De Ingenuity in actie op Mars
NOS Nieuws

Helikopter die 5 vluchten zou doen op Mars na 72 vluchten 'uitgevlogen'

Na drie jaar is er een einde gekomen aan de missie van de NASA-helikopter Ingenuity op de planeet Mars. Volgens de ruimtevaartorganisatie heeft het toestel bij een landing schade opgelopen aan een of meer rotorbladen en kan het niet meer vliegen.

De Ingenuity kwam in februari 2021 met Mars-rover Perseverance op de planeet aan. Het luchtvaartuig zou eigenlijk vijf testvluchten doen in dertig dagen, maar het werden er veel meer.

Sinds april 2021, toen de onbemande helikopter het eerste toestel werd dat een vlucht maakte op een andere planeet, zijn uiteindelijk 72 vluchten uitgevoerd. Ingenuity vloog daarmee veertien keer verder dan was gepland.

De NASA benadrukt dan ook dat de missie van Ingenuity een daverend succes was en dat de verwachtingen ruimschoots zijn overtroffen.

Perseverance gaat door

"De historische reis van Ingenuity is tot een einde gekomen", zegt Bill Nelson van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. "Door missies als deze maakt NASA de weg vrij voor toekomstige vluchten in ons zonnestelsel en voor slimmere, veiligere menselijke verkenningen naar Mars en daarbuiten."

Volgens de BBC komt het einde van de Ingenuity niet slecht uit. De Perseverance gaat komende tijd een aantal lange, snelle ritten ondernemen in de Jezero-krater en voor de Ingenuity zou het bijhouden van de rover waarschijnlijk een brug te ver geweest zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl