De 58-jarige Kenneth Eugene Smith
NOS Nieuws

Executie met stikstof in Alabama voltrokken

In de Amerikaanse staat Alabama is de veroordeelde moordenaar Kenneth Eugene Smith geëxecuteerd. Dat gebeurde door middel van stikstof, een primeur. Volgens de staat is de methode humaan, maar critici noemen die wreed en in strijd met het internationaal recht.

De hele procedure duurde volgens persbureau AP 22 minuten. Smith (58) kreeg een masker op waarmee hem stikstof werd toegediend.

Vooraf hadden de autoriteiten voorspeld dat Smith binnen een minuut het bewustzijn zou verliezen en dat zijn dood binnen enkele minuten zou volgen. Volgens persbureau AP bleef Smith ogenschijnlijk echter minutenlang bij kennis, waarbij zijn lichaam begon te schudden en zijn ademhaling zwaar werd.

'Adem ingehouden'

"Voor zeker twee minuten leek hij te schudden en kronkelen op de stretcher, waarbij hij de boeien soms strak aantrok", beschrijft een aanwezige journalist het proces. "Daarna volgden enkele minuten moeizame ademhaling, tot het ademen niet meer viel waar te nemen."

Tussen het moment dat het gas begon te lopen en de vaststelling van zijn dood zat ongeveer 10 minuten.

Volgens een justitiewoordvoerder verliep de executie zoals verwacht. "Het leek erop dat Smith zolang mogelijk zijn adem probeerde in te houden. Dat hij zich probeerde los te rukken zal een onwillekeurige beweging zijn geweest. Allemaal zoals verwacht."

Andere getuigen zeggen dat de executie niet verliep zoals beloofd. "We zagen niet iemand die na een halve minuut het bewustzijn verloor", zegt dominee Jeff Wood, die Smith in de executieruimte bijstond. "We zagen iemand minutenlang vechten voor zijn leven."

Andere manieren

Wood, die al vaker executies bijwoonde, zegt dat een dodelijke injectie humaner verloopt. Volgens hem waren zelfs gevangenismedewerkers verrast over hoe slecht deze nieuwe methode werkte. "Ik denk dat ze heel verrast waren dat het niet gladjes verliep. Een medewerker was zo nerveus dat hij stond te tapdansen."

De laatste woorden van Smith waren grotendeels onverstaanbaar door het masker dat hij voor de executie moest dragen. Wel was te horen dat hij meende dat Alabama "de mensheid terug in de tijd zet" met deze executie. Verder maakte hij een liefdesgebaar naar familieleden.

Smith werd in 1988 veroordeeld voor de huurmoord op de 45-jarige vrouw van een predikant. In ruil voor 1000 dollar vermoordde hij haar in opdracht van haar man. Die zat diep in de schulden en wilde een levensverzekering innen.

De vrouw van Smith en de zoon van de vermoorde vrouw waren bij de executie aanwezig:

'Blij dat deze dag voorbij is'

Gisteren wees het Hooggerechtshof een verzoek om Smiths executie tegen te houden af. Gouverneur Kay Ivey van Alabama zei na afloop van de executie dat het recht had gezegevierd. Ze zei te bidden voor de familie van de vermoorde vrouw en sprak de hoop uit dat zij de zaak kunnen afsluiten.

De nieuwe executiemethode werd geïntroduceerd omdat medicijnfabrikanten niet willen dat hun middelen worden gebruikt voor dodelijke injecties. Het was voort het eerst sinds 1982 dat er in de VS een nieuwe manier wordt gebruikt om het doodvonnis te voltrekken.

In 2022 was al geprobeerd Smith met een injectie te executeren, maar dat mislukte. Smit zei daarna dat hij er een trauma door had opgelopen. De mislukte executie gebeurde in een periode waarin er al veel discussie was over de dodelijke injectie. Een andere executie werd daarom ook afgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl