Wekdienst 26 januari
NOS Nieuws

Wekdienst 26/1: Tussenvonnis in genocidezaak tegen Israël • Schaatsers in actie in Salt Lake City

Goedemorgen! Vandaag doet het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een tussentijdse uitspraak in de genocidezaak tegen Israël. En de internationale schaatstop hervat het wereldbekerseizoen met de wedstrijden in Salt Lake City.

Eerst het weer: Vanochtend trekt een regengebied van west naar oost over het land. Daarbij staat een stevige zuidwestenwind met kans op zware windstoten. In de middag wordt het droog en breekt de zon door bij een graad of 7.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag doet een tussentijdse uitspraak in de genocidezaak tegen Israël. Een definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten, maar het ICJ kan al wel voorlopige maatregelen opleggen. De uitspraak is vanaf 13.00 uur live te volgen via NOS.nl en in de app.
  • Vanaf vandaag is de 21ste Nationale Tuinvogeltelling. Het is de oudste natuurtelling van Nederland, waar elk jaar meer dan 100.000 mensen aan meedoen. Traditiegetrouw eindigt de huismus op de eerste plaats.
  • De internationale schaatsers hervatten hun wereldbekerseizoen in Salt Lake City. Op het snelle Amerikaanse ijs beginnen de vrouwen met de 1000 meter, gevolgd door de mannen. Alle afstanden zijn live te volgen bij de NOS, via een livestream in de app en op NOS.nl.
  • Op het grandslamtoernooi in Australië vinden de halve finales plaats bij de mannen. Titelverdediger Novak Djokovic neemt het op tegen Jannik Sinner en in de andere halve finale gaat het tussen Daniil Medvedev en Alexander Zverev. De halve finales bij de vrouwen waren gisteren al.

Wat heb je gemist?

Bij een zitting van de VN-Veiligheidsraad hebben Rusland en Oekraïne elkaar over en weer verwijten gemaakt over de vliegtuigcrash in de Russische regio Belgorod. Daarbij kwamen volgens Rusland 65 Oekraïense krijgsgevangen om het leven.

Een Oekraïense diplomate zei dat Rusland tegen de protocollen in geen onderzoekers toelaat op de plek van de crash. Volgens Oekraïense inlichtingen zouden er bovendien "maar vijf lichamen naar het plaatselijke mortuarium in Belgorod" zijn gebracht. Op beelden van de crashsite zou verder geen spoor van lichamen te zien zijn.

Een Russische diplomaat verweet Oekraïne op zijn beurt "een geplande aanval" te hebben uitgevoerd op het toestel, ten koste van zijn eigen burgers. Rusland claimt dat het toestel woensdag is neergehaald door een Oekraïense luchtafweerraket.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Ze zorgden vorige maand voor een enorme bekerstunt door Ajax uit te schakelen en gisteravond leek het er lang op dat ook Cambuur aan het zwaard zou worden geregen, maar het bekeravontuur van USV Hercules zit erop. Het werd wel een spectaculair duel met verlenging, waarin Cambuur in de dying seconds de 3-4 tegen de netten prikte.

Coach René van der Kooij van de Utrechtse ploeg is hoe dan ook trots op zijn jongens:

Hercules-coach Van der Kooij: 'Jongens verdienen nog een feestje'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl