoord boekte zijn 21ste zege twee seizoenen geleden: 0-4 (doelpunten van Toornstra (2), Linssen en Dessers). In 2010 verloor Feyenoord onder trainer Been met liefst 10-0 van Ruttens PSV. Leerdam (Feyenoord) kreeg vroeg rood.

- PSV,dat al 39 competitieduels niet verloor, speelde dit seizoen al drie keer tegen Feyenoord in De Kuip. Het won de Johan Cruijff-schaal (0-1) en was in de competitie ook te sterk (1-2). In de achtste finales van de beker verloor het vorige maand met 1-0.

- Eredivisie-topschutter Luuk de Jong (PSV) scoorde in zijn laatste acht duels twaalf keer. De teller staat op 22 goals. Feyenoord-spits Giménez was al 19 keer trefzeker, maar maakte na de winterstop nog maar één doelpunt.

- Feyenoord bereikte donderdag ten koste van FC Groningen de finale van het KNVB-bekertoernooi: 2-1.

PSV-FEY | Genadeklap voor Feyenoord?

We gaan snel door naar de topper van vandaag. PSV, dat in 2018 voor het laatst kampioen werd, kan vanmiddag een reuzenstap zetten richting de titel. De Eindhovenaren hebben tien punten voorsprong op huidig landskampioen Feyenoord, en kunnen dus naar dertien punten uitlopen. Met nog tien duels te gaan kan de ploeg van Peter Bosz vandaag dus de genadeklap uitdelen.

AJA-UTR | 90+9' Afgelopen

Aan de kwelling die Ajax-Utrecht heet is eindelijk een einde gekomen. Ajax boekt een belangrijke overwinning in de strijd om plek vijf. De zege zorgt ervoor dat het gat met Utrecht nu zeven punten is. Voor Utrecht komt er een einde aan een reeks van 15 ongeslagen duels.

AJA-UTR | 90+1' Slotfase breekt aan

Negen minuten blessuretijd in Amsterdam, waar Ajax nog altijd op 2-0 staat. Na de rode kaart van Rensch ligt de bal vooral aan een Utrecht-voet, maar een slotoffensief met veel grote kansen heeft het nog niet opgeleverd.

TWE-AJA (v) | 90+4' Afgelopen

De voetbalsters van Twente speelden 15 competitiewedstrijden en tot nu toe werd er elke keer gewonnen. Daar is vandaag verandering in gekomen want Ajax wint met 3-0 in Enschede.

AJA-UTR | 83' RODE KAART AJAX!

Devyne Rensch mag gaan douchen. De verdediger van Ajax komt wel heel wild met de noppen vooruit in bij Sam Lammers en krijgt eerst geel. Na tussenkomst van de VAR krijgt hij de rode kaart.

Rensch raakt Lammers

AJA-UTR | Jansen op bezoek

Pascal Jansen bij Ajax-Utrecht

Hey, wie hebben we daar? Pascal Jansen werd in januari ontslagen bij AZ en zit vanmiddag op de tribune in de Arena. De Amsterdammers zijn nog op zoek naar een trainer voor het nieuwe seizoen want in principe maakt Van 't Schip alleen dit seizoen af.

AJA-UTR | 77' DOELPUNT AJAX!

Een verre trap komt uiteindelijk bij Brobbey terecht. De spits houdt de bal eventjes bij zich en geeft dan mee aan de meelopende Taylor. De middenvelder schiet simpel raak voor de 2-0.

AJA-UTR | 67' Wissels helpen Utrecht

Een driedubbele wissel aan de kant van Utrecht heeft de bezoekers nieuw elan gegeven. Met Bozdogan, Iqbal en Jensen binnen de lijnen zijn de Utrechters al een paar keer gevaarlijk op de Ajax-helft terecht gekomen.

TWE-AJA (v) | 73' DOELPUNT AJAX!

In Enschede is Ajax inmiddels dankzij Van de Velde op 3-0 gekomen tegen het ongenaakbare Twente. De Twentevrouwen hadden al hun 15 wedstrijden tot nu toe gewonnen in de Azerion eredivisie, maar dit duel gaan ze waarschijnlijk verliezen.

PSV-FEY | Geen Veerman bij PSV

De opstelling van PSV is onderweg, maar wat wel zeker is, is dat dit duel te vroeg is gekomen voor Joey Veerman. De middenvelder kampt met een spierblessure.

PSV-FEY | Opstelling Feyenoord

Daar is de opstelling van Feyenoord. Calvin Stengs liep donderdag in het bekerduel met FC Groningen hoogstwaarschijnlijk een zware blessure op en is er sowieso niet bij vandaag. Jongeling Antoni Milambo is zijn vervanger. Verder keert Gimenez, die geschorst was tegen Groningen, terug in de punt van de aanval. Quilindschy Hartman, ziek thuis tegen Feyenoord-Groningen, is weer van de partij.

Ondrej Lingr, matchwinner in het duel met Groningen, is ziek en vandaag niet van de partij.

TWE-AJA (v) | Ajax ook nog in Enschede op voorsprong

In de Grolsch Veste rolt de bal inmiddels ook weer. Daar is het 2-0 in het voordeel van de Ajaxvrouwen. Op onze stream op NOS.nl en in de NOS-app kun je de doelpunten van Leuchter en Noordam terugkijken via de momenten-knop.

AJA-UTR | 46' Tweede helft

Geen Azarkan bij Utrecht in de tweede helft. Hij kreeg voor rust al een flinke tik te verwerken en kan niet verder. De Deen Okkels heeft hem vervangen. Bij Ajax geen wijzigingen.

AJA-UTR | 45' Rust

We gaan de kleedkamers in. Uitpuffen hoeft niet want heel veel gebeurde er niet in de Arena.

AJA-UTR | 39' DOELPUNT AJAX!

Brian Brobbey

Een van de eerste hele grote kansen is meteen raak. Dat had deze wedstrijd wel even nodig. Sosa komt door op links en geeft de bal met zijn grote teen mee aan Brobbey. Die schiet door de benen van keeper Branderhorst raak voor de 1-0.

AJA-UTR | 34' Moeizaam duel

De neutrale toeschouwer zal waarschijnlijk overgeschakeld zijn naar een ander duel want Ajax-Utrecht kan op geen enkele wijze boeien. Ajax speelt net zo moeizaam zoals het al het hele seizoen doet en Utrecht zit ook niet lekker in de wedstrijd.

Klein hoogtepuntje zojuist met Sam Lammers die uit de draai hoog over schiet.

TWE-AJA (v) | 25' DOELPUNT AJAX!

In Enschede ligt de bal er wel in inmiddels. Romée Leuchter opent de score voor de bezoekers.

AJA-UTR | 15' Laag baltempo

Het sprankelt nog niet echt in de Arena. Ajax kan nog geen vuist maken en Utrecht vindt het voorlopig wel best zo.

TWE-AJA (v) | Ook een topper in de Azerion Vrouwen Eredivisie

In de Azerion Vrouwen Eredivisie staat er vandaag ook een topper op het programma. In de Grolsch Veste is er zojuist afgetrapt bij de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax. Twente is de koploper in de competitie en nummer twee Ajax volgt op negen punten.

Het duel is live te zien via NOS.nl en in de NOS-app.

AJA-UTR | 1' Aftrap!

De wedstrijd in de Arena begonnen!

AJA-UTR | Wat feiten op een rij

- Dit duel is 53x eerder gespeeld, met 40 overwinningen voor Ajax en 6 zeges voor FC Utrecht.

- Eerder deze competitie won Utrecht thuis met 4-3 van Ajax. Het was de laatste wedstrijd van Maurice Steijn als trainer van Ajax.

- Het was voor FC Utrecht het begin van een ongeslagen reeks van inmiddels 15 wedstrijden (clubrecord), waarvan het de laatste vier won. Nummer 8 FC Utrecht heeft nog maar vier punten achterstand op nummer 5 Ajax, dat niet meer won in z'n laatste vier competitiewedstrijden (2x verlies; 2x gelijk). De laatste overwinning was een maand geleden in Almelo tegen Heracles (2-4).

- Nick Viergever van FC Utrecht speelde 4 seizoenen voor Ajax: 84 eredivisiewedstrijden, waarin de verdediger 6x scoorde (1x tegen Utrecht). Mike van der Hoorn van FC Utrecht speelde 33 eredivisie-duels voor Ajax (3 doelpunten). Zakaria Labyad en Victor Jensen van FC Utrecht speelden ook voor Ajax.

- Mike van der Hoorn speelt het 300ste competitieduel van zijn profcarrière. Dit is Van der Hoorns 149ste eredivisie-optreden, daarnaast speelde hij 32 duels in de Premier League, 74 in de Championship, 23 in de Bundesliga en 22 in de eerste divisie.

AJA-UTR | Basisdebuut voor Kaplan

Vorige week speelde Ajax met vijf verdedigers bij AZ en ging het met 2-0 onderuit. Toch houdt trainer John van 't Schip vast aan de nieuwe opstelling. Josip Sutalo raakte deze week geblesseerd op de training dus de trainer heeft wat geschoven.

Ahmetcan Kaplan is de vervanger van Sutalo, daarmee heeft de Turk zijn eerste basisplaats te pakken. Tristan Gooijer staat ook in de basis, dat gaat ten koste van Anton Gaaei, die in het duel tegen AZ na 36 minuten al werd gewisseld. Gaaei, die ongelukkig speelde tegen AZ, wordt vandaag door Van 't Schip buiten de selectie gehouden om hem mentale rust te gunnen.

Op het middenveld keert Jordan Henderson terug. Hij bleef op de bank in Alkmaar. De Engelsman staat naast Sivert Mannsverk, die voor het eerst sinds september weer een basisplaats heeft.

AJA-UTR | Vooruitblik

Ron Jans

'Wankelend' Ajax hoeft Jans niet te bellen: 'Geweldig naar mijn zin bij FC Utrecht'

Na een ongure seizoenstart schijnt de zon weer bij FC Utrecht. Wat doet trainer Ron Jans toch met een elftal? "Dat vraag ik me ook weleens af", reageert de hoofdrolspeler, om vervolgens te antwoorden met: "Niets bijzonders eigenlijk ..."

Het is vanmiddag (12.15 uur) Ajax tegen FC Utrecht. Eind oktober werd dat duel in de Galgenwaard gespeeld. Maurice Steijn was nog trainer van Ajax. Utrecht won met 4-3 en ging door 'de driepunter' over Ajax heen in de stand: Utrecht zestiende, Ajax zeventiende.

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Welkom!

Het is de dag van de topper in de eredivisie tussen de ongenaakbare koploper PSV en nummer twee Feyenoord. Dat duel begint, net als de wedstrijd tussen Heerenveen (10) en PEC (11), om 14.30 uur.

Maar eerst een heerlijk voorafje met Ajax - FC Utrecht. Om 12.15 uur wordt er in de Johan Cruijff Arena afgetrapt bij het duel tussen de nummer zes en nummer acht van de competitie. Het verschil is vier punten in het voordeel van de Amsterdammers.

Om 16.45 uur spelen Fortuna Sittard en Excelsior tegen elkaar in Limburg en Heracles en Almere City sluiten om 20.00 uur de 24ste speelronde van de eredivisie af.