Politiefoto van de ter dood veroordeelde Kenneth Eugene Smith
NOS NieuwsAangepast

Alabama eerste Amerikaanse staat die doodstraf met stikstof voltrekt

De Amerikaanse staat Alabama zal vandaag de veroordeelde moordenaar Kenneth Eugene Smith met stikstof ter dood brengen. Het is voor het eerst dat deze executiemethode wordt toegepast.

Het Hooggerechtshof heeft het verzoek om de executie tegen te houden, afgewezen. Smith overleefde in 2022 een executiepoging met een injectie. Dat leidde tot een herziening van de doodstrafprocedures in Alabama.

Smith beweerde in zijn verzoek dat de mislukte poging hem een ernstig trauma had bezorgd en dat de gang van zaken in strijd was met het grondwettelijk verbod op wrede straffen. De mislukte executie gebeurde in een periode waarin er al veel discussie was over de dodelijke injectie. Een andere executie werd daarom ook afgeblazen.

Pure stikstof

Bij de nieuwe methode krijgt de veroordeelde een masker op, waarna er minimaal vijftien minuten lang pure stikstof wordt toegediend. Stikstof is een gas dat je niet ruikt of ziet. Toch bestaat de lucht die mensen inademen voor 78 procent uit stikstof en voor 21 procent uit zuurstof. Doordat de zuurstof wordt weggenomen, zal de veroordeelde sterven.

Volgens de Republikeinse procureur-generaal van Alabama is de methode "misschien wel de meest humane executiemethode ooit bedacht". Het VN-mensenrechtenbureau riep de staat op om de executie stop te zetten, omdat die in strijd zou zijn met internationaal recht.

Huurmoord

Smith werd in 1988 veroordeeld voor de huurmoord op de vrouw van een predikant. In ruil voor 1000 dollar vermoordde hij haar in opdracht van haar man. Die zat diep in de schulden en wilde een levensverzekering innen.

Bij Smiths mededader werd de doodstraf al in 2010 voltrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl