NOS Voetbal

De toekomst van Oranje: twintig grote talenten van Nederland anno 2023

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Xavi Simons was in 2017 op 14-jarige leeftijd de jongste telg van dit nest met veelbelovende kuikens. Simons werd groot, vloog uit over de velden en bereikte het Nederlands elftal.

Simons is een uitzondering. Een toekomst in het Nederlands elftal is maar voor een enkeling weggelegd. Een prikkelende gedachte is het wel. Hoe ziet de toekomst van Oranje eruit?

Net als in de voorgaande jaren zet de NOS, met hulp van meerdere deskundigen uit het jeugdvoetbal, twintig grote Nederlandse voetbaltalenten onder de 20 jaar (dit keer geboren op of na 1 januari 2004) op een rij. In willekeurige volgorde.

Ruben van Bommel (AZ, 19 jaar)

Soms is het verleden ook de toekomst van Oranje. Meerdere zonen van de WK-generatie van 2010 timmeren aan de weg.

Ruben van Bommel

De behendige vleugelspits Ruben van Bommel, zoon van Mark en kleinzoon van Bert van Marwijk, schopte het bij AZ zelfs al tot de eredivisie. Met twee goals in elf wedstrijden (waarvan zes als invaller) doet hij het niet onaardig.

Ayoub Ouarghi (Feyenoord, 15 jaar)

Volgers van Soufiane Touzani's YouTube-kanaal kennen hem al een tijdje. Ayoub 'het Monster' Ouarghi. Een veelzijdige middenvelder. Beresterk, vlammend schot, sublieme techniek en geweldige dribbels.

Een attractie, deze Amsterdammer in Rotterdamse dienst. Woensdag stond hij in de Youth League op 15-jarige leeftijd in de basis bij Feyenoord tegen Celtic. In mei tekende hij zijn eerste profcontract. Touzani was erbij.

Silvano Vos (Ajax, 18 jaar)

Diep in de crisis van Ajax kreeg Silvano Vos het publiek in de Johan Cruijff Arena enthousiast met zijn invalbeurt tegen Olympique Marseille. Een welkom lichtpuntje, zo'n brutaal talent uit eigen gelederen.

Nadat de middenvelder voor een onbesuisde tackle zijn tweede gele kaart had ontvangen, kreeg hij op weg naar de kleedkamer een staande ovatie. Vos antwoordde dankbaar, met applaus.

Tygo Land (PSV, 17 jaar)

"Tygo is een unieke speler", zei PSV-coach Peter Bosz na het debuut van Tygo Land in de eredivisie. "Deze jongen heeft, als hij hard blijft werken, een heel mooie toekomst voor zich."

Tygo Land

De Drent belandde via sc Heerenveen in de PSV-jeugd. Zijn spel wordt vergeleken met dat van Frenkie de Jong.

Philip Brittijn (De Graafschap, 19 jaar)

Bij De Graafschap doen ze iets goed. De eigen jeugd krijgt een kans. Op 19-jarige leeftijd zijn Turks jeugdinternational Basar Önal en de Nederlandse jeugdinternationals Devin Haen en Philip Brittijn bepalende spelers.

Önal en Haen zorgen voor het aanvallende gevaar, Brittijn bepaalt met zijn inzicht en loopvermogen het ritme op het middenveld.

Amourricho van Axel Dongen (19 jaar, Ajax)

Een typerend basisdebuut kende Amourricho van Axel Dongen in oktober tegen AZ. Met een blessure viel hij uit.

Typerend omdat de aanvaller al jaren te boek staat als groot talent, maar ook al jaren wordt geteisterd door blessureleed.

Kees Smit (AZ, 17 jaar)

Hij was een van de gezichten van de AZ-generatie die afgelopen seizoen furore maakte met winst in de Youth League en het bereiken van de wereldbekerfinale. Een doeltreffend schot van Kees Smit vanaf de middenlijn tegen FC Barcelona was een hoogtepunt.

AZ-talent Smit scoort vanaf de middenlijn tegen Barcelona in Youth League

Met een contract tot medio 2026 toonde AZ onlangs vertrouwen in een toekomst met de middenvelder. Minuten maken in de eerste divisie is dit jaar het credo, volgend jaar moet de Heiloër richting het eerste.

Isaac Babadi (PSV, 18 jaar)

Hij was de revelatie van PSV begin dit seizoen. Na die vliegende start werd het stiller rond Isaac Babadi. De Nijmegenaar heeft zware concurrentie op het middenveld.

Het wachten is bovendien op een nieuw contract. De tijd dringt wat dat betreft, want zijn verbintenis loopt in 2024 af.

Antoni Milambo (Feyenoord, 18 jaar)

Zijn eerste eredivisiegoal, zijn eerste basisplaats en zijn debuut in de Champions League. Het gaat de goede kant op met de krachtige aanvallende middenvelder bij Feyenoord.

Antoni Milambo viert zijn eerste goal in de eredivisie tegen Vitesse

Tegen Atlético Madrid verraste Antoni Milambo met een onvervalste 'Cruyff Turn'. Antoine Griezmann had het nakijken.

