Napoli geeft Juventus dreun in titelstrijd, Bologna op Champions League-koers

Voor Juventus is de landstitel na een 2-1 nederlaag tegen Napoli ver weg. Koploper Internazionale kan het gat met Juve morgenavond met een zege op Genoa vergroten naar vijftien punten.

Voor regerend kampioen Napoli, dat in de middenmoot staat, is het seizoen eigenlijk al mislukt. Maar een wedstrijd tegen Juventus is een verhaal apart.

Napoli ziet zichzelf als de parel van de Mezzogiorno, het rauwe zuiden van Italië. Juventus staat voor Napoli-fans symbool voor de arrogantie van het rijkere noorden van het land.

In het Diego Armando Maradona Stadion streed Napoli dan ook voor elke meter. Door een goal van Khvicha Kvaratskhelia kwam de thuisploeg kort voor rust op een 1-0 voorsprong.

Juventus, dat een hoop kansen kreeg, leek in de tachtigste minuut een punt te redden toen Federico Chiesa hard raak schoot. Maar een minuut voor tijd miste Victor Osimhen een penalty en maakte Giacomo Raspadori uit de rebound de winnende.

Bologna wint bij Atalanta

Bologna won eerder op de dag 2-1 zege op bezoek bij Atalanta Bergamo. De club heeft de vierde plaats in de Serie A daarmee steviger in handen. Die plek is aan het eind van het seizoen goed voor een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Atalanta staat nu zesde.

Joshua Zirkzee, die deze week voor het eerst werd opgenomen in de voorselectie van Oranje, maakte de 1-1 vanaf de penaltystip. Bij Bologna stond ook Sam Beukema in de basis.

Aan Atalanta-zijde waren Oranje-internationals Marten de Roon en Teun Koopmeiners opgesteld.

Joshua Zirkzee

Atalanta begon goed aan de wedstrijd en kwam via een intikker van de Nigeriaanse aanvaller Ademola Lookman op voorsprong. In de eerste helft had Bologna weinig in te brengen.

Duel slaat om

In de tweede helft sloeg de wedstrijd om. Na een klein uur spelen zette Koopmeiners een onhandige tackle in zijn eigen zestien in. Zirkzee schoot de penalty die daarop volgde uiterst koel binnen. Het was zijn tiende goal van het seizoen.

Nauwelijks bekomen van de schrik, kreeg Atalanta een tweede klap. De Schot Lewis Ferguson plukte een bal uit de lucht en mikte die de verre hoek in.

Atalanta zette daarna aan, maar creëerde weinig. Bologna won en mag dromen van zijn eerste Champions League-campagne ooit.