Jeugdploeg AZ verliest finale wereldbeker van Boca voor 37.000 Argentijnse fans

De jeugdploeg van AZ is er niet in geslaagd om de beste jeugdploeg ter wereld te worden. In het met 37.300 toeschouwers gevulde iconische La Bombonera in Buenos Aires werd het 1-1 tegen Boca Juniors, dat na strafschoppen de sterkste bleek.

Daardoor veroverden de Argentijnse talenten de Under-20 Intercontinental Cup. Als winnaar van de UEFA Youth League (de Champions League voor jeugdteams) mocht AZ het opnemen tegen de Argentijnse winnaar van de Copa Libertadores.

Het is pas de tweede editie van het intercontinentale kampioenschap. Vorig seizoen won het Portugese Benfica de eerste jaargang, door Peñarol uit Uruguay te kloppen.

De spelers van Boca Juniors en AZ onder 21 poseren samen voor de wedstrijd

AZ ondernam in de eerste helft slechts één doelpoging, maar het was ook meteen raak. Daarbij hadden de Alkmaarse talenten over geluk niet te klagen. Een afstandsschot van middenvelder Dave Kwakman in de 42ste minuut werd door een Argentijnse verdediger van richting veranderd en vloog zo de hoek in.

Verder moest de jeugdploeg van AZ vooral verdedigen in het sfeervolle Bombonera. Boca Juniors speelde in een veel hogere intensiteit en drong AZ ver terug. Dat leverde een handvol halve kansen op, maar die gingen er niet in.

Het roemruchte La Bombonera voor aanvang van de wedstrijd tussen de talenten van Boca en AZ

Pas aan het begin van de tweede helft kon Boca-doelman Sebastián Díaz Robles zijn eerste redding van de dag verrichten. Hij tikte een schuiver van Jaydan Addai uit de hoek.

Eigen doelpunt

Na een uur spelen incasseerde AZ op ongelukkige wijze de gelijkmaker. Bij een gevaarlijke vrije trap van Boca kreeg de 17-jarige AZ-verdediger Enoch Mastoras de bal op het hoofd en passeerde doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro in de korte hoek.

Daarna verloor AZ Addai, die hard werd aangepakt door een Argentijnse verdediger en een schouderblessure opliep. Addai is momenteel topscorer in de eerste divisie. De meeste spelers van het onder 21-team van AZ komen dit seizoen voor Jong AZ uit.

De wedstrijd werd in de slotfase sowieso grimmig met in totaal acht gele kaarten, gelijk verdeeld over beide ploegen. Gescoord werd er niet meer. Er werd geen verlenging gespeeld, maar direct een strafschoppenserie. Daarin trok Boca aan het langste eind. Maxim Dekker en Kees Smit misten namens AZ.