Wouter Goes (AZ, 19 jaar)

Toen er in de jeugd van Ajax aan hem werd getwijfeld, vertrok de verdediger naar AZ. Achteraf een prima keuze. Met lef strooit hij met passes, met passie verdedigt hij.

"Als ik wegga, is Wouter mijn opvolger", zei de vertrokken Pantelis Hatzidiakos. Voorlopig zit Goes nog in de wachtkamer.

Gabriel Misehouy (Ajax, 18 jaar)

Gabriel Misehouy onderscheidde zich bij Jong Ajax in de eerste maanden van dit seizoen: vijf goals en twee assists in negen wedstrijden in de eerste divisie.

Gabriel Misehouy

Terug van een blessure is het wachten op die vorm en wachten op een kans in het eerste voor de begaafde middenvelder.

Wessel Kuhn (PSV, 17 jaar)

Tussen de blinkende brille even aandacht voor een noeste arbeider. Wessel Kuhn verstaat het vak van verdedigen. Onlangs droeg de Helmonder voor het eerst de aanvoerdersband bij Oranje onder 18 en bekroonde hij dat optreden met een goal.

Als kind en fan van de club heeft Kuhn een grote droom: doorbreken bij PSV.

Rome Jayden Owusu-Oduro (AZ, 19 jaar)

Anouchka, de moeder van Rome Jayden Owusu-Oduro, liet op X met een glimlach weten nog niet klaar te zijn voor het debuut van haar keepende zoon.

Rome-Jayden Owusu-Oduro

AZ-trainer Pascal Jansen had er geen boodschap aan en gooide het keeperstalent voor de leeuwen tegen Legia Warschau. De Alkmaarders verloren met 2-0, maar Owusu-Oduro hield zich tot opluchting van zijn moeder goed staande.

Dean Huijsen (Juventus, 18 jaar)

"Hij is geboren in 2005, maar hij maakt voetbal nooit te moeilijk en brengt zijn teamgenoten nooit in de problemen. Hoe hij het spel leest, is fantastisch."

Het zijn de woorden van Juventus-coach Massimiliano Allegri na het debuut van verdediger Dean Huijsen in de Serie A. Als de voortekenen niet bedriegen, lonkt een mooie loopbaan voor de geboren Amsterdammer, opgegroeid in Spanje.

Jorrel Hato (Ajax, 17 jaar)

De op vier na jongste Oranje-international ooit, de op drie na jongste Ajacied ooit, de jongste aanvoerder van Ajax ooit. Jorrel Hato schrijft geschiedenis.

Jorrel Hato

Zijn doorbraak verliep zelfs zo snel dat de verdediger in Oranje debuteerde voordat hij debuteerde op deze lijst. Hato is de toekomst én het heden van Oranje.

Jason van Duiven (PSV, 18 jaar)

Op echte goalgetters was het even wachten in Nederland. Van die spitsen die leven voor doelpunten. Almeloër Jason van Duiven is zo'n type. Hij is niet al te groot, wel snel en zeer doelgericht.

Het kan een mooie strijd worden om het rugnummer 9 bij PSV over een paar jaar. Ook broer Robin van Duiven (17) en Jesper Uneken (19) komen in aanmerking om ooit in de voetsporen te treden van Luuk de Jong.

Gjivai Zechiël (19 jaar, Feyenoord)

Tranen van geluk toonde Gjivai Zechiël na zijn debuut tegen Almere City. Zoveel betekende het voor hem.

Gjivai Zechiël

Alle twijfels van de afgelopen jaren kwamen eruit. "Ben ik goed genoeg?" vroeg de middenvelder zichzelf vaak af. Goed genoeg voor De Kuip.

Jayden Addai (AZ, 18 jaar)

Vleugelspelers heeft AZ voldoende, toch mengde Jayden Addai zich brutaal in de concurrentiestrijd en debuteerde hij eind november in de eredivisie.

Met negen goals in twaalf duels voor Jong AZ verdiende hij die kans. Addai is speciaal. Zijn effectiviteit en creativiteit vallen op.

Stijn Bultman (Heracles Almelo, 18 jaar)

Zien we de geboorte van een verdediger van formaat bij Heracles? Stijn Bultman uit Raalte maakte indruk in zijn eerste wedstrijden in het profvoetbal en veroverde een vaste plek in het elftal van Oranje onder 19.

In Almelo gingen er na de 0-5 zege bij Almere City zelfs stemmen op om Bultman te laten staan ten koste van de toen geschorste aanvoerder Justin Hoogma. Dat deed de inmiddels ontslagen coach John Lammers niet.

Shaqueel van Persie (Feyenoord, 17 jaar)

We begonnen met de zoon van en we eindigen met de zoon van. Shaqueel van Persie gold lang niet als toptalent. Een laatbloeier. Vorig seizoen raakte de ontwikkeling van de spits in een stroomversnelling.

Robin en Shaqueel van Persie

Door een blessure kwam die opgaande lijn even tot stilstand, maar Van Persie is terug. Nog even niet vergelijken met zijn vader. Een betere coach bij Feyenoord onder 18 kan hij zich in ieder geval niet wensen. Wie? Robin van Persie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl